Amuletten en talismans

Het gebruik van talismans en amuletten is zo oud als de mensheid zelf. Ook al wordt het dragen van een amulet of talisman afgedaan als bijgeloof en kwakzalverij, toch wordt er ook de dag van vandaag nog graag gebruik van gemaakt. Wie herkent het verhaal niet van het meisje dat bij belangrijke examens steevast dezelfde roze trui droeg, omdat die geluk bracht?  Ook mensen die eens hard lachen en met hun ogen rollen als ze het woord "magie" nog maar horen, hebben dikwijls een voorwerp waar ze zich veiliger mee voelen.


Talisman van Karel de Grote

Amuletten en talismans zijn niet hetzelfde. Een amulet is een object dat negatieve energie afweert en beschermt tegen gevaar, ziekte en ongeluk. Een talisman daarentegen trekt positieve energie en geluk aan.

Het woord amulet komt van het Latijnse woord "amuletum" dat "manier van beschermen" betekent. Je draagt een amulet op je lichaam om je op magische wijze te beschermen tegen alle kwaad. Amuletten vind je in alle culturen en religies. Het bekendste voorbeeld is misschien wel het kruisje dat katholieken om hun hals dragen of de kokertjes met koranverzen die moslims in hun auto hebben hangen.

Sommige amuletten dienen  dan weer een specifiek doel. Ik heb in de auto bijvoorbeeld een bosje lavendel aan de achteruitkijkspiegel hangen en bij onze voordeur hangt een negenkruidenboeket dat slechte invloeden buiten moet houden. In veel katholieke gezinnen hangt in de woonkamer een beeltenis van Jezus aan het kruis met een palmtakje erachtergestoken. De teddybeer die mij als kind beschermde tegen enge dingen in het donker heb ik nog steeds.

Een talisman werkt anders. In plaats van het slechte af te weren, trekt hij het goede aan en dat zelfs van op afstand. Een voorbeeld hiervan is het ouderwetse konijnenpootje of het klavertje vier dat sommige mensen gedroogd in hun portefeuille hebben steken.

De meeste talimans en amuletten zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, steen of bot. Tegenwoordig zijn buideltjes populair met daarin een mengeling van kruiden, kristallen, steentjes, aarde, religieuze symbolen, munten, ringen, enz. .... Ze worden gemaakt met een specifiek doel voor ogen. Ook de modieuze bedelarmbandjes zijn oorspronkelijk amuletten! :-)

Veel amuletten of talismans maken gebruik van oeroude symbolen en woorden. Denk maar aan de Egyptische ankh, het oog van Horus, een kruis, enz. ... De simpelste vorm van een amulet of talisman is een papiertje dat je bij je draagt, met daarop het symbool in kwestie, of een combinatie van symbolen, zegels en woorden.

Bronnen:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam