Coven cuisine - Appelflappen

Nu we met Amma Devi al een paar keren een rite voor een godheid uit een ander pantheon hebben gedaan, valt het op hoeveel er vroeger geofferd werd om een goede oogst af te smeken - de ene helft van het jaar - of om voor die goede oogst te bedanken - de andere helft van het jaar. Dat is natuurlijk logisch: de mensen gingen voor hun dagelijkse voedselbehoeften niet naar de supermarkt op de hoek en waren afhankelijk van wat het land opbracht.

Nu kunnen we het hele jaar door vers fruit kopen, maar dat was vroeger niet zo. In die zin zijn appels het ultieme fruit, een geschenk van de goden dat mits de juiste temperatuur de hele winter op te slaan is en de nodige vitamines geeft in koude dagen. Appels zijn dan ook een perfect symbool voor de oogst, niet alleen de letterlijke oogst van het land, maar ook spirituele oogst.

Appelflappen zijn dan ook een ideale bijdrage aan het cake&wine buffetje tijdens gelijk welk herfstritueel. En je hoeft geen koksdiploma te hebben om ze te maken.



Nodig voor 4 personen:
  • 4 grote appels;
  • 125g bessen (blauwe bessen, trosbesjes, whatever);
  • 1 takje verse tijm;
  • 1 ei;
  • 1 rol kant en klaar bladerdeeg;
  • 25g boter;
  • 25g gewone suiker;
  • 25g parelsuiker of grove suiker.
Laat de oven voorverwarmen op 180°.

Was de appels goed want we gaan de schil ook gebruiken. Snij ze in vier en haal het klokhuis er uit. Laat de schil gewoon zitten, die gaat mee in de flappen. Snij de appels in kleine blokjes. 

Laat de boter smelten in een pannetje. Doe er de blokjes appel en de bessen in (die je uiteraard ook eerst schoonmaakt als het nodig is). samen met de gewone suiker. Laat een kwartiertje stoven tot de blokjes appel gaar zijn.

Rol het bladerdeeg uit en steek er met de hulp van een glas of een kommetje rondjes uit. Maak de rondjes niet te klein want er moet nog een vulling in. Maak cirkels van ongeveer 10cm doorsnede.

Leg in het midden van elk deegrondje een hoopje appelvulling. Doe daar een paar blaadjes tijm bij die je van het takje ritst.

Strijk met de hulp van een penseel water langs de randen van de deegrondjes en vouw ze dan dicht. Druk de randen goed aan. Daar kan je best een vork voor gebruiken. De streepjes die je dan over de hele rand krijgt ogen bovendien erg mooi.

Klop het ei los in een kommetje en bestrijk er de flappen mee. Daar kan je opnieuw het penseel voor gebruiken. Bestrooi ze daarna met de parelsuiker.

Leg de appelflappen op een vel bakpapier op een ovenschaal. Laat ze 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Haal ze dan uit de oven en laat afkoelen. 

Je kan ze koud eten maar ook lauw met een bolletje vanilleijs.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam