Coven cusine : Samhainbrood

Net als vorig jaar bakten de kinderen en ik een speciaal Samhainbrood. Vorig jaar hadden we doodskoppenbrood gemaakt, zoals de Mexicanen plegen te doen voor hun Diua de los Muertes, maar deze keer lieten we ons inspireren door onze Britse buren en maakten we een brood vol gedroogd fruit en noten. Ons brood werd dus een fantastisch herfstbrood, heerlijk zoet van smaak.


We pakten het in in wit boterpapier dat we dichtbonden met een stuk rood keukentouw met een takje rozemarijn uit onze herfsttuin. Rood en wit staat voor de vruchtbaarheid en de overvloed van onze aarde, met ons Samhainbrood als culminatie, en rozemarijn, het kruid bij uitstek voor rituelen die draaien rond het herdenken van de doden. Dat is ook de reden waarom rozemarijn in Europa en Azië wordt aangeplant op het kerkhof.

We sneden er natuurlijk ook een dikke plak af voor de oma's en de opa's op ons voorouderaltaar. Ze zouden dit geheid verrukkelijk hebben gevonden.

Nodig voor 1 groot brood:


  • 560g fijne tarwebloem
  • 500ml botermelk
  • 4 soeplepels vloeibare honing
  • 3 soeplepels rietsuikersiroop (of agavesiroop)
  • 1 handje rozijnen
  • 1 handje gedroogde cranberries
  • 2 handjes gemengd gedroogd fruit, in kleine stukjes
  • 1 snuifje  zout
  • 1 zakje bakpoeder (16g)
  • 2 koffielepels bruine suiker
  • 1 handje walnoten


Laat de oven voorverwarmen op 175°.

Snij het gedroogd fruit in stukjes en meng met de gedroogde cranberries en de rozijnen. Heb je liever ander gedroogd of geconfijt fruit, ga daar dan voor.

Doe de bloem samen met een snuifje zout en het bakpoeder in een grote mengkom. Meng met de stukjes gedroogd fruit. Maak een kuiltje in het midden.

Meng in een andere kom de botermel met de vloeibare honing en de rietsuikersiroop. Agavesiroop, Golden Syrup of een andere neutrale siroop is ook goed.

Giet het botermelkmengsel in het putje in de bloem. Hou een klein beetje achter om achteraf het brood mee te glazuren.

Meng alles door elkaar en kneed met je handen tot een dik en een beetje kleverig deeg.

Strooi bloem op het werkblad en stort het deeg daar op.  Maak er met je handen een mooie bol van. Leg de bol op een met bakpapier beklede bakplaat.

Smeer met een penseel de deegbol in met het restje botermelkmengsel. Hak een handje noten fijn en meng ze met de bruine suiker. Strooi het suikermengsel over het brood.



Laat het brood gedurende 30 minuten bakken, maar hou het in de gaten. Als het brood klaar is, is het mooi bruin van kleur en klinkt het hol als je eer langs de onderkant op slaat.

Als het wat is afgekoeld kan je het inpakken in wit bakpapier, waarbij je een takje rozemarijn mee in het pakje steekt. Draai het brood drie keer en zeg daarbij de volgende spreuk:

Van het veld, door de stenen, in het vuur,
Samhainbrood, lekker zoet,
met het draaien van het wiel wordt iedereen gevoed.



Het brood is heerlijk als het nog warm is, met een dikke laag boter die in het brood smelt en een tas warme chocolademelk, maar je kan het ook koud eten, met kaas bijvoorbeeld. Het is een prima brood om mee te nemen voor een Samhainritueel of een cake&wine.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam