Donkere maan (Covenbijeenkomst Hagazussa)

Nieuwe maan of donkere maan is die periode in de maand waarin we de maan helemaal niet zien. Dat is de  periode die staat voor creatie en transformatie, voor het voorbereiden van nieuwe dingen die gaan komen en groeien. Het is een tijd van zuivering en klaar maken. Dat is zeker zo in deze laatste nieuwe maan voor Samhain. Samhain is een nieuw begin, de geboorte van het nieuwe jaar. Als zo’n overgang geen transformatie is, dan weet ik het ook niet meer. Deze nieuwe maan staat dus extra in het teken van zuivering.

In deze periode roepen we de Noorse godin Hel aan. Ze is bij ons ook gekend als Holda, de Vrouw Holle uit de sprookjes van Grimm, die het deed sneeuwen in de winter. Hel heeft niks met de katholieke hel te maken, maar is wel de godin van de onderwereld waar de tijd bijna stil staat. Ze past wonderwel bij deze tijd van het jaar. De kou roept ons naar binnen en de uitbundigheid van de zomer maakt plaats voor ingetogenheid en introspectie.

Elenor had een ritueel voorbereid waarbij we voluit zouden gaan werken rond transformatie, het wegwerken van wat we kwijt willen en het aantrekken van wat we willen ontvangen. Terwijl mijn liefste boven in bed met een grote zak chips ging supporteren voor de Rode Duivels (die streden voor de eerste plaats op de FIFA wereldranglijst), maakten wij beneden alles klaar voor ons zuiveringsritueel.

We moesten elk twee stenen meebrengen die dienst zouden doen als “schuursponsje”: het losmaken van vastgeroeste patronen en dingen die we wel weg willen maar die aan ons blijven hangen. Met de ene steen moesten we langs het lichaam en het aura van één van de andere priesteressen “schuren” en zo alles wat ongewenst was in de steen opslorpen. Als we voelden dat de steen vol was, konden we de “vuiligheid” aftikken in de andere steen, zodat we verder konden poetsen. Elenor blies wat ze weg wilde in de steen en ik ging ermee aan het werk. Instinctief draaide ik de steen helemaal rond Elenors lichaam, widershins, van haar kruin tot aan haar voeten en weer terug naar omhoog, tot ik er zelf duizelig van werd. Aan haar buik en borst bleef ik “plakken”, mijn voeten leken vastgezogen aan de vloer.

Daarna nam elk van ons een takje bamboe. Die had Elenor uit de tuin meegebracht omdat ze ze wel toepasselijk vond. Niet alleen blijven de bladeren lang groen en is de plant zo goed als onuitroeibaar, er worden ook katchaka’s van gemaakt. Dat zijn een soort van instrumenten die tijdens sjamanistische rituelen worden gebruikt om te zuiveren. Bamboe was dus wel toepasselijk voor een ritueel dat in het teken van zuivering staat.

Elenor blies wat ze wel wilde in het takje en daar gingen we weer. Deze keer ging het sneller, maar op dezelfde manier, rondomrond van haar hoofd naar haar voeten en weer terug, deosil nu, en ook nu weer bleef de tak hangen op haar borst en haar buik en een beetje op haar voorhoofd.

Toen ik klaar was, gaf ik mijn twee stenen aan Elenor en deed ze hetzelfde voor mij. Ik vroeg aan de stenen om me te helpen mijn vermoeidheid weg te nemen, zodat ik terug fris en monter kan blijven doorgaan. Vermoeidheid heeft een grotere weerslag op mijn leven dan ik ooit had gedacht: zin om te koken (iets wat ik nochthans heel graag doe), zin in seks, zin in alles eigenlijk, het gaat allemaal op een lager pitje.

Toen ik tenslotte in de bamboe blies, zag ik plots voor mij twee zwarte ogen. Het was een jonge man die me strak aankeek, met een bleek gezicht en zwarte, springerige lokken. Geen lang haar maar net iets te lang. Hij had iets mediterraans maar zijn vel was veel te bleek. Het was een mooi en sterk gezicht, alleen was het verontrustend dat er geen lachje af kon. Nochthans was het geen stilstaand beeld waar ik naar keek, maar een levend wezen dat naar mij keek. Het leek trouwens of ik naar twee beelden tegelijk aan het kijken was, want ik zag tegelijkertijd een oudere man die over het jongere gezicht verscheen, met diepere groeven in zijn gezicht, een stoppelbaardje en een kortere haarsnit. Nochthans wist ik heel zeker dat het dezelfde persoon was die ik zag. Wie het was, dat wist ik niet, maar ik had de stellige indruk dat wat ik vroeg aan de bamboe eigenlijk een vraag aan hem was en dat hij zou beslissen of ik zou krijgen wat ik vroeg.


Nadat we klaar waren met onze bamboetakken, nam Elenor ons mee in een meditatie. We startten in een plek in ons lichaam waar we ons goed voelden. Dat was mijn hart. Wat er verder ook in de meditatie gebeurde, weet ik niet echt, want ik zag de ogen en de jongeman weer. Toen was daar plots een ander gezicht, een oudere man. Hij zag er uit zoals ik mij het cliché van een oudere ambtenaar voorstel :-), met uitgezakte hamsterwangen en een sjaal. Er was heel weinig kleur. Het leek wel of alles grijzig was en er was wind, overal wind. Toen leek het of de wind de man wegvaagde, alsof hij bestond uit stof dat werd weggeblazen door de bries. In zijn plaats zag ik nu een dame, een mollige mevrouw met lang rood haar dat in golfjes langs haar gezicht hing. En ook zij vervaagde en werd weggeblazen door de wind.

Ik begon me af te vragen of de man met de zwarte ogen niet Hades was. We hadden dan wel Hel opgeroepen, maar omdat ik een tijd bezig ben geweest met het ritueel voor Persephone en Demeter, en met de voorbereidingen van ons Halloweenfeest waar Hades ook steevast ergens in mijn hoofd rondhangt, en we nu toch een ritueel deden waarin de krachten van de onderwereld werden aangeroepen, kon ik me niet van de indruk ontdoen dat het Hades was die zich hier voor mij had gemanifesteerd in plaats van Hel. Misschien waren de gezichten die ikk had gezien vorige levens? Had ik niet om “leven” gevraagd?


HAGAZUSSA: 
DONKERE MAAN
Covenbijeenkomst 13 oktober 2015

Toelichting

Met nieuwe maan keren we helemaal in onszelf terug. Het is een tijd van zuivering, van loslaten wat je niet meer nodig hebt en kiemen zaaien voor komende projecten. Omdat het vandaag nieuwe maan is, zullen we werken met de energie hiervan.

In het volgende ritueel roepen we Hel, Hella, Holle of Holda aan. Dit is de godin van de onderwereld. In haar wereld vertraagt de tijd tot hij bijna stil staat. Zij is het absolute nulpunt. We kunnen dit zien als het helemaal in jezelf keren en ruimte maken om nieuwe projecten te laten groeien.

Deze donkere maan staat in het teken van de zuivering. Oude ingesleten gewoonten die maar moeilijk los te maken zijn, of waar we moeilijk afscheid van nemen spelen ons parten. Deze donkere maan, vlak voor Samhain, nodigt ons uit om hiermee aan de slag te gaan. Kom in beweging en ruim je oude patronen op.

Benodigdheden

Altaar met:
1 zwarte kaars voor Hella.
Per deelnemer twee stenen en een tak waar nog groen aan is voor het zuiveringsritueel.
4 elementenkaarsjes
Een kaars per deelnemer in een kleur naar keuze.

Als het altaar helemaal klaar staat, zuiveren we ons met Palo Santo en Aqua di Florida en stappen in de cirkel. 

Ritueel

Hagazussa:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden, volgen nu en altijd
Schenk onze handen de gave van het magisch werk
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Elenor:
Zusters,
Luister naar de stem van je hart en van je ziel
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft,
Want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet
Je unieke kracht als vrouw onder vrouwen, als priesteres onder priesteressen, als zusters onder je zusters.
Stel je open,
Voel de kracht!
Laat deze energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt

Hagazussa:
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel

Elenor:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
Van zuster tot zuster trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen
Blessed be

Hagazussa:
(Elenor start met de eerste, de volgende zegt het samen met Elenor, enz.  – Als alle aanwezigen meespreken, herhalen we het nog drie keer)
Ik ben in het midden van de cirkel
De cirkel is rond mij
Ik ben hier uit vrije wil, in liefde en in leven.

Voor je de aanroeping voor het element uitspreekt, steek je de kaars aan die bij dit element hoort. Bij het aanroepen, stel je jezelf deze richting voor en laat je het beeld dat nu bij jou wil komen, helemaal in je aura komen.

Elenor:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Bryd:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Verelna:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Hamamelis:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Bryd:
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Verelna:
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.

Hamamelis:
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.

Elenor steekt de kaars voor Hella aan en zegt:
Hella
Vrouwe van sneeuw
Hella
Vrouwe van inkeer
Hella
Vrouwe van duister
Wees welkom

We nemen per twee plaats in de cirkel met onze twee stenen en onze tak bij ons. Hiermee gaan we een sjamanistische zuivering doen. Deze zuivering leerde ik bij Pascale Laffutte tijdens mijn initiatie in de 9 rites van de Munay Ki.

Je neemt 2 stenen en een tak waar nog groen aan is. Liefst niet van een boom of struik trekken, maar een tak die op de grond ligt.

Met deze twee stenen en tak ga je een zuivering doen bij iemand. Je laat de persoon die gezuiverd wordt in haar steen blazen, iets dat zij niet meer wenst. Denk aan die vastgeroeste patronen waar je vanaf wil. Met deze steen ga je over die persoon haar lichaam. Zowel voor- als achterkant zuiver je. Als je voelt dat de steen vol zit met energie, klop je deze af aan de andere steen. Een steen is een bewaker van informatie, vandaar dat je er de energie in blaast of klopt.

Als je heel het lichaam zowel de voor- als achterkant gezuiverd hebt, ga je werken met de tak. Je laat de persoon iets in deze tak blazen wat zij wel wenst.

Met deze tak ga je over heel het lichaam in een draaiende beweging. Je draait tegen de richting van de klok in en je zegt hardop of in jezelf: zegen mijn zuster, zegen haar wensen. Je herhaalt deze zin gedurende de verdere zuivering. Ook  hier zuiver je heel het lichaam, zowel voor- als achterkant.

Als de zuivering gedaan is, geef je de stenen en tak terug aan de natuur.

Nadat we gezuiverd zijn, nemen we plaats en we maken het ons gemakkelijk voor de pathworking.

Maak het jezelf gemakkelijk en adem een paar keer diep in en uit. Voel hoe de adem je longen vult en stel je voor hoe de lucht wordt opgenomen in je bloed. Langs deze weg wordt de lucht naar elke cel in je lichaam gebracht. Je voelt dat er ruimte gecreëerd wordt voor transformatie.

Je zit aan je axis mundi en voelt hoe de boom in zichzelf aan het keren is, deze tijd van het jaar. De kracht van in zichzelf keren, neem je in je op.

Eventueel zijn er spirits bij jou, die je zullen helpen om heel diep in jezelf te keren. Je rolt je op, daar aan de voet van je axis mundi. Je blijft in deze wereld, in dit moment van nieuwe maan en je gaat op reis binnenin jezelf, eventueel samen met je spirits.

Hiervoor trek je je bewustzijn naar binnen, naar een heilig plaats binnenin je lichaam. Dit kan je hart zijn, je schoot of een andere plaats waar jij jezelf goed voelt. Voel de geborgenheid van deze plaats in je lichaam. Je bent omringd door jezelf en je bent veilig.

Hier, binnenin je lichaam, kan je goed kijken naar wat er allemaal binnenin jezelf leeft. Kijk goed naar beelden en luister naar boodschappen die toekomen met het stromen van je bloed en het toestromen van lucht in je longen.

Zie hoe vastgeroeste patronen in je lichaam loskomen en weggevoerd worden met het stromen van je bloed en het uitademen van lucht. Ook hier kan je weer goed kijken naar beelden en luisteren naar boodschappen die hierbij horen.

Als je voldoende gekeken en geluisterd hebt en alle beelden en boodschappen goed in jezelf hebt opgenomen, kijk je nog eens goed naar je binnenste: zie je andere dingen dan bij het begin van deze oefening?

Nu is het tijd om terug te komen naar het hier en nu. Overloop nog even waar je in je binnenste allemaal geweest bent en richt je aandacht terug meer op de buitenkant. Je zit hier in de zetel, je ademt nog eens een paar keer diep in en uit, je rekt en strekt jezelf eens en beweegt eens met je vingers en je tenen.

Hamamelis:
We danken de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast waren.

Verelna:
We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.

Bryd:
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Hamamelis:
We danken de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Verelna:
We danken de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Bryd:
We danken de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Elenor:
We danken de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Hagazussa:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Elenor:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
van zuster tot zuster openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg,
maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand;
En je in liefde omhullen.
Blessed be

Nadien worden ervaringen genoteerd en tijdens de cake & wine wisselen we onze ervaringen uit.

Bronnen

  • Ongkowidjojo, V.;  The secrets of Asgard, an instruction in esoteric rune wisdom, pp. 202 – 203.
  • Groeneveld, C.;  Modron Vrouwenorakel, Brem.
  • Laffutte, P.; De 9 rites van de Munay Ki, zuiveringsritueel.
  • Verder wat er mij ingefluisterd werd door de kosmos, Elenor, 13 oktober 2015.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam