Going elemental - Part III (AmmaDevi)

Als heksen een ritueel uitvoeren, wordt er altijd eerst een cirkel getrokken en worden behalve de fysiek aanwezige personen nog een heleboel andere wezens uitgenodigd. Die durven wel eens variëren naargelang de gelegenheid, maar de elementen zijn altijd van de partij.

Als de cirkel wordt getrokken, wordt soms verwezen naar een "plaats tussen de werelden". We gaan dan naar een plek tussen onze wereld, de wereld van de mensen, en de werelden van de goden en andere hogere wezens. De wereld van de elementen bevindt zich tussen de fysieke en de astrale dimensie, en daar gaan we dus naartoe. De elementale wereld wordt bewaakt door de wachters. Als we een cirkel trekken, worden de wachters aangeroepen om de cirkel te beschermen en om getuige te zijn van het ritueel.

Heksen hebben een speciale band met de wachters. Als je kiest voor een toewijding of inwijding, dan word je in het toewijdingsritueel eerst naar de elementen gebracht. Je wordt aan hen voorgesteld met je nieuwe heksennaam, als iemand die wordt ingewijd, "één van ons". Eigenlijk wordt op die manier gevraagd aan de wachters om over de persoon in kwestie te waken en hem of haar te beschermen. De nieuwe heks maakt zich kenbaar aan de elementen en de wachters en krijgt daardoor extra bescherming bij elke magische daad die hij of zij vanaf nu gaat verrichten en die door de wachters als het ware wordt opgetekend (nog een reden waarom je nooit misbruik mag maken van je kennis).

De wachters van de elementen bewaken de poorten naar de astrale wereld, waar de magie wordt bewerkstelligd. Zij kunnen toestaan - of niet! - dat op hun niveau, de astrale wereld, magie wordt verricht. Om die toestemming te vragen, worden symbolen gebruikt, zoals het pentagram waarmee je hen oproept, "invoceert", de juiste kleuren, enz. ....

De elementen worden dus uitgenodigd in de persoon van hun "heren" - al kunnen daar best wel vrouwen tussen zitten - om de cirkel mee te beschermen. In de vier windrichtingen worden kaarsen in de juiste kleur geplaatst en vervolgens worden de elementen "opgeroepen". Wie dat volgens het boekje doet, trekt in de lucht het overeenkomende oproepende pentagram en eist met luide stem de aanwezigheid van de elementenheer of wachter in kwestie. Ik heb dat altijd een beetje oneerbiedig gevonden. Misschien dat de wachters inderdaad niet anders kunnen dan komen als ze worden opgeroepen, maar dan nog vind ik dat je zo'n machtige wezens beter met een beetje eerbied en respect bejegent ...

Veel heksen die al wat langer bezig zijn met hekserij, maken hier hun eigen versie van. Bij Arcadia bijvoorbeeld roepen wij de wachters helemaal niet meer aan met hun naam en trekken we zelfs niet persé fysiek een oproepend pentagram ...

Wat wel belangrijk is, is dat je genoeg energie opbouwt om de wachters op te roepen. Daarvoor sta je met je gezicht naar de windrichting in kwestie, trekt de nodige energie binnen - energie uit de kosmos via je kruinchakra, energie van de aarde via je wortelchakra - en laat die stromen naar het element in kwestie. Trek je een oproepend pentagram met je athame, zwaard, staf of gewoon je vingers, dan stuur je de energie naar je athame, zwaard, staf of je vingers. Je visualiseert - samen met de andere aanwezigen - de wachter in kwestie, met eventueel alle accessoires, landschappen, kleuren, enz. ... die bij de wachter in kwestie horen.

Lucht
  • Oosten, Lucht, Sylfen, Euros : Deze wachter kan een bleke jongeman zijn, met licht gekleurd haar, in een geel gewaad en met een zwaard. Hij loopt vrolijk rond in een lentelandschap.
  • De Oosterpoort, Lucht, het land Gorias : Een lentelandschap, je ziet ontluikende bloesems, knoppen aan de bomen, een frisse opkomende zon, eventueel een raaf die rond een bergtop cirkelt, een hazelaar, … Het kan echter ook een wolkenlandschap in hevige beroering zijn of een naderende storm. De wijsheid van Merlijn is in het landschap aanwezig. 
Ik zie voor het element lucht meestal een gezicht in de wolken dat blaast, maar ik heb ook al een man met een kroon op een reuzenarend gezien.

Vuur
  • Zuiden, Vuur, Salamanders, Notus : Deze wachter kan een man van 20 à 30 jaar zijn, in rode kledij, eventueel met een harnas en een speer. Zijn haar is goud als de zomerzon. Hij bevindt zich in een zomerlandschap.
  • De Zuiderpoort, Vuur, het land Finnias : Een zomers landschap, je beeldt je een zonovergoten plaats in, waar alles in de natuur in bloei staat, rode bloemen. Het kan echter ook een woestijnlandschap zijn op het middaguur, zinderend van de hitte met een liggende leeuw op de voorgrond. Je kan ook een berk zien staan.

Ik zie meestal een abnormaal slanke man met pikzwart haar en pikzwarte ogen. Hij ziet er "alien" uit, met een dun gezicht en een spitse kin. Hij draagt een gouden harnas en een gouden helm die helemaal naar achter buigt. Hij lacht nooit en heeft een verbeten trek op zijn gezicht. Soms zie ik echter ook een soort van Peter Pan-figuur met haar dat eruitziet als likkende vlammen. Zijn haren staan ook als vlammen recht naar omhoog. Hij lacht altijd, en is ook altijd bereid tot een kwajongesstreek.

Westen
  • Westen, Water, Undines, Zephyros : Kan als een man van middelbare leeftijd worden gezien, in een blauw gewaad met een kelk in de hand. Zijn haar is roodbruin, de kleur van de herfst. Zijn omgeving is een herfstlandschap.
  • De Westerpoort, Water, het land Murias : Een herfstlandschap waar de koude al heel even komt kijken, de regen of een andere vorm van water, de zon die ondergaat op de achtergrond. Je kan ook een meer visualiseren dat beschenen wordt door een opkomende, zuiverende maan, maar een rivier, een wolkbreuk of een waterval zijn hier ook perfect op hun plaats. Als dier kan je hier een wolf zien en als boom staat hier de wilg.

Ik zie meestal een vrouw die in de zee staat. Achter haar rollen de golven woest omhoog, met witte paarden in de schuimkoppen, zoals Arwen ze oproept in de film The Lord of The Rings. Ze is heel rustig, beweegt zo goed als niet. Soms zie ik een vrouw - zonder schuimpaarden - met een jurk die de zee in sleept, en de jurk is de zee. Het is altijd een vrouw die ik zie.

Noorden
  • Noorden, Aarde, Gnomen, Boreas : Kan je zien als een oudere man met een bleek gelaat en donkergrijs haar met zwarte strepen en een baard. Hij draagt een groen gewaad en bezit een pentakel, een schild of een zwarte spiegel. Hij zit op een troon in een winterlandschap.
  • De Noorderpoort, Aarde, het land Fallias : Een winterlandschap, koude en kilte zijn hier de heerser, sneeuw en bergen overmeesteren de achtergrond, alles is donker (middernacht). Je kan een stier zien staan of een kale bevroren vlakte met daarbij een eenzame altaarsteen. Ook mogelijk is de vruchtbare groene aarde of en meidoorn. Je voelt de kracht van Morgaine.

Ik zie hier meestal een soort van levende rots. Het is een wezen dat lijkt op Thing uit de comic en film The Fantastic Four, met warme intelligente ogen. Zijn huid ziet eruit als gebarsten klei. Hij is reuzengroot, maar toch heel voorzichtig. Hij neemt me dikwijls in zijn hand. Op de ene of de andere manier zie ik die reus graag en dat lijkt wederzijds.

Het aanroepen van de wachters gebeurt dus nadat je de cirkel hebt getrokken, en dient om de vier poorten tussen de werelden te openen, waardoor de krachten van elke windrichting de cirkel kunnen binnenkomen. Dat aanroepen van de vier windrichtingen is iets dat op veel verschillende manieren kan gebeuren. Het aanroepen en op het einde bedanken en wegzenden van de wachters is persoonlijk. Iederen kan zijn eigen teksten en invocaties hiervoor maken, die voor hem of haar het beste werken (zoals met alles in de hekserij :-)).

Voorbeeld  van invocaties of teksten voor het oproepen van de wachters (cfr. Arcadia, Samhain ritueel):

Blessings, Wachters van de Oostelijke poorten, ik roep u aan, krachten van het element Lucht. Bij de geur van de wierook, symbool voor het element Lucht, voelen we onze krachten groeien. Wij, kinderen van de Goden, vragen u aanwezig te zijn bij ons ritueel en de cirkel te beschermen.

Blessings, Wachters van de Zuidelijke poorten, ik roep u aan, krachten van het element Vuur. Bij het ontsteken van elke kaars, symbool van het element Vuur, herdenken we de vuren van onze voorvaderen, en herdenken hoe het vuur hen beschermde en verwarmde. Wij, kinderen van de Goden, vragen u aanwezig te zijn bij ons ritueel en de cirkel te beschermen

Blessings, Wachters van de Westelijke poorten, ik roep u aan, krachten van het element Water. Bij elke aanraking met gezuiverd water, symbool voor dit element, vragen wij dat onze lichamen en geest gezuiverd mogen worden van alle negativiteit, ziekte of droefheid. Wij, kinderen van de Goden vragen u aanwezig te zijn bij ons ritueel en de cirkel te beschermen.

Blessings, Wachters van de Noordelijke poorten, ik roep u aan, krachten van het element Aarde. Wij voelen de aarde onder ons, en vragen de Heersers van het Heelal onze Moeder Aarde, de thuis van ons allen, te helen en te genezen. Wij, kinderen van de Goden vragen u aanwezig te zijn bij ons ritueel en de cirkel te beschermen

Voorbeeld  van teksten voor het bedanken en wegzenden van de Wachters):

Blessings, Wachters van de Noordelijke poorten, krachten van het element Aarde. Verlaat ons nu met de verbintenis om onze geliefde Aarde te vernieuwen en te herstellen. Wij danken u voor uw aanwezigheid en vragen u nu terug te gaan vanwaar gij komt. Blessings en vaarwel.

Blessings, Wachters van de Westelijke poorten, krachten van het element Water. Verlaat ons nu met lichte regens die de Aarde en ons voeden en zuiveren. Wij danken u voor uw aanwezigheid en vragen u nu terug te gaan vanwaar gij komt. Blessings en vaarwel.

Blessings, Wachters van de Zuidelijke poorten, krachten van het element Vuur. Verlaat ons met de warmte van diepe vriendschap en de vonk van ware liefde. Wij danken u voor uw aanwezigheid en vragen u nu terug te gaan vanwaar gij komt. Blessings en vaarwel.

Blessings, Wachters van de Oostelijke poorten, krachten van het element Lucht. Verlaat ons met uw liefdevolle aanraking, een lichte bries op ons gelaat. Wij danken u voor uw aanwezigheid en vragen u nu terug te gaan vanwaar gij komt. Blessings en vaarwel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam