Coven Cuisine: Gudruns peren-en-peperkoek tiramisu

Bart en ik hebben elkaar leren kennen via LARP (Live Action Role Play). Om de zoveel tijd stappen we dus voor een avondje of een weekend uit ons eigen drukke leventje om te verkassen naar een imaginaire wereld waarin draken, trollen, vampieren, elfen en andere al dan niet monsters wél bestaan. Ik hijs mezelf dus in kostuum, druk een driesteek op mijn weerbarstige haar, gesp een gordel met dolken rond mijn middel en dan gaan we er voor.

Wie er ook steevast voor gaat is Gudrun. Wie in Vlaanderen al heeft geroleplayed kent haar geheid als Gork, de veel te brutale, barbaarse wildevrouw met het peperkoeken hart. Zij is bezig met het nieuw leven inblazen in het LARP-archief: de grootste verzameling LARP-foto's van België.

Bart en ik hebben heel wat foto's getrokken op roleplay evenementen en we hebben ook nog een pak fotoboeken uit de oude doos liggen, en dus trokken wij op een zonnige zomernamiddag naar Gent om de hele zwik bij haar af te zetten. Ze zou zich de komende barre winteravonden waarschijnlijk wel kunnen amuseren met het inscannen van de ongetwijfeld duizenden foto's. Als beloning werden we vergast op een geweldig buffet, afgesloten met deze verbluffend lekkere peren-en-peperkoek tiramisu.

Tegenwoordig heb je het hele jaar door peren, maar eigenlijk begint het perenseizoen eind augustus tot oktober. Een perfecte afsluiter van de zomer dus.

Voor acht personen (één grote schaal of acht aparte schaaltjes):
  • 4 tot 6 sneetjes peperkoek;
  • 2 tot 3 rijpe peren;
  • een beetje citroensap;
  • een flinke scheut amaretto;
  • 500g mascarpone
  • 5 eieren (5 eiwitten + 4 dooiers);
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 40g vanillesuiker (2 zakjes)
  • 2 eetlepels bloemsuiker
  • 5 eetlepels cashewnoten

Verkruimel de peperkoek in de schaal zodat je een laagje peperkoekkruimels op de bodem van de schaal hebt. Giet hier een flinke scheut amaretto over. Afhankelijk van je smaak kan je meer of minder amaretto gebruiken, maar van mij mag er best wat in.

Schil de peren en snij ze in kleine stukjes. Gebruik sappige rijpe peren. Schep een laagje perenstukjes over de peperkoekbodem en besprenkel die met het citroensap.

Doe de mascarpone in een kom. Voeg de eierdooiers, de rietsuiker en de vanillesuiker toe en roer stevig door elkaar.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig met een houten lepel door het mascarponemengsel. Giet de mascarpone over de peren en zet de schaal in de ijskast. Laat hem daar minstens 2 uren opstijven.

Vlak voor je de peren-en-peperkoek tiramisu gaat opdienen, doe je de cashewnootjes in een vijzel en stamp je ze in stukjes. Doe ze dan samen met de bloemsuiker in een pan met antiaanbaklaag en bak ze al roerend tot ze mooi bruin worden. Je hebt geen vetstof nodig! Blijf roeren en zorg er wel voor dat ze niet aanbranden. De geur van die gecarameliseerde nootjes is hemels! :-)

Laat de nootjes even afkoelen en strooi ze dan over de tiramisuschoaal. Je kan ze ook apart in een kommetje opdienen, zodat ieder nootjes kan toevoegen naar eigen smaak.

Ongelooflijk lekker!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam