Lammas (AmmaDevi)

Afgelopen weekend vierden we Lammas, het eerste oogstfeest, in Vesa's tuin in Ekeren. Het was een drukke maar heel hartelijke bedoening, want er waren niet minder dan drie verschillende groepen uitgenodigd: de lesgroep AmmaDevi, de Arcadia coven en de Ni d'Jenatche coven.

Het is de bedoeling dat we met AmmaDevi alle jaarfeesten vieren, zodat de heksen-in-spe meteen het hele jaarwiel hebben doorlopen als ze een jaar hebben afgerond. Om een echt Alexandrijns ritueel te kunnen tonen aan onze kuikentjes, met alle toeters en bellen, hebben we gevraagd aan Peter en Yolanda van coven Ni d'Jenatche of zij niet zo'n ritueel voor ons konden doen. Bij Arcadia vieren we de jaarfeesten immers niet meer zoals dat het geval was toen de Wicca nog maar net was uitgevonden. We hebben er onze eigen rituelen van gemaakt. Peter en Yolanda zijn Alexandrijns opgeleid. Zij hadden daar geen enkel probleem mee, als zij met hun coven ook één van onze rituelen mochten bijwonen.

Aangezien wij in onze coven regelmatig met trance prophecy werken, zou het dus een trance prophecy ritueel worden, zo'n beetje onze oogst van het afgelopen jaar :-) Want daar gaat Lammas of Lughnassadh over. Het is de start van de oogst, het eerste oogstfeest. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat zowel Freya, Aphrodite als Bridget getranced zouden worden, maar omdat een aantal van onze heksen er niet bij kon zijn, werd beslist dat alleen Elenor zou trancen. Zij zou de godin Freya neerhalen. Achteraf gezien was dat een goede zaak, daardoor bleef alles heel gefocust.

Het was ook de eerste keer dat de nieuwe Arcadia teksten zouden worden gebruikt, dus het werd ook een beetje een test. Het is de bedoeling dat we die vanbuiten leren, maar ik vrees dat ik het zonder spiekbrief nooit goed ga krijgen. En sommige stukken vind ik gewoon veel te bombastisch, veel te veel blabla. Voor iemand die blabla als handelsmerk heeft, klinkt dat raar, maar naar mijn gevoel zijn korte rituelen zonder teveel tekst veel krachtiger dan rituelen met lange lappen tekst. Het lijkt wel alsof de energie van het ritueel wordt aangelengd en zwakker wordt naarmate er meer woorden aan te pas komen ... Ik was benieuwd hoe het zou worden!

Ik keek echt uit naar het ritueel. Ik had speciaal een jurkje aangetrokken, niet bepaald mijn dagelijkse uniform, en centimeters hoge hakken. Niet echt praktisch voor in de tuin, maar wel sexy! :-)

In de voormiddag had ik nog een grote appelbodding gebakken, met veel rum, rozijnen en kaneel. Heerlijk! Het was de bedoeling dat we een offer voor de godin zouden meebrengen. Daar moest ik niet lang over nadenken: ik zou gaan bakken. De paar keren dat ik Freya in visualisaties heb gezien, stond ze steeds aan haar kookpotten. Dat leek me dus wel toepasselijk. En aangezien Lammas staat voor de oogst en er traditioneel brood werd gebakken van het eerste graan en dat dan aan de godin werd geofferd, zou ik een broodpudding of bodding maken. Dat benadert brood wel zo'n beetje. En uiteraard moesten er appelen in, mijn link naar de anderwereld.

De dag ervoor was het laat geworden. We waren bij vrienden gaan eten en daar zoals verwacht veel te lang blijven plakken. Toen mijn liefste hoorde over mijn boude plannen om nog te gaan bakken 's ochtends, trok hij sceptisch zijn wenkbrauwen op. Ik voelde me absoluut uitgedaagd :-) Om 13u haalde ik de bodding uit de oven, hij moest zich nog zetten in de schaal en daarna nog afkoelen. Daar had ik geen tijd meer voor, maar mijn liefste zou me toch gaan afzetten bij Vesa in Ekeren, dus het gigantische ding kon nog afkoelen in de koffer. Vesa moest lachen toen ze me daar zag staan, met een schort over mijn jurkje, belachelijk hoge hakken en die enorme plank met bodding. Ik kan me er zelf ook iets bij voorstellen! :-)

Nadat we de cirkel hadden getrokken, iedereen hadden uitgenodigd die er moest bij zijn - ik was uiteraard mijn teksten vergeten - en wat informatie over Lammas hadden meegegeven, was het tijd voor de trance prophecy. Elenor had zich al voorbereid. Ik stond naast haar. Daar was ik bewust gaan staan, want ik wilde de kring gemakkelijk in het oog kunnen houden, zodat ik kon zien of iedereen we in orde was en niet plat ging van de energie. Anthea opende Eleneors chakra's en ik voelde de energie komen. We begonnen te chanten om Freya naar hier te halen: "Flags, Flax, Fodder en Frigg", telkens opnieuw en opnieuw, tot Freya er was.
Ik bleef de hele tijd energie sturen naar Elenor, ik weet nog hoe het voelde toen ik dat voor de eerste keer voor haar deed. Mijn hele linkerarm stond strak en mijn hand werd stijf van de energie die eruit leek te spuiten, van boven uit mijn kruinchakra en vanuit mijn wortelschakra.

Toen Freya er was, voelde ik hoe mijn binnenste overspoeld werd door emotie. Ik weet niet hoe het komt, maar ik kreeg tranen in mijn ogen en ik moest me inhouden om niet gewoon te gaan huilen. Inge was de eerste die haar offer kwam brengen en een zegening kwam vragen. Ze had cakejes gebakken en dat kan ze geweldig goed. Ik zag hoe Katinka's mond trilde en hoe ze haar best moest doen om net als ik niet te beginnen huilen. Ik wist niet wat zeggen, ik ben niet zo goed met woorden als het op voelen aankomt, en dat zei ik ook. "Ik weet nooit wat ik moet zeggen als ik u tegenkom, ik kan alleen maar koken" en toen brak mijn stem. Het klinkt onnozel, maar ik wist dat als ik nu nog iets zei, ik gewoon aan haar voeten zou neervallen en de ogen uit mijn lijf zou schreeuwen. Freya lachte en nam mijn handen in de hare. "Maar Bryd, gij hebt zo'n sterke gaven!" Ik werd weer mijzelf, zoveel troost en warmte ging er van haar uit ...

Ik hield de cirkel in de gaten. Iedereen leek normaal, maar behalve de meisjes van de lesgroep, waren het dan ook allemaal ervaren heksen. Alleen Veerle scheen eventjes mee te gaan in de energiestroom, maar scheen na een paar minuutjes toch terug te zijn. Ik besloot om bij de cake & wine achteraf de doos pralines die Yolanda had meegebracht als bedankje voor onze coven open te maken. Er is geen beter manier om tot jezelf te komen dan chocolade!

De cake & wine was prachtig. Vesa had tonnen pasta gemaakt en die lieten we ons echt wel smaken. Danny en Bart waren terug met de jongens, die waren ontsnapt naar de cinema tijdens het ritueel :-) We hadden het over komende feestjes, domme blondjes (yours truly niet inbegrepen :-)) en Halloween. En Peter en Yolanda vertelden over hun hobbelige pas naar coven Ni d'Jenatche en de Isis-cultus die ze binnen hun coven eren. En uiteraard dronken we veel wijn :-)

---
LAMMAS RITUEEL

Pré-ritueel

Rolverdeling:
  • zieneres: doet de TP (Elenor)
  • ceremoniemeester/HPs: dirigeert het ritueel, het publiek en het team (Vesa)
  • 2 toezichters: één houdt toezicht op de energiestroom van de zieneres - Anthea, de andere houdt toezicht op het welzijn van het publiek (Bryd)
  • batterij: zorgt voor opwekken van energie voor de rite d.m.v. drum en moet het publiek motiveren om mee te dansen en los te komen zodat een lichte toestand van trance kan ontstaan (Mireille en Louktas)
  • koor: zorgt voor de chants die de Godin roepen (Mireille, Louktas en Bryd)
  • publiek: moet begrijpen wat er gebeurt en wat er van hen verwacht wordt

Zuivering en wijding

Vooraleer de aanwezigen de cirkel betreden, wordt de cirkel en de aura van de deelnemers gereinigd met een saliesmudge door HPs.

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden volgen, nu en altijd
Schenk onze handen de gave van het magisch werk
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Trekken van de cirkel

Aan de deelnemers wordt gevraagd elkaar de handen te geven en de cirkel te vormen. De deelnemers worden begeleid in het openen van hun wortel- en kruinchakra en het geleiden van de energiestroom doorheen hun hartchakra naar hun linker hand, waar de energie wordt doorgegeven en de cirkel zich kan vormen. Het is uiterst belangrijk dat benoemd wordt dat binnen in deze cirkel enkel de entiteiten of energieën welkom zijn die we zelf uitnodigen en dat andere onuitgenodigde energievormen geen toegang hebben tot het ritueel. 

HPs:
Zusters en broeders,
Luister naar de stem van je hart en van je ziel
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft,
Want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet
Je unieke kracht als vrouw onder vrouwen, als man onder mannen.
Stel je open,
Voel de kracht
Laat deze energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt

Van vrouw tot vrouw, van man tot man
Van hand tot hand trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder

Blessed be

Verwelkoming van de elementen


Priesteres neemt kaars in kleur van element en gaat naar de juiste windrichting om het element te verwelkomen.

Mireille (Louktas doet kaars aan en brengt kaars naar de juiste windrichting):

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Louktas (Mireille doet kaars aan en brengt kaars naar de juiste windrichting):

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Mireille (Louktas doet kaars aan en brengt kaars naar de juiste windrichting):

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Louktas (Mireille doet kaars aan en brengt kaars naar de juiste windrichting):

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Bryd:

We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.

Blessed be


Trance Prophecy

De HPs geeft uitleg over Lammas.

Lammas is het eerste oogstfeest. Het graan werd als eerste geoogst en het brood dat gebakken werd van dit eerste graan is een symbool voor de overvloed die we krijgen door de opoffering van de God. De God offert zichzelf op voor de vruchtbaarheid van het land.

We zijn dan ook dankbaar voor dit eerste brood, voor deze oogst en voor de overvloed die we krijgen door de opoffering van de God. Tijdens het Lammas-feest staan we stil bij wat we bereikt hebben en Zijn dankbaar voor wat we hebben. Het is een tijd om anderen te laten delen in de overvloed en datgene te oogsten wat we eerder hebben gezaaid, zowel positief als negatief. Lammas biedt ons de gelegenheid om na te denken over wat beter had gekund en wat goed is gegaan en voortgezet kan worden.

Lammas werd onder andere gevierd door het uitstallen van ambachten. Mensen toonden hun kunde, hun oogst van dat jaar.

Daarom zullen wij vandaag voor jullie onze oogst van dit jaar laten zien. We zullen Godinnen laten doorkomen tijdens de Trance Prophecy, omdat dat is wat wij geoogst hebben dit jaar. Jullie krijgen hierbij de kans om aan de Godin te offeren, zodat zij deze offers nog kunnen doorgeven aan de God indien nodig bij hun afscheid, of raad te vragen wat je kan doen met jouw oogst van dit jaar.

De zieneres wordt binnengebracht in de cirkel.

HPs:
Zeg welkom aan de Godin, die vanavond afscheid neemt van haar gemaal en hem dankt voor zijn offer.

De zieneres wordt verwelkomd door de HPs, die haar een brood en een kannetje met wijn overhandigt. De zieneres breekt symbolisch het brood (symbool voor het offer). De zieneres giet er wijn over (symbolische bloed). Ze zegt dank voor het offer van de God. Daarna wordt de  zieneres naar haar troon begeleid, waar zij plaatsneemt en zich voorbereidt op de TP. De zieneres wordt gesluierd en de toezichter begint op dat moment met het helpen openen van de chakra’s, terwijl de HPs verder uitleg geeft aan het publiek over de TP die er staat te gebeuren.

HPs:
We willen jullie vandaag uitnodigen om eens stil te staan bij wat jullie oogst is voor dit jaar. Jullie krijgen straks de mogelijkheid om dank te zeggen aan de Godin, om haar offers te brengen of vragen te stellen.

De batterij (Mireille en Louktas) start met drummen en helpt het publiek zo om los te komen en in een lichte staat van trance te komen. Wanneer er voldoende energie is opgewekt, stopt het drummen en begint het koor te chanten om de Godin te roepen voor de TP.

Flags, Flax Fodder en Frig

De chant stopt wanneer de toezichter teken geeft dat de TP is gelukt. Vanaf dat moment begeleidt de HPs de mensen uit het publiek één voor één naar de zieneres waar zij hun vraag kunnen stellen, dank kunnen zeggen of een offer kunnen brengen. De TP stopt wanneer de zieneres te moe wordt of er geen vragen meer zijn.

Grote Rite & zegening van het brood

HPs:
Met het oogsten van het graan en de eerste vruchten, zien we hoe de levensadem van de God stilaan verzwakt. De dagen worden reeds zichtbaar korter en de God begint aan zijn reis naar de onderwereld. We wensen hem vaarwel.

De zieneres worden uitgenodigd om de Grote Rite uit te voeren. Een grote kelk met wijn staat klaar.

HPs:
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk

Zieneres:
Geen wit zonder zwart

HPs:
Geen zon zonder maan

Zieneres:
En een God heeft behoefte aan een Godin

HPs:
Zoals het licht staat ten opzichte van het duister

Zieneres:
Zo ook het leven tegenover de dood

HPs:
Want alles heeft zijn evenwicht

Zieneres:
En zonder natuurlijke balans is er chaos

HPs:
Met dit gebaar verenig ik de twee polen

Zieneres:
Ze zijn altijd samen en nooit alleen.

De kelk wordt daarna de cirkel rond gegeven. Daarna zegenen de zieneres en de HPS het brood.

HPs:
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons vruchtbaarheid, overvloed, kracht, gezondheid, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat delen in de volmaakte liefde.

Het brood wordt daarna de cirkel rond gegeven.

Bedanken van de elementen

Priesteres gaat naar het juiste element en blaast kaars uit en zet ze terug op het altaar.

Bryd:

We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren.
We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Louktas (Mireille doet kaars uit en brengt kaars naar altaar)

We danken de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Mireille (Louktas doet kaars uit en brengt kaars naar altaar)

We danken de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Louktas (Mireille doet kaars uit en brengt kaars naar altaar)

We danken de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Mireille (Louktas doet kaars uit en brengt kaars naar altaar)

We danken de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Blessed be

Openen van de Cirkel

Aan de deelnemers wordt gevraagd elkaar de handen te geven en de cirkel te vormen. Ze  worden begeleid in het terug opnemen van de energie van de cirkel en deze doorheen hun wortelchakra terug te laten stromen naar de aarde. 

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

HPs:
Van vrouw tot vrouw, van man tot man,
Van hand tot hand openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen

Blessed be

Cake & wine


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam