Coven Cuisine: Moira's krulkoolfetish

Krulkool. Het zal maar in je biopakket zitten. Nu zitten er wel vaker rare dingen in het biopakket dat ik via mijn lokale Voedselteam wekelijks mag oppikken, maar dat maakt zo'n verrassingspakket juist zo leuk. Je leert er niet alleen groenten mee eten, je leert er ook vergeten groenten mee eten. Of groenten die nooit de kans hebben gekregen om vergeten te worden, omdat ze hier in Vlaanderen nooit succes hebben gehad. Zoals krulkool.

In Nederland noemen ze hem boerenkool en hoort hij bij het standaard wintermenu. De smaak van krulkool komt pas echt vrij nadat hij een paar nachten vrieskou heeft gehad, vandaar dat hij een typische wintergroente is.  Bij ons is hij echter helemaal niet gekend, behalve bij die drieste Antwerpenaars die af en toe de oversteek maken om te gaan winkelen bij Albert Heyn :-).
Moira vindt hem ongelooflijk lekker. Zij komt uit het verre noorden van Antwerpen, tegen de Nederlandse grens, en zij kent die ouderwetse krulkool ook. Voor haar staat "krulletjeskool" synoniem met jeugdsentiment en herinneringen aan haar opa. Tot grote wanhoop van de cateraar, die er ook nog nooit van had gehoord, wilde zij krulkoolstoemp met spekjes op haar trouwdiner.

Hierbij een recept - speciaal voor Moira - van stoemp met krulkool.

Voor 4 personen:
  • 1 krulkool;
  • 5 grote aardappelen;
  • 1 ui;
  • 20 cl room (1 brikje);
  • zout en peper;
  • 1 ui;
  • een snuifje nootmuskaat.
Maak de ui schoon en snij hem in stukjes. Laat een beetje bakmargarine smelten in een grote kookpot en laat de stukjes ui glazig worden.

Scheur de krulkool in grote stukken. Scheur de hardste stelen eruit. Was de stukken krulkool in overvloedig water met een beetje zout. Gooi de stukken krulkool bij de ui in de kookpot.

Schil de aardappelen, snij ze in kleinere stukken en doe die ook in de kookpot. Vul die met water tot de groenten net onder staan. Laat 25 minuten koken.

Giet af en hak alles fijn met de staafmixer. Normaal gezien hou ik er niet van om puree te mixen met de staafmixer omdat die dan te glad wordt. Met de stamper of een garde krijg je de krulkool echter niet fijn genoeg en ik vind persoonlijk fijne brokjes krulkool smakelijker. Maar niets houdt je tegen om de stamper boven te halen in plaats van de mixer!

Voeg de room toe. Kruid met peper, zout en een snuif nootmuskaat. Indien je van plan bent om de schotel in de oven te schuiven voor een grillkorstje, meng dan nog een eigeel doorheen de puree. Meng alles goed. Klaar!

Serveer bij ouderwetse boerenworst met mosterd. Jeugdsentiment verzekerd!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam