Magische symbolen - Het SATOR-vierkant

Eén van de gekendste magische symbolen is het zogenaamde SATOR-vierkant. Het is een vierkant van vijf op vijf, met vijf woorden die in alle richtingen gelezen kunnen worden, dus horizontaal van links naar rechts en van rechts naar links, en vertikaal van boven naar beneden en van beneden naar boven. Dat noemt men een palindroom. Een palindroom is een sequentie van letters, woorden of cijfers die identiek zijn of iets betekenen als je ze van voor naar achter of omgekeerd leest.

Het SATOR-vierkant ziet er als volgt uit:


 Het SATOR-vierkant was bijzonder populair. Wie goed kijkt, herkent in de 25 letters twee keer de letters van PATER NOSTER en twee keer A en O, Alfa en Omega, zoals in de Bijbel aangegeven wordt dat Jezus het begin en het einde is. Het midden van het vierkant vormt bovendien een kruis, het christelijk symbool bij uitstek.

Nochthans kan de oorsprong van het vierkant niet christelijk zijn, want het komt al vóór de verspreiding van het christendom voor. Een beroemd voorbeeld vind je in de graffiti in Pompei (dat onder de as van de Vesuvius begraven werd in 79 na Christus). Het is gevonden op magische papyrusrollen, amuletten en medaillons, en pas later in een christelijke contekst.

De woorden zijn Latijn en betekenen het volgende:

  • SATOR: de zaaier (in de christelijke traditie staat SATOR voor God).
  • AREPO: op het veld, op de akker, op een lapje grond.
  • TENET: houdt vast (werkwoord tenere, derde persoon enkelvoud). 
  • OPERA: door zijn arbeid (binnen de alchemie staat het voor de Steen der Wijzen die gewoon metaal in goud verandert en de bron is van het Levenselixer).
  • ROTAS: de wielen (lijdend voorwerp meervoud). Het Wiel van de tijd of de seizoenen die steeds doordraaien.

Als je naar de letterlijke betekenis kijkt - SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS - dan betekent het iets als "De zaaier Arepo houdt de wielen met moeite vast", maar je moet het waarschijnlijk niet te letterlijk nemen :-) Men gaat er van uit dat het gaat om het zaaien om iets te kunnen oogsten. Wil de zaaier in het najaar genieten van een goede oogst, dan zal hij in het voorjaar op tijd moeten zaaien. Met andere woorden: wil je iets bereiken in je leven, dan moet je daar een inspanning voor leveren. Christenen halen er natuurlijk nog meer uit: God ziet alles en leidt alles in goede banen. De logebroeders gaan hierin nog verder: de Schepper (de zaaier) heeft het zaaigoed, het werk en het wiel in de hand en bereikt alles wat hij wil op materieel gebied.

De letters in het vierkant vormen ook een anagram voor "Satan, ter oro te, reparato opes", wat zoveel betekent als "Satan, ik smeek je drie maal, geef me mijn fortuin terug". Maar wie zoekt, kan natuurlijk allerlei toevallige betekenissen vinden. Zo schijnen er ook verbanden gelegd te kunnen worden met het Ogham alfabet en met het Grieks.

Het ROTAS-vierkant staat ook op het tweede pentakel van Saturnus in de Sleutel van Salomo (Clavicula Salomonis). Koning Salomo had een ketel waarin hij zeventig spirits (demonen) in had zitten, die hij in bedwang hield met zijn zogenaamde "zegel van Salomo". De pentakels van de verschillende planeten hebben allemaal een bepaalde macht over die spirits. Het tweede pentakel van Saturnus werkt tegen elke vorm van tegenwerking en is bedoeld om de trots van de spirits de kop in te drukken.


Als puntje bij paaltje komt, is het ROTAS-vierkant dus een hulpmiddel om kwade invloeden in bedwang te houden en af te weren. Zo wordt het vierkant alleszins het meest gebruikt, in amuletten.

Een spreuk die hierbij soms wordt gebruikt is de volgende:

"Satanas angelus tonans olympo rejectus adam ruit evae paradisus obstruebatur transtulit emmanuel neces eculeo tantas ocrum prasadeus exsurgens ecessit astra rectificans orbem tribuetque amara sinistris". 

Of dit werkelijk Latijn is of slechts gibberish dat Latijns klinkt, is nog maar de vraag :-)



Meer info:
https://thothistheibis.wordpress.com/2012/03/05/a-new-look-at-the-sator-square/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam