Coven Cuisine: pruimenlikeur

Ik weet het, het is belachelijk vroeg, maar nu we dankzij Eleniana pruimen bij de vleet hebben, is het misschien toch al eens tijd om na te denken over mijn cadeautjes voor kerstmis.

Wij zijn thuis met zoveel dat we maar voor één persoon een cadeautje moeten kopen. Mijn broer heeft speciaal daarvoor een computerprogrammaatje geschreven dat iedereen automatisch linkt aan een ander gezinslid. Eigenlijk is het niet meer dan een gemoderniseerde versie van lotje trek waarbij je nooit per ongeluk jezelf kan trekken of je partner. Elk jaar krijgen wij dus een geautomatiseerd mailtje met een uniek paswoord waarmee we kunnen inloggen op de server om te checken voor wie we een geschenk moeten kopen. Dat zal de excentriciteitsindex van onze familie zijn die opspeelt zeker? :-)

Naast dat obligate cadeau van vijfentwintig euro geef ik toch graag ook nog een persoonlijk cadeautje dat ik zelf maak. De zelfgemaakte koekjes waren niet echt een succes, maar de kruidenolie is iets waar mijn zus stiekem elk jaar op hoopt.

Ik heb het ook al een paar keer alcoholrijker gezocht: de citroenjenever van Fjierra's mama is geweldig en ook de pruimengin van twee jaar geleden ging er vlot in. Perfect voor een heildronk op het nieuwe jaar. Het recept dat ik gebruikte kwam uit het Ierse kookboek Ierse Seizoenen, waarbij gebruik werd gemaakt van in het wild groeiende sleedoornpruimpjes. Maar met gewone pruimen gaat het even goed.

Wij deden een scheutje van deze likeur in onze champagne, om te toasten op het komende jaar, maar je kan hem uiteraard ook zo drinken. Wel opletten want ook al ziet zo'n glaasje er onschuldig uit, je ligt geheid onder de tafel als je niet oplet :-).

Nodig voor 1 fles pruimenlikeur:
  • 6 grote rode pruimen;
  • 75cl gin (of wodka als je dat lekkerder vindt);
  • 100g kristalsuiker.
Dompel een fles met een brede hals in kokend water om zeker te zijn dat ze min of meer steriel is. DE hals moet breed genoeg zijn om de pruimen door te steken.

Was de pruimen goed en snij ze daarna kris kras door de pel. Doe ze daarna met pel en pit en alles in de fles. Ontpit ze zeker niet: het is vooral de pit die aan de likeur haar dieprode kleur geeft.

Voeg de suiker toe en vervolgens de fles gin. Dat mag de goedkoopste gin zijn die je in de winkel vindt.

Draai de stop op de fles en schud ze door elkaar. Zet de fles vervolgens twee tot drie maanden weg op een donkere plek (in de kast of in de kelder). Schud de fles zachtjes elke dag (in de praktijk is dat gewoon elke keer als je er aan denkt :-)).

Filter de pruimengin (door een koffiefilter bijvoorbeeld) en doe ze in een fles, die je nog verder kan versieren met een mooi etiket.

Voilà, je hebt een origineel kerstcadeau in handen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam