Duizend wensen in één vrijdagnacht

Wie houdt van hemelverschijnselen, zit deze dagen waarschijnlijk elke nacht achter zijn sterrenkijker. Elk jaar doorkruist de Aarde immers in augustus  de baan van de komeet Swift-Tuttle.  Die komeet heeft behoorlijk wat gruis en puin achtergelaten in zijn baan om de zon, en dat veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die we beter kennen als de Perseïdenzwerm. In de praktijk betekent dit dat we een prachtige sterrenregen te zien krijgen!

Men spreekt van zo'n sterrenregen als er veel vallende sterren te zien zijn. Dat zijn eigenlijk meteoren, kortstondige lichtsporen aan de nachtelijke hemel die ontstaan wanneer stofdeeltjes op een hoogte van ongeveer 100 kilometer met hoge snelheid in de atmosfeer van de Aarde terechtkomen. De Aarde doorkruist elk jaar enkele belangrijke banen van kometen die puin en gruis in hun kielzog meenemen. Daardoor krijgen we jaarlijks terugkerende meteorenzwermen te zien, waaronder de Perseïden.

Een regen van vallende sterren
De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus. De schijnbare oorsprong van deze meteorenzwerm is immers in dit sterrenbeeld te vinden. In het vroege Europa werden ze ook de Tranen van Laurentius genoemd. De naamdag van deze heilige valt op 10 augustus, de datum waarop hij in het jaar 258 op een gloeiend rooster doodgemarteld zou zijn.

In theorie verschijnen de eerste Perseïden al vanaf half juli aan de sterrenhemel maar het jaarlijkse hoogtepunt van deze meteorenzwerm vindt altijd plaats in de nacht van 12 op 13 augustus. Als het weer even meezit, kan je enkele tientallen meteoren of 'vallende sterren' per uur te zien. Dit jaar zijn de omstandigheden echter niet zo goed omdat het dan net ook volle Maan is. De zwakkere Perseïden zullen dus waarschijnlijk niet zichtbaar zijn, maar als het weer meewerkt, moet het toch nog mogelijk zijn om verschillende 'vallende sterren' te zien. Hou die wensen al maar klaar ...


(bron: http://www.spacepage.be/hier-k​omen-de-perseiden)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam