Coven cuisine : Baklava bliss
Het is nog prachtig weer buiten en de zomer lijkt nog lang niet voorbij, maar als de dagen beginnen te korten en de temperatuur’s avonds met wel tien graden zakt, dan weet je het wel: de herfst is gearriveerd. Dries heeft al een hele rugzak vol kastanjes opgeraapt. Tijd dus om de laatste noten van het afgelopen jaar weg te werken om plaats te maken voor de nieuwe notenoogst.
Een prima recept hiervoor is baklava, het mierzoete Turkse gebak waar je ogen van wegdraaien en je tong aan je gehemelte van blijft plakken :-) Baklava wordt overal verkocht waar in lang vervlogen tijden het Byzantijnse of daarna het Ottomaanse rijk (het huidige Turkije) was, van de Balkan tot het Midden-Oosten. Zowat iedereen claimt de oorsprong van het zoete gebak, maar die ligt nog veel verder terug in de geschiedenis. Waarschijnlijk moeten we al terug gaan tot de Assyriers die al in de achtste eeuw voor Christus baklava maakten.
In tegenstelling tot wat je zou denken, is het poepsimpel om te maken. Je hebt wel wat geduld nodig, want het is geen gebak dat je in tien minuten op tafel zet. Als je dat geduld kan opbrengen, is het echter machtig lekker!
Nodig voor een 30-tal stukjes baklava:
- 1 pak kant en klaar filodeeg (uit de rayon met Turkse producten of uit diepvries)
- 200 g ongezouten boter
- 250 g walnoten (al ontdaan van hun harde schaal) – je kan ook een mengeling van nootjes maken: walnoten, (ongezouten) pistachenootjes, cashewnoten, enz. ...
- 100 g amandelen
- 200 g (riet)suiker (150g voor de siroop, 50g voor de notenvulling)
- 1 koffielepel kaneel
- ½ koffielepel nootmuskaat
- 375 g vloeibare honing
- Het sap van 1 citroen
- 250 ml water
Zorg dat alle noten zijn ontdaan van hun harde schaal. Doe de noten en de amandelen in de blender, samen met 50g suiker, de kaneel en de nootmuskaat. Hak alles tot een redelijk fijngemalen mengsel.
Laat de boter smelten in de microgolfoven. Vet daarna een grote ovenschaal in met boter.
Haal het filodeeg uit het pak. Leg er een keukenhanddoek over om te vermijden dat het deeg te snel uitdroogt.
Leg voorzichtig één vel filodeeg in de ovenschaal, zodanig dat de helft van het vel in de schaal zit en de andere helft nog niet. Start aan de rand van de schaal en druk mooi aan. Borstel de binnenkant van het deegvel helemaal in met gesmolten boter en vouw dan voorzichtig het vel dicht zodat je een dubbele deeglaag hebt op de bodem van je ovenschaal. Als je luchtbellen in je deeg krijgt, druk die dan weg naar de rand van de schaal met je boterborstel. Borstel ook de bovenkant van het deegvel in met gesmolten boter. Herhaal dit met vier extra vellen filodeeg.
Doe nu de helft van het notenmengsel op de beboterde deegvellen in de ovenschaal. Zorg dat het mengsel egaal is verspreid overf het deeg.
Leg hierover opnieuw twee vellen filodeeg, beboterd en dubbelgevouwen zoals boven beschreven.
Doe de rest van het notenmengsel in de ovenschaal en maak een mooi egale nootjeslaag. Dek af met vier extra vellen filodeeg, beboterd en dubbelgevouwen. Je kan een beetje spelen met het aantal deegvellen, in functie van de inhoud van je pak filodeeg.
Maak nu met een scherp mes diepe inkervingen in de bovenkant van de baklava. Traditioneel worden ruitvormpjes gemaakt maar vierkantjes zijn even goed en gemakkelijker om te scheppen :-) In sommige recepten wordt gezegd dat je het deeg best helemaal doorsnijdt omdat dat gemakkelijker uitschept achteraf, maar in andere recepten wordt juist gezegd van het onderste laagje heel te laten zodat de siroop in het gebak blijft.
Bak de baklava 30 minuten in een op 180° voorverwarmde oven.
Terwijl de baklava in de oven staat, maken we de siroop. Doe 150g suiker samen met 250ml water, de honing en het sap van één citroen in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Haal het pannetje daarna van het vuur en laat de siroop volledig afkoelen.
Haal de baklava uit de oven en dek hem af met aluminiumfolie. Laat hem zo nog 20 minuten verder bakken.
Haal de baklava uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en giet de afgekoelde siroop over het gebak. Giet eerst de helft van de siroop erover, wacht even tot alles is opgenomen, en giet dan pas de rest erover. Misschien heb je niet alle siroop nodig, dat moet je zelf een beetje bekijken.
Laat de baklava verder afkoelen. Dat duurt een paar uren. Als hij helemaal afgekoeld is, snij dan de inkervingen dieper in zodat je allemaal aparte stukjes baklava krijgt. Vind je dat de baklava te vochtig is, leg de stukjes dan op de rand van een bord met een iets opstaande rand en laat ze een tijdje staan. De siroop die teveel is, loopt dan vanzelf naar het midden van het bord.
Je kan de baklava minstens een week bewaren, zelfs buiten de ijskast. Dek hem dan wel af met een keukenhanddoek of een vliegenkap, want de zoetigheid is niet alleen voor mensen lekker.
Bron: gebaseerd op het baklava recept van de prettig gestoorde Titli :-)
Reacties