Gronding (Staf Workshop)


Gronding is één van de basisdingen die je onder de knie moet hebben als je kiest voor de weg van de heks. Net zoals je noten moet leren lezen als je een instrument wil bespelen (tenzij je Jimi hendrix heet :-)) en jezelf te pletter moet oefenen tot je geen partituren meer nodig hebt, zo moet je een aantal basisdingen leren als je verder wil gaan met hekserij. Gronden is er daar een van. Als je jezelf grondt, maak je  verbinding met de energie van de aarde. Dat gronden of aarden is op zich al een vorm van meditatie die ons kan helpen om helemaal tot rust te komen. Ons leven is immers één grote chaos. We rennen als een kip zonder kop van hier naar daar en nemen steeds maar meer hooi op onze vork. Zo’n leven van chaos is niet bepaald kwalitatief te noemen. Zonder jezelf af en toe af te remmen en tot rust te laten komen geraak je op de duur losgeslagen van de wereld. Alle dagen de tijd nemen om te gronden zorgt ervoor dat je met je voeten op de grond blijft staan. Je wordt je bewust van jezelf en je mogelijkheden. Niet altijd even evident in deze tijd van plastiek en druk druk druk.

Veel mensen storten zich vol overgave in de tralala van de new age en meditatie en alles wat daarrond hangt. Ze denken dat ze zonder een halve kamer vol kristallen of een dikke walm van wierook niet goed bezig zijn. Dat is natuurlijk onzin. Je vindt spiritualiteit overal, het maakt niet uit waar je bent. Je moet je er alleen maar voor open stellen. Spiritueel zijn is juist met je beide voeten stevig op de grond staan en je eigen weg volgen. Gronden helpt je daarbij. Mensen die goed gegrond zijn, zijn bewuster en meer aanwezig in het hier en nu. Ze zijn sterker, worden minder ongewild beïnvloed door hun omgeving. Ze kunnen zich gemakkelijker aanpassen en zijn flexibeler. Iemand die goed gegrond is, is niet zo moeilijk van zijn stuk te krijgen!

Doordat je dankzij gronden bewuster wordt, hept het ook bij meditatie. Als je in een meditatie beelden of inzichten krijgt, dan is de kans groot dat ze weg zijn zodra je verstand het weer overneemt, net zoals bij dromen. Door te gronden kan je de boodschappen die je van het universum of van je onderbewustzijn krijgt langer vasthouden en niet laten vervagen. Voor heksen is gronden dus dubbel belangrijk, visualisatie en meditatie vormen immers een flink stuk van de weg.

Hoe doe je dat nu, gronden? Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. We zitten allemaal barstensvol levensenergie. Die energie trilt als het ware, staat nooit stil. Energie volgt ook je gedachten. Denk aan je voeten, voel ze en maak in gedachten contact met de vloer onder je. Zo kan je je energie doorheen je voeten sturen naar de aarde, zelfs al zit je op de bovenste verdieping van een flatgebouw. Je kan die energie ook visualiseren als een blauwe of groene of gelijk welke andere kleur van stroom. Zie in gedachten hoe die energie doorheen de aardlagen gaat, doorheen de rotsbodem, helemaal naar het binnenste van de aarde. Voel ook je ademhaling en hoe ook de aarde ademt, hoe de energie naar boven in je komt en weer terug naar de aarde vloeit. Voel hoe de energie uit de aarde naar omhoog komt, open jezelf hiervoor en je ontvangt een pachtig cadeau van de aarde...

Grondingsoefening

Sluit je ogen en sta er ontspannen bij, je armen slap langs je lichaam, en ervaar alleen maar je lichaam zoals het er nu staat. Het kan zijn dat je wat zwaarder wordt en je je meer en meer bewust wordt van je voeten, die ook alsmaar zwaarder worden. Ook je adem gaat steeds langzamer en rustiger totdat je voelt dat er een enorme rust in je neerdaalt.

Stel je nu voor dat je een boom bent, het kan zijn dat het een dikke boom is een stevige boom of een dunne boom, het maakt niets uit want die boom, dat ben jij, en je bent mooi zoals je bent. Ga dan eens in je gedachten omhoog ''kijken'' naar de bovenkant van de boom.

Heeft de boom takken en zijn de takken dik of dun? ... Zijn er veel bladeren of weinig? En hoever reiken de takken de lucht in? ... Staan de takken wijd uit elkaar of zijn ze in elkaar gegroeid? Staat de zon boven je boom? ... Ga dan naar de wortels van de boom, elke boom heeft wortels anders kan de boom niet leven, door de wortels neemt de boom voeding tot zich, water en mineralen uit de aarde, de grond. Volg je wortels tot helemaal in de diepte van de aarde, tot je het midden van de aarde bereikt zover kunnen je wortels groeien in de aarde.

Blijf helemaal met je aandacht in de aarde. Zover als je kunt. Je boom is stevig en stabiel en alle spanning is door de wortels de grond ingegaan. Je bent heel en sterk zoals je nu bent... Geniet daarvan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam