Hoera voor de korenwolf!

Het moet niet altijd slecht nieuws zijn in deze dagen van crisis. Ik lees in De Standaard dat Vlaanderen een nieuw kader voor de bescherming van onze inheemse flora en fauna heeft en dat is goed nieuws!

De natuurwetgeving in Vlaanderen rond de bescherming van onze flora en fauna rammelde langs alle kanten en voldeed niet. In plaats van zoals gewoonlijk even een beetje te gaan rommelen in de marge, besloot de vorige Vlaamse regering gelukkig om alles op de schroothoop te gooien en van nul te herbeginnen. Het resultaat is een nieuw soortenbesluit om onze inheemse flora en fauna beter te beschermen.

In deze nieuwe wetgeving zit een passief luik, met de regels over wat mag en niet mag, en een actief luikwaarin nieuwe beschermingsprogramma's kunnen worden uitgewerkt om specifieke diersoorten te beschermen of te bestrijden. Dat is goed nieuws voor onze korenwolf. Jawel, dat is onze eigen Vlaamse naam voor de Cricetus cricetus ofte Europese hamster. Wat een geweldige naam! Dertig centimeter groot kan hij worden, dat is wel een zeer uit de kluiten gewassen hamster als je hem vergelijkt met zijn radlopende broertjes uit de hamsterkooi. Maar toch: zie je hem al door het graanveld sluipen, het roofdier, het monster der korenvelden? :-)


In Limburg was er nog een populatie, net als in Leefdaal in Vlaams-Brabant (tussen Leuven en Brussel, wij plachtten daar in vroeger jeugdhuisdagen wel eens naar fuiven te gaan). De overheid heeft daar een deal gesloten met de boeren zodat die hun teelten wisselen. Bij gewone monocultuur-graanvelden wordt de oogst immers in augustus binnengehaald en dat is dat. Doordat de gronden dankzij de overeenkomst nu doorlopend in gebruik zijn, heeft de korenwolf het hele jaar door beschutting tegen roofdieren en voedsel voor zijn jongen. Zo houden we de korenwolvenpopulatie in stand en kunnen de monsters ook de volgende jaren door het koren blijven sluipen.

Driewerf hoera voor de korenwolf! :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam