Aanroepen van de elementen (Staf Workshop)


Als heksen rituelen of magisch werk gan doen, dan moeten ze communiceren met het universum om duidelijk te maken wat ze willen. Zo ook als we de wachters van de wereld van de elementen willen vragen om on ste helpen. We vragen hen om getuige te zijn van onze rituelen, van onze cirkels te versterken en te beschermen, om ons te helpen in waar we naar streven met ons ritueel. Daarvoor gebruiken we universele gebaren – zoals het trekken van pentagrammen – en uiteraard ook woorden. We hebben niet voor  niks de gave van het woord :-) Het spreekt voor zich dat we dat vriendelijk en beleefd vragen, net zoals we dat ook aan onze kleintjes leren. Dat is nochthans niet altijd zo geweest. De oorspronkelijke wicca aanroepingen van de elementen waren eigenlijk geen aanroepingen maar oproepingen. De magiers en alchemisten van lang geleden dachten dat ze macht moesten hebben ov er de elementen om magie te kunnen beoefenen.  In de traditionele Alexandrijne en Gardneriaanse wicca worden de elementen trouwens nog steeds op een redelijk dwingende manier “opgeroepen”:

Hail unto You, O Guardians of the Watchtower of the East, Powers of Air and Inspiration! We invoke You, and ask You to be with us this night, to share with us Your love, Your guidance, and Your inspiration. We pray that You will help us to open our minds and our eyes and strengthen our thoughts as we go forward this night. We bid You hail and welcome!  

Hail unto You, O Guardians of the Watchtower of the South, Powers of Fire and Manifestation! We invoke You, and ask You to be with us this night, to share with us Your love, Your guidance, and Your inspiration. We pray that You will help us to open our courage and passion and strengthen our resolve as we go forward this night. We bid You hail and welcome!  

Hail unto You, O Guardians of the Watchtower of the West, Powers of Water and Compassion!  We invoke You, and ask You to be with us this night, to share with us Your love, Your guidance, and Your inspiration. We pray that You will help us to open our hearts and our emotions and strengthen our 
sensitivity as we go forward this night. We bid You hail and welcome!  

Hail unto You, O Guardians of the Watchtower of the North, Powers of Earth and Integration! We invoke You, and ask You to be with us this night, to share with us Your love, Your guidance, and Your inspiration. We pray that You will help us to open our souls and our Higher Selves and strengthen our understanding as we go forward this night. We bid You hail and welcome!

Vandaag de dag geloven de meeste heksen dat niet meer. Om magie te beoefenen, moeten we macht hebben over onszelf. In onze versie van de hekserij doen we het dan ook iets minder formeel en dwingend. We hebben voor de Arcadia coven onze eigen aanroepingen gemaakt. Die werken het best voor onze coven:

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de Luchttorens van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de Vuurtorens van het Zuiden kracht van de middag en de Zomer.
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de Watertoren van het Westen, kracht van de dolfijnen en de Herfst.
We groeten en verwelkomen  de stuwende kracht van de aarde, Aardetorens van de mysteries van het Noorden, kracht van de sneeuw en de winterse kou.
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast zijn.
Blessed be

Voor je eigen rituelen of magisch werk, maak je dus best je eigen aanroepingen. Maak ze zo krachtig en levend mogelijk. Ze moeten ‘echt’ zijn. Uiteindelijk communiceer je met het goddelijke en die "gesprekken", ook al zijn ze zeer kort, zijn als het ware korte meditaties.

Als je de elementen aanroept, visualiseer je ze ook. Die beelden kan je ook gebruiken in je teksten. Ze hoeven niet alleen uit je fantasie te komen, je kan er ook herineringen in verwerken. Dat is één van de redenen waarom je best zo veel mogelijk buiten kan werken. Een heks of priesteres is gevoelig en ontvankelijk voor haar omgeving. Ze leeft in harmonie en afgestemd op die omgeving.

Ga dus naar buiten en maak eerst individueel contact met elk element. Zoek het element in kwestie, luister, voel, proef, ruik, kijk, ervaar zo diep mogelijk… Misschien moet je bepaalde zintuigen afsluiten om andere zintuigen extra te laten werken (sluit je ogen om beter te kunnen luisteren, sluit je oren om beter te kunnen kijken, …). Wat je ervaart neem je diep in je ziel op. Die herinneringen kan je later opnieuw oproepen en herbeleven: het zachte ritselen van bladeren in de wind, het gevoel van de warme zomerzon op je vel, de geur van vers gemaaid gras, enz. …

In de warmere maanden kan je best zoveel mogelijk buiten werken. In de maanden dat dat minder evident is vanwege het weer en de temperatuur kan je je herinneringen gebruiken. Die integreer je in je aanroeping van de elementen.

Nog één tip: richt je in je aanroeping best tot de wachters van de elementen (al hoef je ze zo niet persé aan te spreken), niet het pure element. Tenzij je een afgebrand huis, een kapotte waterleiding of een uitgewaaid raam, enz. ... wel spannend vindt ...

Je kan je aanroepingen aanpassen aan het doel van je ritueel maar ook aan het seizoen, zoals ik hieronder heb gedaan :

Dag wezen van Aarde, Heer van het Noorden, welkom in de cirkel! Dank u voor uw geschenk van vastberadenheid, geduld, stabiliteit en voorspoed voor de cirkel maar ook voor het plezier van dollen in de sneeuw, poffertjes en al die andere dingen waarvan we genieten in de winter.

Dag wezen van Lucht, Heer van het Oosten, welkom in de cirkel! Dank u voor uw geschenk van wijsheid, intellect, perceptie en inspiratie voor de cirkel maar ook voor de koude wind in mijn  haar als ik doorheen het park fiets, de geur van versgebakken cupcakes en het gesnater van de eenden in de vijver.

Dag wezen van Vuur, Heer van het Zuiden, welkom in de cirkel! Dank u voor uw geschenk van  passie, kracht, energie en wilskracht voor de cirkel maar ook voor de schoonheid van het vuurwerk en het genot van gloeiend Glühwein rond een gensterende vuurkorf. 

Dag wezen van Water, Vrouwe van het Westen, welkom in de cirkel! Dank u voor uw geschenk van emotie, genot, vruchtbaarheid en openheid voor de cirkel maar ook voor de adembenemende schoonheid van de Schelde onder de lage winterhemel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam