Coven Cuisine: Pruimenclafoutis

De pruimenoogst was goed dit jaar en dat zullen we geweten hebben. Er hangen er zoveel aan de bomen in haar vaders tuin dat de pruimenmoes, pruimentaart en andere pruimenbereidingen Eleniana al de strot uit kwamen. Vrijdag gaf ze me een indrukwekkend grote zak vol van de zoete vruchten mee, ter grootte van een goed gevuld hoofdkussen. Haar vader heeft al vele malen die hoeveelheid weggegooid en dat vond ik zonde.

Aangezien we dit weekend Lammas vieren - het oogstfeest bij uitstek - en ik er niet bij kon zijn bij Eleneors Lammasfeestje, vond ik het wel gepast om samen met de kinderen pruimentaart te bakken. Het werd uiteindelijk een overheerlijke pruimenclafoutis (of iets dat daarop lijkt). Mijn vingers zien nog rood van het ontpitten. Kaat en Dries hielpen mee op hun manier: de helft van de pruimpjes eindigden in hun mond in plaats van in de schaal. Het zijn schatjes :-)

Nodig voor een groot bakblik:
  • 500g pruimen;
  • 4 eieren;
  • 125g zelfrijzende bloem;
  • 125g rietsuiker (of kristalsuiker) + (veel) extra suiker om te strooien;
  • 20g vanillesuiker (1 zakje)
  • 200ml volle melk;
  • 50ml bruine rum (Negrita of andere);
  • een snuif kaneel;
  • bloemsuiker.
Laat de oven voorverwarmen tot 180°.

Snij de pruimen in twee en ontpit ze. Let op want je krijgt hier rode vingers van! :-)

Bestrooi de bodem van een grote braadslee of bakvorm met suiker. Leg hierop de halve pruimen met de snijkant naar beneden, totdat de hele bodem is bedekt met pruimen. Strooi hierover eerst een snuif kaneel en daarna opnieuw suiker. Je mag best royaal zijn met de suiker: hoe zoet de pruimen ook zijn, als je ze kookt krijgen ze een iets zuurdere smaak.

Splits de eieren in een grote mengkom. Voeg de rietsuiker en de vanillesuiker toe en mix met de mixer (of in de keukenrobot) tot je een luchtig deeg hebt. Voeg dan beetje bij beetje de zelfrijzende bloem toe en mix goed. Voeg tot slot de melk en de rum toe en mix tot je een glad vloeibaar deeg krijgt.

Giet het deeg voorzichtig over de pruimen tot ze ongeveer allemaal onder staan.

Laat 40 minuten bakken in een op 180° voorverwarmde oven.

Laat de calafoutis even afkoelen - maar niet koud worden! - en keer hem dan om uit de schaal. Als dat niet lukt, schep dan gewoon bordje per bordje waarbij je telkens het stuk clafoutis op het bord omdraait.

Bestrooi met wat bloemsuiker en dien op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam