Coven cuisine: geef ons heden veenbessencompote

Afgelopen donderdag was het Thanksgiving en dus hadden Bart en een vriend van ons de koppen bij elkaar gestoken om een Thanksgiving etentje te organiseren voor de vrienden. Aangezien ik vandaag moest werken was ik benieuwd wat ze er (letterlijk) van zouden bakken. Het zou een kalkoen-met-alles-erop-en-eraan dineetje worden en dus planden ze alles met militaire precisie: drie keer kwamen ze samen om alles op te lijsten en door te nemen en georganiseerd te krijgen. Ik moest daar wat monkelig mee lachen: nog eventjes en we hadden zowaar een logbook uitgeschreven :-)

Bij de kalkoen hoort traditioneel "cranberry sauce" of veenbessencompote. Dat aten wij vroeger samen met gestoofde appeltjes bij de fazant die mijn grootmoeder steevast op tafel zette met kerstmis. Je kan die kant en klaar kopen, maar Bart had zowaar verse veenbessen meegebracht. De meeste veenbessen komen nog steeds uit Canada, waar ze grote "plantages" hebbben. Die worden onder water gezet zodat de bessen kos komen en gemakkelijker geoogst kunnen worden: alles wat drijft, wordt meegenomen en uitgesorteerd :-) Dat heb ik ooit eens gezien op televisie. Man, wat een werk!

Blijkbaar zijn cranberries niet alleen lekker, ze zijn ook heel goed voor mensen die regelmatig last hebben van een blaasonsteking. Het is nog maar sinds het einde van de jaren negentig dat men weet op welke manier de Cranberry of Vaccinium macrocarpon werkt, ook al worden ze al mensenheugenis gebruikt om infecties aan de urinewegen te behandelen en zelfs te voorkomen.

Vroeger dacht men dat cranberries er voor zorgden dat de urine zuurder werd, iets waar bacteriën niet zo van houden. Ondertussen heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de rode bessen een stof bevatten die er voor zorgt dat de bacteriën zich niet kunnen vasthechten aan de wand van de urinebuis en de blaas. In plaats van dat ze in de urinewegen vast blijven zitten, worden de bacteriën nu gewoon uitgeplast. Zelfs bacteriën die resistent zijn aan antibiotica worden zo tegengewerkt op een volkomen natuurlijke wijze. Een combinatie van een antibioticakuur met veenbessen bespoedigt dus de genezing van een blaasontsteking en zorgt ervoor dat er minder snel een nieuwe infectie komt. Moeder natuur zit goed in elkaar.

Voor 8 personen:

  • 1 zakje verse rode veenbessen (bijvoorbeeld van het merk Ocean Spray = 340g)
  • 200 ml water
  • 200 g suiker (afhankelijk van je smaak kan je meer suiker toevoegen)

Spoel de veenbessen in water. Haal er de slechte exemplaren uit.

Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg daarna de veenbessen toe en laat op een zacht vuurtje een tiental minuten koken, tot de veenbessen openbarsten. Je zal zien dat je de veenbessen nu mooi door elkaar kan roeren tot een dike smeuïge compote.

Als je ziet hoe simpel het is om zelf veenbessencompote te maken, dan kies je nooit meer voor de blikversie!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam