Onder de indruk van de Vasa (Citytrip Stockholm)

Het heeft vannacht nog een beetje extra gesneeuwd. We hadden gisteren al handschoenen en mutsen gekocht, vandaag ga ik voor degelijke bottines waarmee ik door kan stappen in plaats van glijdend vooruit te schuifelen op mijn voor dit weer totaal ongeschikte Puma's. Dat is een meer dan goeie deal want het is hier ook solden en er gaat 50% af.






Vandaag is museumdag. We starten met het Vasamuseet waar het in 1628 gezonken vlaggenschip van de Zweedse koninklijke marine tentoongesteld wordt. Het schip zonk op zijn maidentrip, ocharme 1.000m nadat het feestelijk te water was gelaten. De Polen - waar de Zweden constant ambras mee hadden - zullen in hun vuistje gelachen hebben, zeker als je  weet dat het prachtige houtsnijwerk het summum van propaganda was, ter meerdere eer en glorie van de Zweedse koning en vol symbolische sneren en vernederingen naar de Poolse koning, die nota bene een neef was! Het houtsnijwerk was helemaal geschilderd in de felste kleuren. Jammer dat je dat niet meer kan zien. Wat een schouwspel moet die tewaterlating zijn geweest!





Een deel van de kanonnen werd in de dertig jaar na de ramp al bovengehaald, maar het schip zelf bleef meer dan 300 jaar onaangeroerd tot het in 1961 onder immense belangstelling werd geborgen. 

Het schip is door het brakke water in de havengeul naar Stockholm uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Je loopt met een gevoel van ontzag doorheen de ruimte waar het gigantische gevaarte staat opgesteld, zeker als je beseft dat de driemaster zijn masten ontbreekt. Enkel het onderste stukje van de masten werd gerecupereerd.


Ik moet slikken als ik de hoofden van de slachtoffers van de ramp zie, die op basis van de gevonden menselijke resten werden gereconstrueerd. Ze zijn zo levensecht met hun stoppels en vermoeide ogen dat ik stiekem ook aan de achterkant ga kijken. 

Als we alles hebben gezien - nu ja - eten we nog een snelle hap in het museumrestaurant. Ze hebben er een machtig lekkere toast Skagen!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam