Terug van weggeweest

Toen ik gisteravond naar huis reed, hoorde ik op de radio dat de steenmarter terug is van weggeweest. Dat is goed nieuws! Wij hebben jaren fretten gehad en alles wat met bunzings, wezels, marters en andere fretachtige roofdieren te maken heeft, kan dan ook op mijn belangstelling rekenen.

De steenmarter is in Vlaanderen een beschermde diersoort. Hij was zo goed als verdwenen uit onze fauna en als je er al eentje tegenkwam, was het meestal in platgereden toestand. Hij is zo zeldzaam dat je hem niet mag doden, je mag hem zelfs niet vangen! De laatste jaren komen er echter opnieuw meer en meer steenmarters voor. Het beestje is druk bezig aan de herkolonisatie van onze contreien en past zich daarbij blijkbaar ook goed aan aan een leven in verstedelijkt gebied. Way to go, steenmarter!

De dieren maken er inderdaad geen punt van om zolders, schuurtjes, stallen en tuinhuisjes te gebruiken om hun jongen op te voeden. En Touring Wegenhulp krijgt regelmatig oproepen van wagens die niet blijken te starten omdat de kabeltjes in de motor doorgeknaagd zijn ... Blijkbaar is het lekker warm onder de motorkap én zitten er in sommige onderdelen van de motor stoffen die marters kunnen aantrekken. Heeft er een mannetje in je auto gezeten en parkeer je je wagen in het territorium van een ander mannetje, dan is het hek van de dam en loop je ernstig risico op vandalisme: doorgeknaagde kabels en een auto die de volgende morgen niet meer start of erger ...

Zo wordt de steenmarter alweer het slachtoffer van zijn eigen succes en wordt er in bepaalde kringen nogal snel geroepen dat ze moeten verdelgd worden. Diezelfde discussie werd de afgelopen weken ook alweer gevoerd over dat andere dier dat zich aan de mens heeft aangepast en dat terug van weggeweest is: de vos.

In plaats van blij te zijn met een terugkeer van deze prachtige dieren, wordt er vooral gekeken hoe we ze weer weg krijgen. Jagers willen het jachtseizoen uitbreiden, zodat ze ook zwangere vrouwtjes en jonge dieren kunnen schieten. Dat is een zeer kortzichtige manier om naar het probleem te kijken, voor zover het al een probleem is. Beide diersoorten zijn immers nuttige dieren omdat ze muizen, ratten en andere knaagdieren die soms overlast veroorzaken op hun menu hebben staan. Ze zijn ook niet gevaarlijk, integendeel zelfs, want omdat ze zo bang zijn van mensen, zullen ze die ook nooit zomaar aanvallen maar liever zo snel mogelijk wegvluchten.

Wat de jagers ook liever niet horen is dat hun afknalbeleid zelfs een averechts effect kan hebben. Als je een vos of marter doodt, wordt zijn territorium gewoon ingenomen door een ander dier. Vlaamse dieren zijn bijvoorbeeld niet besmet door hondsdolheid, Waalse dieren wel. Hoe meer Vlaamse dieren je afschiet, hoe groter de kans dat je Waalse of Nederlandse dieren ziet opschuiven naar onze streken, om de vrijgekomen territoria in te pikken. Met alle gevolgen van dien ...

In plaats van meteen te gaan zwaaien met geweren, zouden we beter nadenken over hoe de mensen vroeger samenleefden met deze dieren en een nieuw evenwicht zoeken. Gezond boerenverstand leidt ons al heel ver: misschien moet je gewoon je kippenhok maar dichtdoen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam