Coven cuisine: Asherah-taartjes ("foefkes")

In de tijd van de Bijbel stookten de mensen grote vuren op voor de Koningin van de Hemel, ze vergoten wijn op de grond als plengoffer en ze bakten speciale Asherah-taartjes.

Die Asherah-taartjes werden gebakken in de vorm van een vrouwenlichaam (zoiets als de sinterklaasmannetjes van nu :-)) en  opgegeten tijdens het feest van Asherah waar de wijn ook overvloedig vloeide. Het consumeren van wijn en brood (of taartjes) als symbool voor het bloed en het lichaam van de godheid die werd geëerd, zorgde ervoor dat je (tijdelijk) één werd met de godheid in kwestie. Denk maar aan de hosties en de wijn in de katholieke misvieringen.

"Baking cakes for the Queen of Heaven" 
(https://www.youtube.com/watch?v=m7Mv5bxeDEo)

Een spoor van de fameuze Asherah-taartjes vinden we terug in het Joodse feest Purim. Dat wordt in de lente gevierd met zogenaamde “Hamantaschen” (of Hamans Hoedjes), driehoekige cakejes met een vulling van pruimen en/of maanzaadjes.

Haman is een bijbelse figuur uit het verhaal van Esther in het Oude Testament. Het verhaal gaat dat Haman de moord voor op alle Joden die in het Perzische rijk woonden plande omdat de jood Mordechai niet voor hem wilde buigen. Hij overreedde koning Ahasveros een wet te tekenen waarin werd bepaald dat alle joden op een bepaalde dag mochten worden gedood. Koning Ahasveros had echter een Joodse vrouw, Esther, die haar man van gedachten deed veranderen. In plaats van Mordechai werden Haman en zijn zonen opgehangen aan de galg die ze speciaal voor Mordechai hadden opgericht.

De populaire verklaring waarom de Joden de taartjes eten op Purim, is dat Haman een driesteek droeg en dat door het beeld van Haman op te eten de herinnering aan hem wordt vernietigd. Dat lijkt nogal vergezocht, zeker als je weet waar het woord eigenlijk vandaan komt. Die driehoekige cakejes komen van het Duitse woordje “Mohntaschen” (maanzaadzakjes), een populair Duits gebakje. Dat woord werd verbasterd naar Hamanstaschen, of “Haman’s Zakken”, ofte de diepe zakken van Haman die vol zaten met geld van afperserij en bedrog.

Toevallig of niet, maar de taartjes worden gemaakt in de typische driehoek die symbool staat voor het goddelijke vrouwelijke, de Shekinah, en voor vrouwelijkheid algemeen. Niet alleen de vorm, ook de fruitvulling verwijst er expliciet naar. Asherah-taartjes zijn eigenlijk gewoon gebakken foefkes :-)



Nodig voor een 20-tal taartjes:


  • 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg
  • 1 pot pruimenconfituur
  • Rozijnen
  • 1 eigeel

Laat de oven voorverwarmen op 180°.

Rol het deeg uit en steek er met de hulp van een glas of een koekjessteker rondjes uit. Zorg dat je rondjes hebt van minstens 7 cm, anders worden ze moeilijk te vullen.

Leg een koffielepel pruimenconfirtuur in het midden van elk rondje. Doe er niet te veel op, anders loopt de vulling uit de taartjes. Strooi er wat rozijnen bij.

Vouw de cirkel nu langs drie randen dicht zodat je een driehoekig taartje krijgt. Laat een opening in het midden.

Bestrijk het deeg met eigeel en bak ze 10 tot 15 minuten of tot de taartjes goudbruin zijn.

Traditioneel worden de taartjes gemaakt met pruimenvulling of maanzaadvulling. Dat kan je kopen in Oost-Europese speciaalzaken. Niets belet je echter om te kiezen voor een chocoladevulling of een andere fruitsoort ...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam