Help, een zwarte kat!

Toen we indertijd Boris en nadien Tully gingen ophalen bij een kattenasiel, deden de mensen van beide asielen echt hun best om het goede karakter van de katten in de verf te zetten. Dat deden ze omdat zwarte katten heel moeilijk geadopteerd geraken en dus ook het meest geëuthanaseerd moeten worden in de klassieke dierenasielen.

Mijn liefste en ik begrepen niet hoe dat in 's hemels naam mogelijk was, maar blijkbaar worden zwarte katten door domme mensen nog altijd in verband gebracht met ongeluk en hekserij. En ik maar denken dat dat iets van lang geleden was, toen gewone mensen nog niet konden lezen en schrijven en het volgende dorp al het buitenland was. Neen dus.



Nochthans hoefde dat helemaal niet zo te zijn. Katten werden in de oudheid gezien als heilige dieren. De Romeinen dachten daar ook zo over. Zij brachten het dier mee naar alle uithoeken van hun immense Romeinse rijk en zo veroverde de kat de rest van Europa. In de periode van de heksenvervolgingen, tussen 1450 en 1750, begonnen de mensen een verband te leggen tussen katten en heksen. Waarschijnlijk bestond het type van het oude kattenvrouwtje toen ook al :-). De mensen geloofden dat heksen zichzelf in zwarte katten konden veranderen om ongemerkt rond te kunnen lopen. Het is vanaf toen, in de 17de eeuw, dat mensen begonnen te geloven dat zwarte katten ongeluk brachten. Zwarte katten waren hun heilige status meer dan kwijt. Het werd zelfs een populair gebruik om op de dinsdag voor de vasten katten te verbranden als een middel om brand en ander huisgerelateerd ongeluk af te weren.

Nochthans brengen zwarte katten niet altijd ongeluk. Dat hangt voor een groot stuk af van waar je woont. In Groot-Brittannië en Japan brengt het geluk als een zwarte kat je pad kruist, terwijl dat in Amerika en de meeste andere Europese landen net ongeluk zou brengen.

Wat zou ongeluk brengen?

  • Een zwarte kat tegenkomen 's morgens;
  • een zwarte kat die haar rug naar je keert;
  • een zwarte kat van je terrein wegjagen;
  • onder een ladder lopen nadat een zwarte kat er onder gelopen is.


Wat zou geluk brengen?

  • Een zwarte kat hebben;
  • een zwarte kat die je aan een deur komt groeten;
  • een zwarte kat die je huis binnen loopt;
  • drie zwarte katten achter elkaar tegenkomen;
  • een zwarte kat aanraken.


Het zal Tully worst wezen als ze 's ochtends haar kopje tegen mij aan komt duwen om geaaid te worden. En mij ook.

Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam