Je eigen magische band met de anderwereld via een gordel van macht (Koordmagie 2)

Veel magische tradities gebruiken koorden om hun graden of niveau’s van inwijding aan te duiden. Binnen de traditionele wicca wordt een ritueel koord of riem over het gewaad rond het middel gedragen tijdens rituelen, ceremonies en tijdens de inwijding. Zo'n gordel heet een Cingulum, Latijn voor gordel.

Over hoe lang zo'n koord moet zijn lopen de meningen uiteen. In de traditionele aardemagie of volksmagie, die nogal praktisch van aard is :-) - is het gebruikelijk om je koord even lang te maken als je zelf groot bent. Binnen de wicca wordt meestal geopperd dat het een koord van 9 voet (274 cm) moet zijn, waarbij de negen staat voor de negen werelden of de negen niveau’s van het bestaan, of de helft daarvan, 4,5 voet (137 cm). Dat zou meteen ook de straal zijn die een magische cirkel moet hebben en het koord wordt ook gebruikt als een soort van passer om die cirkel te trekken. De wicca steekt veel meer symboliek in het koord dan de oude volksmagie, dus maakt het eigenlijk niet echt uit. Niet vergeten dat de Wicca een nieuwe religie is die de mosterd heeft gehaald bij de volksmagie en niet omgekeerd! Aan het uiteinde zit soms een lus die staat voor de ankh en ook als symbool voor bescherming.

In sommige covens wordt bij elke nieuwe inwijding in de coven een groot koord gemaakt voor het nieuwe covenlid, dat wordt bewaard op het covenaltaar. In vroeger tijden verzekerde men zich op die manier van de loyauteit van de heks :-) waarbij het koord een soort van chantagemiddel was, tegenwoordig gebruikt men dergelijk covenkoord enkel nog voor healing van het betreffende covenlid.

Idealiter wordt het koord gemaakt van natuurlijke materialen, maar dat is geen must. Als het van synthetisch materiaal is gemaakt, werkt het even goed, maar er spelen natuurlijk ook ethische en groene factoren mee. Als heks kiezen we dus toch liefst voor een koord gemaakt van natuurlijk materiaal.

Meestal wordt het groot koord door zijn gebruiker geweven door verschillende koorden samen te vlechten. Meestal zijn dat drie koorden omwille van de symboliek van drie maal drie, maar het kunnen er ook meer zijn. Sommige covens maken bijvoorbeeld een covenkoord waarbij elke covenheks haar eigen koord weeft. Zo’n covenkoord bestaat dus meestal wel uit meer dan drie basiskoorden.
Het finale koord mag alleszins niet te dik zijn – je moet het gemakkelijk kunnen oprollen – maar ook niet te dun.

De kleuren van touw of koord die hier traditioneel voor worden gebruikt zijn rood, wit en zwart. Je kan één kleur gebruiken of ze alledrie door elkaar weven of vlechten. Rood en wit zijn kleuren die in verschillende sprookjes, verhalen en legenden voorkomen (niet vergeten: koordmagie is volksmagie en de sprookjes komen uit dezelfde bron). Ze staan voor de interactie tussen de fysieke wereld (de mens) en de spirituele wereld (alles wat buitenmenselijk is, de faeries uit de sprookjes): communicatie, uitwisseling en transformatie. Dat is ook waar je je groot koord voor gebruikt. Je hoeft je echter niet persé te beperken tot deze drie kleuren. Je kan elke kleur gebruiken die voor jou belangrijk is.

In de hekserij werden de drie traditionele kleuren toegewezen aan de drie vormen van de godin: wit voor de jonge maagd, rood voor de moeder en zwart voor de oude wijze vrouw. Soms wordt enkel rood gebruikt, als symbool voor vruchtbaarheid en het leven. De drie koorden die worden samengevlochten zouden staan voor de nieuwe maan, volle Maan en de fazen er tussenin. Het koord staat voor de band van de God en de Godin met de eigenaar van het koord, en voor de navelstreng van de heks in kwestie. Het wordt gedragen als gordel door priesteressen toegewijd aan de godin en gebruikt voor knopenmagie en bindingsrituelen. Het grote koord uit de volksmagie – als een soort van navelstreng naar de anderwereld – kreeg zo ook zijn plaats in de rituelen van de klassieke wicca.

De gemakkelijkste manier om je eigen groot koord te maken is dus door drie strengen te vlechten in de kleuren van je keuze. Maak die strengen lang genoeg, want met drie van die gevlochten koorden vlecht je uiteindelijk je groot koord.

Traditionele koorden van rood, wit en zwart touw liggen op het pentakel – symbool voor aarde – op het altaar in afwachting van het moment waarop ze worden gebruikt.
Een groot koord is eenvoudig: geen speciale knopen, geen decoraties, geen speciale bedeltjes. Die kan je gebruiken in kleine koorden maar niet in je groot koord. Maak gewoon aan het begin en het einde van je groot koord een simpele knoop en het  vat is af. Niet vergeten dat het in vroeger dagen gevaarlijk was om bezig te zijn met alles wat maar van ver of van dichtbij als magie werd bestempeld. Magische voorwerpen moesten onzichtbaar en anoniem zijn. Ze werden verstopt onder ieders neus: een simpel keukenmes als athame, een gewoon stuk touw als groot koord...

Bovendien is al die extra fluff nergens voor nodig: de eventuele extra’s komen achteraf wel met de spirituele energie die je in je groot koord weeft. Naarmate je je Koord meer gebruikt, weef je in je koord specifieke spirituele krachten en energie, zodat je beetje bij beetje een soort van open telefoonlijn naar de spirituele wereld krijgt, buiten de ruimte en de tijd. Je blijft op die manier geconnecteerd met de kosmos.

Ook voor de praktische kant van de zaak is het beter om niet teveel tralala aan je koord te hangen: je moet het gemakkelijk kunnen oprollen en om je handen of in je zak kunnen steken. Je gebruikt je groot koord voor alle vormen van magie en houdt het verborgen, op je altaar bijvoorbeeld, als het niet in gebruik is.

Je gebruikt je koord door het te dragen. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar je het voor gebruikt.

De meest gebruikte manier is die waarbij je het koord rond je middel draagt, losjes gebonden met een losse knoop waarbij de twee uiteinden gewoon naar beneden hangen. Alternatief kan je de uiteinden in je beide handen houden. Deze manier om het koord te gebruiken is ideaal voor gebruik in een ritueel, een visualisatie of meditatie waarbij je evenwicht en steun nodig hebt. Het is de meest traditionele en klassieke manier om het koord te gebruiken.

De krachtigste manier is die waarbij het koord rond je nek hangt, met de uiteinden over je schouders naar voor, waarbij je de uiteinden vasthoudt in je handen. Dit is de manier waarop je je koord draagt als je werkt met zeer krachtige spirits, of als je in verbinding wil komen met de stroom van energie die van en naar de kosmos stroomt. Gebruik deze manier niet zomaar. Tegenwoordig is het de mode om meteen voor het allerstrafste te gaan, maar dat is verkeerd. Het zou zijn alsof je de motor van een Ferrari op je fiets zou monteren ... Het geheim van succesvolle magie is niet de kracht op zichzelf maar het evenwichtig gebruik van nét dat wat je nodig hebt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam