Coven Cuisine - Fruitbier

Eindelijk stijgt het kwik hoger dan tien graden en kunnen we genieten van een heerlijk kenteweertje. Ik kijk elk jaar weer uit naar de dag dat ik zonder jas de deur uit kan, want lekker weer betekent dat ook mijn humeur boven de tien graden stijgt :-)

Zo’n lentezonnetje zorgt meteen al voor volle terrasjes. Daar past een fris fruitbiertje bij. Voor sommigen is zo’n fruitig drankje echt een madammending, maar zij dwalen. Fruitbier is gewoon lekker.

Mijn familie is trots op de brouwerij die haar naam draagt (ze is ook nog altijd in handen van één van de vele takken van de familie en niet verkocht aan een grotere brouwerij). De oude gueuze is legendarisch maar toch is het de commerciële (bijgezoete) kriek  waar iedereen aan denkt als ze Lindemans horen. Ik weet het niet zeker maar ik denk dat het Lindemans was die als eerste met andere fruitbieren op de markt kwam dan de klassieke kriek en framboise.

Het voelt dan ook een beetje back to the roots om dit DIY-recept voor een lekker fris fruitbiertje uit te proberen.



Nodig voor ongeveer 1l fruitbier:

  • 1 l vruchtensap zonder bewaarmiddelen
  • 2 soeplepels kristalsuiker
  • 3/4 soeplepel droge korrelgist (simpele gist om brood te bakken)
  • 1 ballon

Was je handen. Dit is belangrijk want je wil geen vreemde bacteriën in je fruitbier die je beir “kapot” kunnen maken.

Neem een brik van het vruchtensap van je keuze. Kies een brik met een schroefdop. Opgelet, het sap dat je kiest mag geen bewaarmiddelen bevatten. Die houden de werking van de gist tegen.

Giet een half glas fruitsap uit het brik in een glas. Niet alleen heb je zo plaats voor de ingrediënten die je gaat toevoegen, door de gisting nemet het volume van het vruchtensap ook een beetje toe.

Doe de suiker  en de korrelgist in het brik. Sluit het brik af met de schroefdop en schud alles goed door elkaar.

Neem een ballon en prik met een naald een klein gaatje in de bovenkant. Doe het brik terug open en trek de teut van de ballon over de gietdop van het brik. De ballon zit nu mooi gespannen rond de gietdop. Tijdens het gistingsproces komt er CO2 vrij, dat door het gaatje in de ballon kan ontsnappen. Tegelijkertijd houdt de ballon alle vieze beestjes of vuiltjes tegen die anders misshien in je brouwsel terecht zouden komen en het zouden doen mislukken.

Zet het brik een week in de ijskast. Naarmate de gist begint te werken, komt de CO2 vrij en zal de ballon van slap naar rechtop komen (niet lachen!). Dat betekent dat je fruitbier klaar is.

Schol!

https://www.youtube.com/watch?v=AECTOUOjJho

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam