Gras tussen je tenen

Ik las in de krant een stuk over Luc Versteylen, de Jezuiet die de basis legde van de groene beweging in België en van Agalev. Hij vierde het afgelopen weekend zijn vijftigste jaar als priester. Dat kan tellen als roeping in een tijd waarin de kerken meer en meer leeglopen.

Naar aanleiding van die verjaardag had De Standaard een gesprek met hem in Viersel, de oude brouwerij in de Kempen waar hij zijn ding doet. Het gesprek frappeerde me want een aantal uitspraken die de tachtiger doet klinken verrassend modern en "heidens". Zo maakt hij een onderscheid tussen wat hij "binnengebouwelijke" kerken noemt en nieuwe kerken, zoals die in Viersel:

"In deze oude brouwerij hebben we een kerk met het gras tussen je tenen en aarde onder de voeten. Een dergelijke openluchtkerk blijkt een enorme aantrekkingskracht te hebben. Maandelijks vinden hier meer doopsels, huwelijken en uitvaarten plaats dan in sommige parochies in een heel jaar."

Klinkt dat bekend? Heksen hebben geen tempels. Wij maken onze eigen tempel door het trekken van een cirkel, en liefst inderdaad met het gras tussen de tenen en de aarde onder onze voeten, net zoals de groene Pater dat zelf het liefste heeft.

"In de brouwerij delen we alles. Hier vult iedereen zijn geloof ook zelf in. Hier is geen priester die in jouw plaats gelooft."

En laat dat net één van de grondpunten zijn van de (ecclectische) hekserij. Niemand kan je vertellen wat je wel en niet moet geloven, dat bepaal je helemaal zelf. Wat voor jou het beste werkt, is voor jou het beste. Geloof jij in God of Allah, dan is dat prima. Zijn de goden van de Olympus eerder jouw ding, ook prima. De bedoeling is dat jij zelf je eigen weg zoekt.

Volgens Pater Versteylen - die er overigens nooit zelfs aan heeft gedacht om uit de Kerk te stappen - is dat gewoon vooroplopen. Het is jammer dat binnen de kerk niet meer mensen vooroplopen, vindt hij, want zo gaat de kerk als instelling achteruit.

Hij is een man naar mijn hart, die oude Pater, en misschien zonder dat hij het weet een beetje een heks. :-)

www.lieverleven.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam