(Te veel) Water

De helft van België staat onder water. In drie dagen tijd is er evenveel regen uit de lucht gevallen als er normaal gezien op een maand naar beneden komt en onze waterlopen konden die zondvloed niet de baas. Daar zijn een heleboel redenen voor te vinden, maar de belangrijkste is toch dat we nog altijd niet hebben leren luisteren naar de natuur. We trekken nog steeds rivierbeddingen recht, bouwen nog steeds huizen in overstromingsgebieden, laten nog steeds hogergelegen akkers eroderen ... En dus is het om de zoveel jaren telkens opnieuw prijs. Er worden elke keer opnieuw dure eden gezworen dat we het anders gaan aanpakken, maar als puntje bij paaltje komt en er plannen voor waterbekkens en overstromingsgebieden ter tafel komen, steekt het niet-in-mijn-achtertuin-syndroom telkens opnieuw de kop op en gaan plaatselijke belangen toch weer voor. Met alle rampzalige gevolgen vandien.

De Dender stroomt over ...

Nochthans zijn er ook goede leerlingen in de klas. Alle protestacties van de hardleerse burgemeester ten spijt, werd het gecontroleerd overstromingsgebied van Kruibeke een feit. Daar werd een lange dijk gebouwd die langs de ene kant het water van de Schelde moet tegenhouden en langs de andere kant het water dat vanuit het binnenland aan komt stromen, zoals nu het geval was. De dijk heeft meteen zijn nut bewezen ...

Hij was ook wel echt nodig. Bij extreem stormtij stroomt de Schelde immers over. Dat gebeurt toch zeker één of twee keer per jaar. En de Schelde is geen klein beekje ... Omdat het water in het overstromingsgebied van Kruibeke ruim de plaats krijgt om uit de Scheldebedding te komen, blijft het totale waterniveau redelijk. Dat is wel een groot verschil! Voor het project werden heel wat gronden onteigend, vandaar waarschijnlijk het misnoegen van de burgemeester ... Voor natuurliefhebbers is het alleszins een goede zaak. De helft van het gebied is voorzien als een slikken- en schorrengebied, de andere helft wordt open water, natte graslanden en moerasbossen.

Op een enkele plek na werd Antwerpen zo goed als niet getroffen door het noodweer. Of dat door projecten als dat van Kruibeke komt weet ik niet, maar ik ben er zeker van het intelligenter is om te leven mét het water in plaats van er je ogen voor te sluiten. Met alle gevolgen vandien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam