Coven cuisine: Chili con carne con mango

Dries is gek op mango's.  Toegegeven, er is weinig dat lekkerder is dan dat sappige gele fruit. Toen hij samen met zijn papa boodschappen ging doen en thuis kwam met zo'n groen-oranje kanjer moest ik even nadenken wat ik ermee zou doen dat kon wedijveren met de culinaire speciallekes die oma en opa uit hun trukendoos toveren, want daar heeft hij voor het eerst mango gegeten en hij was meteen verkocht.

Wat weinig mensen weten is dat de vrucht oorspronkelijk helemaal niet uit Zuid-Amerika komt, waar ze met ladingen vol worden gegeten. De vrucht komt immers uit India, waar hij al sinds 2000 jaar voor Christus wordt gekweekt. Zowel de vruchten als de mangobomen zijn daar trouwens heilig! Ze worden geassocieerd met geluk, overvloed en vruchtbaarheid en worden daarom gebruikt in een heleboel rituelen.

Mangobladeren worden bijvoorbeeld traditioneel rond de deur van een nieuw huis bevestigd om geluk aan te trekken. Mango's worden ook gebruikt in rituelen om een goddelijke zegening te vragen. Een kleipot wordt gevuld met water, waarop verse mangobladeren en een kokosnoot worden gelegd. De pot staat symbool voor Moeder Aarde, de mangobladeren symboliseren het leven en de kokosnoot het goddelijke bewustzijn. De hele pot of 'purnakumbha' symboliseert Lakshmi, de Hindoeistische godin van licht, rijkdom en geluk, maar ook van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Zo'n beetje de Indische versie van Aphrodite of Venus. Ze wordt door de Hindoe's gezien als de moeder van het universum. Een extra reden dus om te genieten van deze geweldige vruchten!


Nodig voor 4 personen:

  • 1 mango
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groot blikje tomatenpuree (68 g)
  • 2 blikjes kindneybonen (800 g)
  • 300 g gehakt (runds of gemengd)
  • peper en zout
  • eventueel verse koriander
  • pittabroodjes om af te bakken in de oven
Snij de steel van de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij de groenten vervolgens in stukjes. Pel de ajuinen en snipper ze. Pel de knoflookteentjes en snij ze fijn.

Bak het gehakt onder voldoend roeren korrelig. Doe er de paprikastukjes, de ajuin en de knoflook bij, samen met de tomatenpuree en laat vijf minuutjes meebakken terwijl je nog steeds blijft roeren.

Voeg de kidneybonen toe en breng op smaak met peper en zout. Laat nog een paar minuutjes bakken.

Schil de mango en snij het vructvlees in stukjes, langsheen de pit. Schep de stukjes mango op het laatste moment doorheen het bonenmengsel. Bestrooi met verse koriander (maar het hoeft niet) en dien op met vers afgebakken pittabroodjes.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam