Coven Cuisine: Bryds appelbodding

Broodpudding is nog zo'n mythisch Vlaams gerecht dat je bij elke zichzelf respecterende bakker kan kopen. Het is dan ook ideaal om restjes weg te werken. Mijn liefste komt uit een bakkersfamilie en vertelt dat zelfs taarten een tweede leven kregen in de broodpudding.

Elke keer als wij dus op zondagnamiddag nog broodjes over hebben, of een stuk Frans brood, dan gaat dat niet in de GFT-bak maar in een zak in de kast. Daar bewaar ik broodresten tot ik er genoeg heb om nog eens een grote bodding te  bakken. Ook restjes peperkoek, speculaas of andere zoete koekjes vinden hun weg naar de zak.

Mijn moeder bakt hem natuur, sommigen doen er chocolade of cacao bij, maar ik vind hem het lekkerst met appelen, rum en rozijnen. Aangezien appelen voor mij symbool staan voor de anderwereld, vind ik hem prima voor de cake & wine. Mijn kinderen vinden hem ook lekker, als dessert of als vieruurtje. Gelijk hoe, waar of wanneer je hem eet, hij voelt altijd als een soort van thuiskomen ...



Nodig voor een grote bodding die net op een grote snijplank past:
  • 3 l halfvolle verse melk
  • Veel oud brood: pistolets, croissants, wit brood, bruin brood, Frans brood - zorg voor een goede mengeling
  • een handvol rozijnen (ik gebruik de lichtbruine eerder dan de zwarte)
  • 1 glas bruine rum
  • kaneel
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 400g rietsuiker + 4 eetlepels rietsuiker
  • 4 appelen
  • 6 eieren

Warm de oven voor op 180°.

Zet een grote kookpot op het vuur en doe daar 3 liter melk in, samen met de vanillesuiker en de suiker.

Kruimel het oud brood in de melk. Frans brood en pistolets kan je gemakkelijk met een mes in frut snijden, gewone boterhammen kan je met de hand verkruimelen. Roer goed zodat alles onder de melk zit. Laat eventjes weken, maar zorg ervoor dat de broodpap die je krijgt niet aanbrandt in de kookpot. Blijf roeren.

Voeg eventueel nog extra melk toe. Je moet zelf een beetje aanvoelen wanneer je genoeg melk hebt toegevoegd. De bedoeling is dat je een dikke broodbrij krijgt. Als het brood een beetje wak is geworden, zet er dan de staafmixer in en mix alles tot een dikke brij.

Zet het vuur nu heel zachtjes. Voeg 1 glas bruine rum, de rozijnen en een snuif kaneel toe en blijf roeren. Blijf opletten dat je broodbrij niet aan de bodem van de pot blijft plakken en aanbrandt!

Neem een grote ovenschaal en leg er een vel bakpapier in of een herbruikbaar silicone bakvel. Smeer het in met olie of bakmargarine. Meng in een kommetje 4 eetlepels rietsuiker met 2 koffielepels kaneel. Strooi de kaneelsuiker in de ovenschaal en verdeel hem gelijkmatig over de schaal.

Schil 4 appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in maantjes. Leg de maantjes naast elkaar op de kaneelsuiker in de ovenschotel, tot de hele bodem is bedekt met appel. Als je houdt van kaneel kan je hier nog wat extra kaneel over strooien.

Haal de broodbrij van het vuur en meng er 6 eieren doorheen. Verdeel de broodbrij daarna gelijkmatig over de appelen.

Zet de bodding gedurende 1 uur in het midden van de oven. Prik met een brochetteprikker in de bodding om te zien of hij goed gaar is vanbinnen. Als de prikker er uitkomt zonder deeg, dan mag je hem uit de oven halen.

Laat de bodding een kwartiertje rusten in de ovenschotel. Maak daarna met een spatel de randjes los en stort hem op een grote snijplank. Hij moet nog vochtig zijn en een beetje wiebelen :-), dan is hij het lekkerst!

Maak het bakpapier of het silicone vel los van de appels. Strooi nog wat extra suiker over de appels, zodat die er lekker in kan smelten. Laat afkoelen.

Lekker!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam