Vlinders in mijn hoofd

Het is me de vlinderweek wel. Nochthans zien we ze niet veel meer, hier in de stad. Dat was wel anders toen ik nog in de groene rand rond Brussel woonde. Jammer vind ik dat want vlinders zorgen ervoor dat in elk van ons het soms langvergeten kind weer naar boven komt.

Dit weekend was het de jaarlijkse tuinvlindertelling van Natuurpunt. We hebben precies één koolwitje gezien in onze kleine tuin. Eén.


Deze week hebben we er anders al wel meer gezien. Het begon woensdag, met de film Fairytopia van Barbie op Ketnet. Die animatiefilm gaat over Elina, een bloemenelfje zonder vleugels, waar sommige andere elfjes soms wel eens op neerkijken. Ze woont in het land Fairytopia in een grote bloem in een magisch weiland. Fairytopia wordt geregeerd door de Tovenares, ook een soort van superbeschermelf, die echter gevangen wordt gehouden door haar zus, die vindt dat zij haar geboorterecht heeft afgepakt. Uiteraard lukt het de moedige Elina om de slechte zus te verslaan, waarna ze als beloning een paar prachtige vleugeltjes krijgt. Wat me toen niet opviel, maar daarna wel, is dat de beschermelfen van alle verschillende gebieden - waaronder het Magische Weiland waar Elina woont - allemaal een gekleurd vlindertje aan een kettinkje rond hun hals droegen. De tovenares droeg een gouden bandje in haar blonde haren met een vlindertje op haar voorhoofd.

Het klinkt ongelooflijk stom, maar dat was de start. Donderdag kwam op de braderij in de Abdijstraat een dagpauwoogje ons plezieren. Ik heb er zelfs nog een stukje over geschreven in deze blog.

Vrijdagavond hoorde ik in het nieuws over de tuinvlindertelling van Natuurpunt. Vrijdagavond was het ook covenbijeenkomst. Tijdens een meditatie waarbij we Aphrodite zouden ontmoeten, leek zij verdacht veel op de Tovenares van Fairytopia. Ze droeg eveneens een smalle gouden band in haar haren met een vlindertje op haar voorhoofd. Er kwam ook een witte vlinder op haar hand zitten.

Is dit synchroniciteit of beeld ik me maar wat in?

Het is best wel een beetje griezelig, maar vlinders staan symbool voor de cyclus van leven, dood en wederopstanding zoals we die ook zien in de levenscyclus van de vlinder zelf: van rups over pop tot een prachtige vlinder. Jezus wordt soms afgebeeld met een vlinder op zijn hand, als teken van zijn verrijzenis. Op sommige kerkhoven zien we vlinders afgebeeld als symbool voor de fragiliteit van ons leven hier op aarde én voor het eeuwige leven in de hemel.

Het Griekse woord voor vlinder schijnt overigens dezelfde betekenis te hebben als het woord "dood". Anthea had ons al verteld dat Aphrodite ook de godin van de onderwereld is, misschien dat die vlinder op haar voorhoofd daar ook naar verwijst?

Ik lees nog ergens op het internet: De vlinder is het symbool van de ongebonden ziel die, nadat die zich heeft losgemaakt van haar strakke windsels, niets anders doet dan haar aard te volgen als een - letterlijk - ontwikkeld wezen.

Vlinders staan dus alleszins voor verandering en de behoefte daaraan, voor evolutie, voor verder gaan.

Ik zal dat maar positief interpreteren zeker? :-)

Reacties

Anthea zei…
Edit : Teveel typfouten, dus heb mijn vorige reactie even verwijderd :)
Eventjes rechtzetten voor de lezers die verontwaardigd lezen dat Aphrodite een Godin van de onderwereld zou zijn. Dat is niet wat ik bedoelde :) Twee van haar aspecten, Aphrodite Melainis (de donkere Aphrodite) en Aphrodite Epitymbria (Aphrodite van de graven), zijn aspecten die in verband staan met de dood en de onderwereld. Maar Aphrodite blijft in de eerste plaats Godin van de liefde ;)
Liefs,
Anthea

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam