Coven Cuisine : Elderflower Champagne

Ik moest deze voormiddag in Brussel zijn en dus wipte ik na mijn meeting eventjes in het oude huis van mijn ouders binnen, of beter gezegd: in hun tuin. Sinds het huis leeg staat, is die tuin een beetje verwilderd. Nu hij al een jaartje niet meer is afgemaaid of bijgesnoeid, ziet hij er uit als een kleine wilde oase, en dat op een boogscheut van de grootstad. Meer zelfs: voor liefhebbers van alles wat met vlier te maken heeft, is hij een waar paradijs.



In de Wiccan Rede wordt naar de vlier verwezen: "Elder is the Lady's tree, burn it not or cursed you'll be" (Vlier is de boom van de Vrouwe, verbrand haar niet of je wordt vervloekt). In onze streken was hij inderdaad gewijd aan Vrouw Holle, de grote moedergodin. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar in de Middeleeuwen werd hij gebruikt als afweermiddel tegen hekserij en de duivel.

De bloemen zijn waarchijnlijk de meest veelzijdige bloemen die er zijn in de keuken. Ze worden niet alleen verwerkt in de overbekende vlierbloesemsiroop. Er wordt ook vlierbloesemwijn en vlierbloesemchampagne van gemaakt en een lekkere vlierbloesemgelei. De indianen frituren de bloemetjes zijn ook in een tempurabeslagje en ze zijn ook lekker in pannenkoekjes. En dan hebben we het nog niet over het gebruik van de vlierbessen gehad!

Maar de vlier - Sambucus Nigra voor de vrienden - is meer dan een vergeten keukeningrediënt: al in het jaar 400 voor Christus verwees Hippocrates, de oer-dokter,  naar de vlier als zijn "medicijnkastje". De vlier was dan ook zeer populair in diverse kruidengeneesmiddelen en ook nu nog wordt de plant gebruikt bij de bestrijding van verkoudheid en virale infecties.

Je verwerkt de bloemetjes het liefst vers geplukt. De boom bloeit echter maar een paar weken, meestal in de maand mei. In Engeland, waar vlierbloesemsiroop - Elderflower Cordial - heel populair is, is het maken van Elderflower Cordial of Elderflower Champagne bijna een jaarlijks terugkerend evenement. In een boek over oude, vergeten technieken dat ik een paar jaar geleden op de kop heb getikt in het Peak District in Groot-Brittannië (McGOVERN, Una, Lost Crafts, Chambers 2011), las ik het eerst over de Vlierbloesemchampagne. Ik was meteen gefascineerd. Natuurlijk is het geen echte champagne: het drankje wordt niet met druiven gemaakt, maar het wordt blijkbaar al een eeuwigheid zo genoemd.

Op het internet vond ik een heleboel recepten terug. Soms wordt er extra wjin- of champagnegist toegevoegd, soms wordt de suiker eerst opgelost in kokend water. Maar in het boekje met vergeten kennis wordt gewoon alles bij elkaar gekapt en gewacht op de magie van de natuur.

De bloesems staan te trekken in de keuken.
Ik ben benieuwd.



Nodig voor 4 liter vlierbloesemchampagne:

  • 4 l water
  • 15 vlierbloesemschermen, in bloei
  • 1 citroen (biologisch)
  • 700 g fijne kristalsuiker (of 500 g vloeibare honing)
  • 2 soeplepels witte wijnazijn


Pluk de vlierbloesems en wacht niet te lang om ze te gebruiken. Schud eventuele insecten van de bloemetjes en snij de dikke stelen weg (die zijn giftig). Was de bloemen zeker niet: als je ze wast, spoel je de natuurlijke gist in de vlierbloesem mee weg.

Rasp de schil van de citroen en doe de rasp samen met de bloesems, de suiker, de wijnazijn, het sap van de citroen en het water in een grote kom. Roer alles door elkaar en dek af met een handdoek.

Laat het geheel 48 uur trekken. Roer het mengsel twee keer per dag door elkaar. Na 48 uur kan het zijn dat je al belletjes ziet op het mengsel, zeker als je er in roert.

Giet het mengsel af door een zeefdoek om de bloesem en de citroenrasp eruit te zeven.

Steriliseer vier glazen flessen met een schroefdop of ouderwetse limonafeflessen door ze een kwartier mee te koken in een grote ketel water. Gebruik geen gerecupereerde wijnflessen met een kurken stop: door de druk kunnen de stoppen er af vliegen! Je kan wel plastieken waterflessen met een schroefdop gebruiken.

Giet de vlierbloesemchampagne in de flessen. Laat minstens 2 cm  ruimte tussen de vloeistof en de dop: hoe meer ruimte het gas krijgt dat in de vloeistof ontwikkelt, hoe minder kans dat de flessen ontploffen (dit is geen grapje!).

Laat de flessen twee weken lang op kamertemperatuur staan. Open ze daarna zachtjes boven de pombak om het surplus aan gas te laten ontsnappen.

Zet de flessen koel weg, in de ijskast of in een koele kelder. Je kan de flessen maanden lang bewaren. Probeer de champagne pas na veertien dagen rijpen: hoe vroeger je hem drinkt, hoe "gistiger" hij smaakt. Als je honing in plaats van suiker gebruikt, duurt het nagisten op de fles iets langer. Het resultaat moet parelend en friszoet zijn, niet zodanig zoet dat je tong tegen je gehemelte plakt.

Serveer ijskoud en je hebt een perfect drankje voor een hete zomermiddag!


Reacties

Verelna zei…
Hmmm! Als het gelukt is, kom ik zeker eens proeven... Misschien een argument om zelf ook wat vlier in de tuin te zetten... :-)
Bryd zei…
Van smaak is hij alleszins zeer lekker. Dit jaar heb ik gewoon de 4l van het recept gemaakt, maar volgend jaar maak ik geheid meer!

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam