Thanksgiving

Tot onze Amerikaanse artiesten vroegen of ze Thanksgiving mochten vieren, had ik eerlijk gezegd nog nooit bij deze feestdag stilgestaan. Chef Lut en ik staken de koppen bij elkaar en zorgden voor een Thanksgiving lunch, met kalkoen, veenbessen en yoghurt met pompoenjam van de papa van Bart als gezond dessert.

Ook thuis stond er kalkoen op het menu: Thanksgiving bleek de perfecte gelegenheid om te genieten van de gezelligheid van een avondje samen met vrienden. De naam van het feest nodigt elke rechtgeaarde heks zowiezo al uit om zich over het onderwerp te buigen, en dat was bij mij niet anders. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld: God danken voor de goede oogst, klinkt dat niet zeer bekend in de oren?


Het verhaal gaat dat de eerste mensen die zich in Amerika vestigden, bijna omkwamen van de honger. De indianen kwamen hen ter hulp met maïs en kalkoenvlees en daardoor konden zij zich handhaven. Maar goed dat de indianen niet in de toekomst konden kijken: twee eeuwen later werden ze door de blanke nieuwkomers bijna uitgeroeid samen met hun bizons. Rare jongens, die kolonisten. Anyway, de blanken en de indianen vierden samen een feest om de god(en) te danken en Thanksgiving was geboren. Dat is tenminste de mythe.

De geschiedenis leert ons dat het een zekere Bradford, gouverneur van een van de Amerikaanse kolonies, was die in 1621 na de eerste oogst een dag van openbare (religieuze) dankzegging instelde. Die gewoonte werd overgenomen door andere kolonies en verspreide zich doorheen Amerika. Op vraag van het Amerikaanse Congres, stelde President Washington donderdag 26 november 1789 voor als "een dag van openbare dankzegging en gebed, om met een dankbaar hart de vele gunsten van God te erkennen". Vanaf die dag was 26 november de dag van Thanksgiving, ook al werd het nog niet in heel Amerika gevierd.

Historici leggen de origine van Thanksgiving veel vroeger dan 1621. De kolonisten kwamen immers van Europa en brachten hun eigen religieuze én volkskundige opvattingen mee, inclusief een aantal herfstfeesten die verdacht veel gemeen hebben met Thanksgiving. Is Thanksgiving van origine dus een voorchristelijk feest? Ongetwijfeld.

Met veel plezier doe ik dus mee aan dit feest van de herfstevening. Samen met onze vrienden dank ik de goden - ik laat in het midden dewelke, het maakt ook helemaal niets uit - voor de overvloedigheid van de oogst en de cadeau's die we krijgen van moeder natuur. De wijn vloeit overvloedig, de kalkoen smaakt goddelijk en de appeltjes en veenbessen maken het helemaal af. Zo herbevestigen we met gusto het oeroude verbond.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam