Tools of the trade – DIY smudgewings

Omdat de meisjes van Amma Devi graag nog verder wilden werken rond de elementen, maar daar op de duur wel zo ongeveer alles over is gezegd, dacht ik dat het wel een fijn idee zou zijn om in elk jaargetijde een covenbijeenkomst te wijden aan een DIY-sessie waarin we zelf onze eigen rituele gebruiksvoorwerpen zouden maken, gelinkt aan het element van het seizoen. Er waren al een paar ideetjes: smudgewings voor het element lucht in de lente, een rain stick voor het element water in de herfst, een zwarte spiegel voor het element aarde in de winter, enz. ... Je eigen “tools of the trade” zijn altijd super omdat je er een stuk van je eigen energie in steekt.

Elenor had onlangs zelf een paar smudgewings gemaakt die er prachtig uitzagen en dus hadden we beslist om daar met Hagazussa een workshop rond te doen, als activiteit op het Arcadia weekend van dit voorjaar. Toen daar geen tijd voor was, zetten we de activiteit alsnog op de kalender, op de eerstvolgende Hagazussa bijeenkomst.

Een smudgewing of smudge fan is een soort van waaier van veren die je kan gebruiken om de zuiverende rook van brandende kruiden zoals salie of bijvoet te verspreiden, of van eke andere wierook die je ritueel wil gebruiken. De waaier wordt gemaakt van veren van verschillende vogels die worden samengehouden met een handvat dat wordt gemaakt van hout, leer of dierenpels.

Smudgewings worden meestal gebruikt om te zuiveren (met rook) en in rituelen. De meeste mensen pikken het op van de Indianen. De Indiaanse smudging ceremonie zoals die nu nog wordt gedaan is een ritueel dat al duizenden jaren bestaat. Het is een zuiveringsritueel om je fysieke en spirituele lichamen te zuiveren. Smudging wordt gebruikt om de energievelden van personen, dieren, stenen, planten, huizen of gelijk wat te zuiveren.

Je kan je eigen smudgewings maken en gebruiken in rituelen. Zorg dat je voldoende veren hebt. Het maakt niet uit van welke vogel ze komen: kalkoen, fazant, papegaaien, duiven, eenden, enz. ... Ze zijn allemaal goed. Ik had aan de meisjes van Amma Devi gevraagd om de laatste maanden pluimen die ze tegenkwamen tijdens hun wandelingen en die ze mooi vonden bij te houden. Zo had ik een heleboel duivenpluimen en zelfs wat valkenveren uit het park opgeraapt. Elenor had nog een doos met hanenveren en met eendenveren mee, en we hadden allebei nog felgekleurde zachte donspluimen als decoratie.

Indianen hechten wel belang aan de veren die worden gebruikt om smudgewings te maken: de veren die worden gebruikt om te smudgen zijn voor hen even belangrijk als de rook zelf. De veren die worden gebruikt hebben een bepaalde trilling, net als de kruiden die worden gebruikt voor het smudgen. Die trilling komt van de kleur van de veren en van het aura van de vogels  waar de veren vandaan kwamen. De veren (of veer, want dikwijls wordt er gesmudged met slechts één gebedsveer) zorgen er niet alleen voor dat de zuiverende rook rond je lichaam of door de kamer wordt verspreid, maar ook dat je aura wordt opgeboost.

De vogels die het hoogst in aanzien staan bij de indianen zijn roofvogels. Hun veren worden dan ook door veel stammen gebruikt voor decoratie en in ceremonies. Andere vogels worden gerespecteerd voor hun verschillende kwaliteiten, symbolen en totems. Kalkoen-, ganzen- en eendenveren worden dikwijls gebruikt in ceremoniële waaiers en hoofdtooien. Veren van exotische vogels uit Centraal- en Zuid-Amerika werden tussen de stammen geruild. Ze zouden een speciale kwaliteit van medicijn hebben, in de indiaanse betekenis van medicijn.

Indianen geloven dat we kunnen leren van alle levende wezens.  Veren kunnen ons leren over de wijsheid, ervaring en medicijnkracht van bepaalde vogels. Elke vogel heeft zijn eigen les of zijn eigen betekenis voor elk van ons.

Hoe maak je nu je eigen smudgewings?

Nodig voor het Waaiermodel


  • 10 tot 15 veren in verschillende lengtes, aflopend (pennen)
  • Kleinere veren in felle of contrasterende kleurtjes (donsveertjes) om de onderzijde te versieren
  • 1 stukje tak van ongeveer 10 cm met een diameter van ongeveer 0.75 cm
  • 1 lijmpistool
  • 1 lapje leer van ongeveer 15 cm x 15 cm (bijvoorbeeld een restje meubelleer)
  • 1 tang om gaatjes te knippen in het leer
  • 1 dikke naald
  • Katoendraad
  • Houten pareltjes


Zoek mooie veren uit en leg die van klein naar groot, allemaal met dezelfde kant naar voor. Veren hebben een voorkant en een achterkant. Je kan veren van verschillende vogels door elkaar gebruiken, als je de combinatie maar mooi vindt.

Knip met een takkenschaar een stuk van een tak met een doorsnede van ongeveer 1 cm.

Lijm de grote veren met het lijmpistool op het stuk hout, in de volgorde en richting waarin je ze had geordend. Laat drogen. Dat gaat heel snel. Je kan opteren voor één zijde, maar als je wil kan je ook een tweede reeks veren aan de achterzijde van het stuk hout kleven, zodat je een “dubbele” smudgewing krijgt.

Als de lijm droog is, kleef dan een tweede laagje veren – donsveertjes, kleine gekleurde veertjes – onderaan de grote veren. Laat drogen.

Plooi het lapje leer dubbel rond het houten handvat en knip het daarna in een gepaste vorm. Zorg dat het hoog genoeg komt om de onderzijde van de pluimen te verstoppen.

Plooi het lapje dubbel zoals het ook rond je handvat zal komen, met de ruwe daimzijde aan de buitenkant. Knip met de gaatjestang gaatjes langs de randen (maar niet langs de vouw natuurlijk).

Naai met dik katoentouw doorheen de gaatjes het leer rond het handvat. Haal de draad tussen de pluimen door zodat het leer goed vastzit. Je kan felgekleurd touw gebruiken (ik heb zelf geel touw gebruikt, als link naar het element lucht).

Versier je smudgewing verder met houten kralen of andere versiersels. Je kan hem echter ook sober houden, of met extra kleurtjes katoentouw werken.


Nodig voor het plumeaumodel


  • 5 tot 10 lange hanenveren
  • Kleinere veren in felle of contrasterende kleurtjes (donsveertjes) om de onderzijde te versieren
  • 1 stukje tak van ongeveer 10 cm met een diameter van ongeveer 0.75 cm
  • 1 lijmpistool
  • Katoendraad
  • Houten parels



Knip met een takkenschaar een stuk van een tak met een doorsnede van ongeveer 1 cm.

Lijm de hanenveren met het lijmpistool op het stuk hout, helemaal rondomrond. Laat drogen. Dat gaat heel snel.

Als de lijm droog is, kleef dan een tweede laagje veren – donsveertjes, kleine gekleurde veertjes – onderaan de grote veren. Laat drogen.

Knoop het touw vast aan de onderzijde van de waaier. Draai nu het touw telkens rond het handvat, van onder naar boven en weer terug, tot je een mooie, vaste onderkant in touw hebt. Knoop vast onderaan maar knip het touw nog niet af.

Knip drie lange stukken katoentouw en leg die samen op tafel. Leg de waaier in het midden en knoop de stukken touw vast. Knip het touw dat er al rond zat even lang af als de andere stukken touw. Je hebt nu dus 7 touwtjes aan het handvat zitten.

Vlecht met de stukjes touw twee mooie slierten onder de kraal. Eindig met een knoopje. Knip de onderkant van de vlechtjes mooi gelijk.
Steek de twee vlechtjes doorheen een grote kraal. Leg vlak onder de kraal een dikke knoop met de twee vlechtjes om de kraal mooi op zijn plaats te houden.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam