Going elemental - Part II (AmmaDevi)

De elementen worden eigenlijk op twee manieren weergegeven: via het pentagram, of via het kompas.

Het kompas staat eigenlijk voor vier windstreken: Noorden, Zuiden, Westen en Oosten. Waar dat precies vandaan komt weet ik niet. Er is sprake van vier Griekse windgoden, maar je leest ook over de vier grote winden of "airts" in het keltische Brittannië. Zelfs de christenen en de joden spreken blijkbaar over de "vier principes van de wind". Het gaat alleszins om vier sferen, die samenvallen met de seizoenen. Als je die tekent op het kompas, krijg je vanzelf het jaarwiel.

5.000 jaar geleden hebben de Soemeriërs voor het eerst de link gelegd tussen Wachters en de seizoenen. De Soemeriërs waren goed bezig op astronomisch vlak. Voor elk seizoen hadden ze een Wachter die overeen kwam met een ster: Aldebaran, Fomalhaut, Antares en Regulus. Dat zijn de vier zogenaamde Koninklijke Sterren, waarvan wordt gezegd dat ze waken over de andere sterren. Die sterren staan precies op 90 graden van elkaar. Elk van deze sterren kondigt een equinox aan en samen vormen ze dus inderdaad het jaarwiel. Het opkomen van Aldebaran, stond bijvoorbeeld voor de lente-evening en markeerde het nieuwe jaar bij de Babyloniërs. Aldebaran komt dus in het jaarwiel overeen met het oosten, Antares (herfstequinox) met het westen, Fomalhaut (midwinter) met het noorden en Regulus (midzomer) met het zuiden.

Er zijn theorieën die stellen dat de gekende torens van Babylon - de Ziggurats of "kosmische bergen" - eigenlijk werden opgericht om de Wachters te kunnen aanroepen en met hen te communiceren. Ze werden gebouwd met zeven terrassen die overeenkwamen met de zeven planeten die toen gekend waren en werden uiteraard ook gebruikt als astronomische observatoria. Daar komt het idee van de Wachttorens dus vandaan ...

De Italiaanse Stregheria - een vorm van hekserij die veel oorspronkelijker zou zijn dan de hekserij van Gardner - noemen de Wachters nog altijd bij hun sterrennaam. Ze gebruiken een hele hierarchie van wezens die de windstreken bewaken. Voor hen zijn Aldebaran, Antares, Fomalhaut en Regulus de "Grigoris" of Koningen die de echte wachters in het oog houden als ze worden opgeroepen. Die wachters heten Alpeno voor het oosten, Settrano voor het zuiden, Meana voor het westen en Taga voor het noorden, en zouden overeenkomen met wat wij zien als wachters.

Sommige hekserijtradities gebruiken de koningen ook, maar geven ze een andere naam. Ze gebruiken hiervoor engelennamen: Aldebaran wordt Michaël, Antares wordt Uriël, Fomalhaut wordt Gabriël en Regulus wordt Rafaël. Dat mag dan raar klinken, maar buiten de (Hogere of Rituele) Magie en de hekserij is het concept van de Wachters het meest gekend en gebruikt binnen de Joods-Christelijke traditie (zoals in de Kabbalah), als de vier aarstengelen die de wereld beschermen. De link is dus niet zo vergezocht!

Andere tradities beschouwen hen als lagere Goden die aarde en hemel zouden overschouwen, of als zeer oude Goden - de Ouden - die op de uitkijk stonden bij de Poorten naar de Andere Werelden. In de moderne hekserij worden ze de ‘Heren van de Wachttorens’ genoemd.

Veel heksen zien de Wachters echter ook als de Heren of Heersers van de Elementen (al kan zo'n Heer best een vrouw zijn :-)), die de vier elementen van creatie beheersen: Boreas heerst over het element Aarde, Euros heerst over he element Lucht, Notus heerst over het element Vuur en Zephyrus heerst over het element Water. Elk van die elementen heeft zijn eigen elementalen waar de Heer de baas over is: gnomen of aardgeesten, undines of watergeesten, sylfen of luchtgeesten en salamanders of vuurgeesten.

Elementalen zijn fijnstoffelijke wezens die verbonden zijn met het etherisch energieveld van het element waarbij het hoort:
  • De elementalen van het element Aarde zijn de gnomen. Gnoma staat in het Grieks voor kennis. Gnomen zijn dus ‘Zij die de kennis dragen’, de aardmannetjes, kabouters, leprechauns en kobolden..
  • De elementalen van het element Water zijn de undines. Unda is Latijn en betekent golf. Undines zijn de wezens van de golven, of de waterwezens, zeemeerminnen en sirenes.
  • De elementalen van het element Lucht zijn de sylfen. Het Griekse woord Sylphe betekende vlinder of een wezen met doorzichtige vleugeltjes (elfjes!), dus de luchtgeesten. Ook engelen en elfen worden gezien als luchtwezens
  • De elementalen van het element Vuur zijn de vuursalamanders. De betekenis van Salambe is een vuurplaats, maar het wezen zelf wordt eerder gezien als een klein draakje of een salamander. Het zijn vuurgeesten.

Normaal gezien kan je elementalen niet zien, maar er zijn mensen die dat toch kunnen. Die hebben daar een speciale gave voor! Ik zie ze alleszins niet, behalve in mijn hoofd. Ik woon ook in de stad en daar zijn ze ook minder gemakkelijk waar te nemen. Als je slaperig bent en dus al wat gemakkelijker in een soort van tussen waken en slapen in toestand geraakt, kan je ze ook gemakkelijker zien. En tijdens rituelen zijn ze ook aanwezig.

Als je gaat werken met magie en rituelen, is het van wezenlijk belang dat je vertrouwd raakt met de elementen en de wezens die erbij horen. Als je gelooft in credomantie - een wezen krijgt meer kracht naarmate er meer mensen in hem geloven - dan ben je beter voorzichtig met de elementen. De Heren van de elementen zijn machtige wezens. Ze worden immers altijd uitgenodigd om deel te nemen aan onze rituelen om ons te beschermen en bij te staan. Alle communiatie met de elementalen gaat ook via de Heren van de elementen. Zij zijn hogere wezens, waarmee we kunnen communiceren. Elementalen zijn lagere wezens en veel ouder dan het christendom. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor ons omdat ze bijvoorbeeld het concept gevaar niet kennen. Het is niet omdat een undine ons vol liefde onder water trekt om met ons te spelen, dat dat gezond voor ons is!

Eventjes alles op een rijtje:
  • Noorden - midwinter - Fomalhaut - Gabriël - Boreas - Aarde - gnomen
  • Oosten - lente-equinox- Aldebaran - Michaël - Euros - Lucht - sylfen
  • Zuiden - midzomer - Regulus - Rafaël - Notus - Vuur - salamanders
  • Westen - herfstequinox - Antares - Uriël - Zephyros - Water - undines

In Babylonische tijden werden de Wachters aangeroepen op de Ziggurats door het symbool van de Wachter in kwestie met een rituele staaf of toorts in de lucht te schrijven en de geheime namen van de Wachter op te noemen. Daarin herkennen we het oproepen van de Wachters in een traditioneel hekserijritueel. Daarbij wordt een pentagram in de lucht getekend.

Zo zijn we aanbeland bij de tweede manier waarop de elementen worden weergegeven. Op het pentagram liggen de elementen in volgorde van toenemende dichtheid. Als je het pentagram trekt, kom je bij ether, vuur, lucht, water en aarde - in die volgorde - te vertrekken van boven uit het element ether. Links beneden staat aarde, links boven staat lucht, rechts boven staat water, rechts beneden staat vuur. Helemaal bovenaan staat ether.

Om de elementen op te roepen, trekken we dus een pentagram dat vertrekt vanuit dat element, met één trekje extra om het pentagram als het ware zeker dicht te tekenen. Om ze weer te laten gaan, doen we het omgekeerde. Zo krijg je voor elke windrichting en elk element een ander pentagram. Sommige heksen trekken gewoon éénzelfde pentagram voor elk van de elementen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam