Koordmagie – een inleiding (Koordmagie 1)

Koordmagie is één van de oudste vormen van magie die er is maar die om de ene of de andere reden niet helemaal mee werd opgevist bij de occulte revival uit de 19de en 20ste eeuw. Hoe oud het gebruik van koorden en knopen voor magisch werk precies is, weten we niet maar spinnen en weven met draden wordt in zo goed als in heel Europa gekoppeld aan magie. Denk maar aan het sprookje van Doornroosje waarin de prinses zich prikt aan een spinnenwiel ...Het maken van magische koorden is al die tijd wel blijven doorleven in de folklore en volksmagie. De volksmagie is een heel aardse magie, die werkt met de (onzichtbare) krachten van de aarde, de zogenaamde "faeries" of elementalen en spirits van het land. Koordmagie is dan ook heel simpel en zonder franjes.

Het maken van magische koorden gaat om het door elkaar weven van koord in verschillende kleuren terwijl je je concentreert op het doel van het koord dat je aan het maken bent. Daarna wordt het gewijd en geactiveerd voor gebruik, en gedragen/gebruikt om de magie zijn werk te laten doen.

Het Koord: één van de tools of the trade
Traditioneel worden er twee types van koorden gebruikt: zogenaamde “grote” en “kleine” koorden. Je kan een heleboel kleine koorden maken voor verschillende doeleinden (zoals een heksenladder of de offerkoorden die je achterlaat aan een boom), maar waarschijnlijk maak je maar één groot koord. Een groot koord is immers een persoonlijke “tool of the trade” die je voor jezelf maakt. Dergelijke koord wordt gezien als een fysieke en spirituele band met de andere wereld, een soort van vervangende axis mundi die altijd open blijft staan en ons energie geeft uit de anderwereld. Die energie kunnen we gebruiken in magisch werk. Door het dragen van het koord als een gordel, heb je als het ware de cirkel al rondom je. Het koord is immers de link naar die plek tussen de werelden waar we naartoe gaan elke keer als we een cirkel trekken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam