Carl Larsson in 't echt (Citytrip Stockholm)

Nog een laatste beetje cultuur nu we bijna weer huiswaarts keren. De muurschilderingen van Carl Larsson in de monumentale trappenhal van het Nationalmuseet stonden al langer op mijn bucketlist. Een kant toont de triomfantelijke intocht van Gustav Vasa in Stockholm in de zomer, de andere kant met Midvinterblot een midwintertafereel uit de Edda. Dat schilderij kreeg heel wat kritiek en werd uiteindelijk pas in 1997 op de plaats gehangen waarvoor het was gemaakt.

 

Larsson was toen nochtans de belangrijkste schilder van Zweden. Met zijn romantische schilderijen van zijn huis in Sundborn zette hij meteen de lijn uit voor die typische Scandinavische stijl waar Ikea en Søstrene Grene nog steeds op teren. Niet alleen Carl Larsson deed dat, ook artiesten als Julia Beck en Fanny Brate tonen dat haast idyllische leven op het Zweedse platteland, dat waarschijnlijk helemaal zo idyllisch niet was.




Behalve schilderijen en sculpturen (en een gigantische collectie snuifdozen en miniatuurtjes) heeft het museum ook een heel mooie collectie Scandinavisch design, die in tijdsblokken wordt gepresenteerd. Daar hangen ook die schilderijen van hierboven tussen. Ze passen in de tijd van de Arts & Crafts Movement van William Morris die net als de Zweden aansluiting zoekt bij motieven en thema's uit de natuur. Die is hier in Zweden nooit ver weg.









Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam