Op bezoek bij de koning van Zweden (Citytrip Stockholm)

Vandaag trekken we de oude stad in. We nemen de metro naar Gamla Stan. Ik ben verbaasd hoe proper de metrostellen zijn: de stoffen zetels zijn nergens gescheurd, geen tag te bespeuren en alles is kraaknet. Daar kunnen ze in Brussel nog wat van leren. Ik leer ook wat: de reclameslogans op de borden in de stations zijn perfect om mijn Zweeds te oefenen.



We lopen via Riddarholmen met zijn renaissance paleizen naar het koninklijk paleis. De koninklijke familie gebruikt het nog steeds voor officiële ontvangsten van hoge buitenlandse gasten en de Nobelprijswinnaars worden hier ook elk jaar vergast op een banket. Zelf wonen ze in Drottningholm, dat andere gekende Zweedse paleis (dat je overigens ook kan bezoeken).

We hebben net onze toegangstickets gekocht als het tijd is voor de wisseling van de wacht. Het heeft toch iets, die mariniers met hun groene baretten in zo'n paradeuniform.





Het paleis is gigantisch. Het werd gebouwd nadat het oude paleis in 1697 grotendeels door een brand werd verwoest en was pas klaar in 1754! Dat oude paleis met zijn centrale ronde toren doet me denken aan de schitterende paleizen in Oost-Europa terwijl het nieuwe paleis de strakke geometrie heeft van de klassieke Franse chateaux. Dat verwondert niet want het werd gebouwd op basis van het enige deel dat niet was afgebrand en dat was de nieuwe Noordvleugel van de Franse architect Jean de la Vallée.





Binnen verwonderen we ons over de gigantische hoeveelheid Zweedse ridderorden: de orde van de poolster, de orde van Vasa, de orde van de seraphim, enzoverder enzovoort. De Britten kunnen er wat van, maar de Zweden spelen op een heel ander niveau met hun eretekens!



We nemen nog een kijkje in de schatkamer, waar de koninklijke regalia worden bewaard. De kronen uiteraard, ook voor de kinderen, de scepters, en die typische appels. Mij valt vooral de gigantische sleutel op, 'the key of the realm' lees ik op het kaartje bij de glazen kast waarin alles netjes is uitgestald. Ik moet meteen denken aan de sleutel die de rijke vrouwen hier vroeger droegen als symbool van hun rijkdom. De sleutel gaf de meesteres des huizes immers toegang tot de kisten met alles wat waarde had. 


Drie uur later hebben we het wel gezien en we duiken een koffiehuis in voor een vroege fika, niet met koffie deze keer maar met warme glögg. Tevreden sippen we van onze drankjes. Zo smaakt de winter in Zweden.


Na het koninklijk paleis duiken we de gezellige smalle straatjes van de oude stad in, op zoek naar het smalste straatje van Stockholm, Mårten Trotzigs Gränd.

De oude stad is gezellig, met smalle straatjes met kinderkopjes, vol winkeltjes en cafeetjes. Het mag dan soms wel een beetje op een tourist trap lijken, je vindt er ook echt leuke winkels. We vinden - hoera! - naar goede gewoonte de geek shop van de stad, Science Fiction Bokhandlen, die over een uitzonderlijk goede stock beschikt: roleplayboeken, manga, bordspellen, science fiction en fantasy novels, poppetjes, een heuse Harry Potter pop up shop en noem maar op. De kinderen waren hier niet weg te slagen geweest (ik ook niet :-)).








Een ander winkeltje waar we niet aan kunnen weerstaan is Handfaste, waar allemaal vikingspulletjes worden verkocht: runestenen, drinkhoorns, boeken (ook die over de Noordse goden en mythologische wezens van de fantastische Zweedse tekenaar Johan Egerkrans!), bracers, enz. ... 

Aan de overkant van de straat vinden we Aifur, een vikingrestaurant, waar we meteen een tafeltje reserveren voor het diner. Dat blijkt een schot in de roos. Het eten is lekker en de bediening - in klederdracht - is hilarisch. Iedereen die binnenkomt wordt met hoorngeschal en een korte, met humor geïmproviseerde introductie aangekondigd. Onze laatste avond hier in Stockholm is top!







Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam