Imbolc (Jaarfeest)

Als er één jaarfeest is dat Fjierra zeker viert, dan is het Imbolc, het feest waarop in Ierland de godin Bridget of Brighid wordt geëerd. En aangezien zij met deze godin werkt en Arcadia zo’n beetje onder de auspiciën van die godin staat, is dat een no-brainer. Het is overigens ook het feest voor alle vormen van de godin, ook Brigandhu. En natuurlijk is mijn heksennaam ook van haar afgeleid :-)

Het zou meteen ook een speciaal ritueel zijn, want niet alleen was het een open ritueel, Fjierra had ook iedereen die geïnteresseerd was om in een nieuwe lesgroep te stappen uitgenodigd om te komen kennis maken. Meteen ook de gelegenheid om trance prophecy te laten zien, iets waar niet alleen newbies maar ook ervaren heksen nog altijd erg van onder indruk zijn en een techniek waar we ons bij Arcadia wel op laten voorstaan.


Eerst nam Fjierra ons mee in een visualisatie naar Ierland om de godin te ontmoeten. Ik weet niet waarom, maar ik had het erg moeilijk om mee te reizen. Daarna nam Eirinn plaats in de stoel die voor haar was klaargezet in de cirkel. Zij zou Brighid trancen, het is te zeggen, Bride, de versie van Brighid waar zij zelf mee werkt, niet de Ierse die we daarnet in de visualisatie hadden ontmoet en waar Fjierra mee werkt. Wie dat wilde mocht naar voor komen om een vraag te stellen, een smeekbede te doen, een offertje af te geven, …. 

Ik weet niet of het is wat Fjierra verwachtte: de godin – in het lichaam van Eirinn – legde haar hand op ieders hoofd en zong. Oerzang. Prachtig maar onverstaanbaar en een beetje bizar, zonder echte woorden, maar je kreeg er wel kippenvel van.

Ik had haar niet speciaal iets te vragen, maar als priesteres van Brigandhu vond ik wel dat ik aan de godin voor mij eer moest bewijzen. En dus ging ik voor haar op de knieën, boog het hoofd en vroeg om een blessing:

My Lady, as a priestess of Brigandhu, I wanted do honour you and ask for Your blessing.

Na de trance prophecy mochten we allemaal een envelopje nemen uit de mand met enveloppen met gedichten die we allemaal hadden meegebracht.

De liederen vertelden dat alles 

Wat bestaat gedroomd wordt 

Door moeder aarde

Dat iedere ster zijn bewoners droomt

En dat alles wat in het universum gebeurt een illusie is

Louter dromen binnen andere dromen

Denk met je hart 



MEDITATIE

Ga gemakkelijk en ontspannen zitten. Sluit je ogen, adem enkele keren diep in door de neus en uit door de mond, voel langzaam alle spanningen uit je lichaam verdwijnen. Wees je bewust van je lichaam en probeer één voor één al je spieren te voelen, beginnend met je tenen, je voeten, je enkels, je kuiten, je knieën, je bovenbenen, je billen, je bekken, je buik, je borst, je schouders, je bovenarmen, onderarmen, handen en vingers, hals en hoofd. Concentreer je nu op Moeder Aarde die haar energie naar je uitstrekt doorheen de vloer en de fundamenten van de plaats waar je je nu bevindt heen. Voel de verbinding die op deze manier met de Aarde tot stand komt.

Voor je zie je een trap die naar beneden leidt. Langzaam ga je de trap af. Op het einde zie je een deur. Je weet dat er zich achter deze deur een landschap verborgen zit. Je bent helemaal niet bang want je weet dat je zusters reeds verschillende keren door deze deur gegaan zijn. Misschien ben je er zelf al door gestapt en herken je deze plek wel...

Je opent de deur en komt in een stil winterlandschap terecht.

Concentreer je op de frisse buitenlucht. Voel de koude die Moeder Aarde nog steeds in zijn greep heeft. De winterlucht dringt via je neus diep in je lichaam door. Je ziet donkere en grijze wolken. Scherpe ijskristallen bijten lichtjes in je kaken wanneer de wind ze jouw richting uitblaast. Links van je zie je een boom, overladen met sneeuw. Plots breekt één van de takken van de boom af onder het gewicht van de sneeuw.

De meeste dieren zijn nog in winterslaap, maar je ziet een aantal mussen die elkaar bevechten rond een voederplaats. Nieuw leven lijkt nog erg ver weg.

Maar neem eens een kijkje in de schuur van de boerderij die zich een honderdtal meter verder bevindt. Je ziet dat de uiers van de koeien en de ooien beginnen te zwellen. De melk begint te vloeien en weldra zal de schuur gevuld zijn met nieuw leven van jonge lammetjes en kalfjes die trillend en bevend proberen recht te komen op hun veel te lange pootjes.

Dit is de tijd van verandering, van vruchtbaarheid, van groei en van nieuw leven. Brighid ontsteekt haar heilige vuur, het vuur van inspiratie, van creativiteit en van genezing. Na het slaperig seizoen ontwaakt ook onze geest, zwanger van nieuwe ideeën en plannen.

Vuur. Het vuur is in onze harten. Voel de warmte en ruik een prachtig groot kampvuur. Je hoort het geknetter van de vlammen. Het vuur van verlangen. Het vuur dat leven schenkt. Het vuur van creativiteit. Het vuur van transformatie. Dit is de tijd van verandering, van de dieptes van de winter naar het nieuwe leven in de lente.

Verlaat het winterlandschap met de belofte van het nieuwe leven en keer terug in de richting vanwaar je gekomen bent. Naast de deur zie je een pad dat rechts naar boven gaat. Je volgt het pad datje via een doorgang van dicht struikgewas naar een prachtige plek leidt. Je bevindt je in de heuvels van Ierland. De lucht is aangenaam koel en het heeft net geregend. Je ruikt de frisse geur van het gras. Om je heen zie je honderden schapen.

Je aandacht wordt getrokken door de top van een heuvel, niet zo ver van waar je nu bent. Daar zie je een prachtige steencirkel. Je besluit naar de top te wandelen. Steeds hoger en hoger wandel je het pad op dat naar de top van de heuvel leidt. Je komt langs bergen en bergen verse turf. Er is niemand anders aanwezig en je geniet van de wandeling.

Eens op de top van de heuvel aangekomen ga je naar de enorme steencirkel. Eerbiedig vraag je de stenen om je toegang te verlenen. Je voelt dat de beschermers van de steencirkel op de hoogte zijn van je komst en ze laten je dan ook graag door.

Je ziet dat er in het midden van de cirkel een bron ontspruit. Het is de heilige bron van Brighid, Godin van genezing, van inspiratie, van smeedkunst en van poëzie. Je knielt neer aan de bron en drinkt van het heilige en helende water.

Plots merk je dat je niet meer alleen bent, aan je linkerkant is de Godin verschenen. Ze glimlacht naar je. De Godin heeft een boodschap voor ons, vraag haar de boodschap en neem deze diep in je op. Misschien heb je zelf ook een vraag voor Brighid. Als dat zo is kan je deze stellen, en neem ook dit antwoord diep in je op.

Neem nu rustig de tijd om afscheid te nemen, groet haar, dank haar en verlaat de steencirkel via dezelfde opening als je daarnet naar binnen bent gekomen. Daal nu de heuvel weer af, en via het pad doorheen het dichte struikgewas keer je terug naar de deur en gaat de trap op. Wanneer je op je punt van vertrek bent gekomen adem je een paar keer diep in en uit. Je voelt je goed, je voelt je beter dan daarnet. Je hebt een aantal belangrijke boodschappen gekregen en je bent niets vergeten.

Open nu je ogen en rek je eens goed uit. 

Neem nu eerst de tijd om al je ervaringen goed te noteren.

















Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam