Coven Cuisine: Hongaars herfststoofpotje

Nu we weer geabonneerd zijn op een biogroentenpakket via ons lokale Voedselteam Kiel, leer ik elke week wel weer opnieuw een vergeten groente kennen. Deze week waren het zoete paprika's en boterrapen. Bij nader onderzoek bleken die laatste hetzelfde te zijn als wat wij in de volksmond meirapen noemen. De zachte gele knolletjes zijn van de lente tot de herfst beschikbaar en verdwijnen dan weer uit het menu omdat ze niet winterhard zijn.

In tegenstelling tot Moira's krulletjeskool, die in Nederland heel populair is en bij ons totaal onbekend, zijn raapjes bij ons redelijk gewoon en in Nederland vergeten. Alleen in de biologische landbouw of via amateurtuinierders vind je ze nog bij onze noorderburen. Bij ons liggen ze gewoon in de Delhaize.

Van smaak zijn ze heel zacht. Zelfs Dries, die als klein jongetje van nature een afkeer van gelijk welke groente dan ook lijkt te hebben, heeft ze netjes opgegeten :-) Ze waren wel verwerkt in een Hongaars herfststoofpotje. Behalve de paprika's weet ik niet wat er zo Hongaars aan is, maar het was wel heel erg lekker. Van de grote pot schoot nog maar een klein kommetje over. Dat durft wel eens anders uitdraaien, het had dus duidelijk gesmaakt. De overschot heb ik de dag nadien met een stukje brood opgegeten als lunch. Heerlijk.

Nodig voor 4 personen
  • 5 aardappelen;
  • 3 wortelen;
  • 2 ajuinen;
  • 5 boterraapjes;
  • 1 laurierblad;
  • 2 maal een handvol boontjes of erwten (uit de diepvries maar je kan er ook een blik boontjes of erwtjes bijdoen op het einde)
  • rozemarijn;
  • tijm;
  • peper en zout;
  • 1 blokje kippenbouillon;
  • 1/2 l water;
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 g);
  • 2 zoete rode paprika's (als je enkel gewone paprika's hebt in plaats van die zoete langwerpige, neem dan liefst gele in plaats van rode. Die zijn iets zoeter van smaak);
  • een snuifje kaneel.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe hetzelfde met de wortelen.

Schil de ajuinen en snipper ze fijn. Laat ze in een beetje bakmargarine glazig worden. Voeg de blokjes aardappel en wortel toe en roer alles doorheen. Voeg een snuifje kaneel toe.

Doe een 1/2 l water bij de groenten. Voeg hier nog een bouillonblokje aan toe en breng op smaak met peper en zout, een flinke snuif rozemarijn en tijm, en een laurierblaadje. Voeg een blik tomatenblokjes toe (je kan uiteraard ook verse tomaten toevoegen). Zet het vuur wat harder en laat sudderen.

Snij het loof van de boterrapen en maak ze schoon. Snij ze in kleine blokjes en voeg ze toe aan het groentenmengsel.

Snij de bovenkant van de paprika's zodat je gemakkelijk de steel met de zaadlijsten uit de paprika kan trekken. De resterende zaadjes en witte zaadlijsten kan je nu gemakkelijk weghalen. Snij ze in kleine blokjes en voeg toe aan de groenten.

Voeg dan de bevroren boontjes of erwtjes toe en laat de groenten een 20-tal minuten sudderen op een zacht vuurtje, met het deksel op de pot.  Als je een blikje boontjes of erwtjes toevoegt, doe dat dan op het einde. Anders riskeer je dat ze helemaal platgekookt zijn ...

Heerlijk met lamsburgers maar je kan er ook een vleesstoofpotje van maken door blokjes kip langs alle kanten aan te bruinen in een pan en die vervolgens mee te laten sudderen in het stoofpotje, zodat de smaak van de kip en de groenten volledig met elkaar vermengt.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam