It's a kind of magic

Een paar keer per jaar verdwijnen mijn liefste en ik van de wereld om te gaan rollenspelen in een andere. Afgelopen weekend was het weer zover: na vele jaren speelden we de laatste sessie van Droomkronieken, een rollenspel gebaseerd "Changeling: The Dreaming" en de bijhorende fantasy novels. Die gaan over de wisselkinderen hier op aarde, Fae die om uiteenlopende redenen verbannen werden uit Arcadia - jawel :-) - en wiens Fae-ziel huist in een gewoon mensenlijf. De Fae zijn hier overal en toch weten de mensen niet dat ze er zijn. Ze leven verborgen in het zicht van iedereen en vallen daardoor juist niet op. Waarschijnlijk denkt de gemiddelde Antwerpenaar dat mijn personage zo'n zot wijf is dat in zichzelf loopt te mompelen als ze haar tegenkomen op straat. Dat komt door onze Glamour, die een laagje "onbelangrijk" over ons heen legt. Zo'n beetje als in Neverwhere van Neil Gaiman :-) Mijn liefste en ik spelen dus gewoon onszelf, een Plus versie van onszelf, in een Antwerpen waar een voor mensen onzichtbaar Koninkrijk der Lage Landen huist. We leven in een echte fantasiewereld waar "ingebeelde" dingen heel erg dodelijk kunnen zijn en "doe alsof" monsters heel erg echt zijn ...

Ik speel een Eshu. Eshu's zijn een Fae-ras uit Afrika. Er wordt gezegd dat ze van nobel ras zijn, al zal geen enkele Sidhe - het heersende ras in Arcadia - dat willen gezegd hebben. Eshu's zijn wandelaars, vertellers. Mijn personage is iemand die niet graag opgesloten zit, liefst niet te veel banden heeft en niet te veel over zichzelf geweten wil hebben door de rest van de wereld. De naam van dat Fae-ras is uiteraard afgeleid van de Orisha of de Yoruba god Eshu. In de voodoo wordt hij Papa Legba genoemd, de liaison tussen de mensen en de goden. Eshu heeft macht over geluk en ongeluk en hij is de verpersoonlijking van de dood, maar hij is ook de beschermer van de reizigers, de god van de wegen en van de kruispunten, vandaar dat zijn naam werd geleend voor de Fae-Eshu's. Die vinden altijd hun weg :-)

We zijn met niet veel in Antwerpen, maar de Eshu's die er zijn dragen wel allemaal een tattoo in hun gezicht. Toen ik aan het nadenken was over mijn personage, leek mij dat de logica zelve. De Afrikaanse achtergrond van de naam alleen al, deed mij nadenken over maskers en versieringen. En dus draagt Eshu Bryd een tattoo die de geschiedenis van haar afkomst in zich draagt. Alle kracht en bescherming van haar voorouders staan in die tattoo en bevestigen haar als rechtmatig lid van de clan.

Vooroudertattoo op het gezicht van een Eshu
Je hoort wel vaker van tattoos in rollenspelen. Dikwijls gaat het dan over runenmagie, waarbij magische runen op iemands lichaam worden gezet die de persoon in kwestie extra krachten geven. In Azië is dat helemaal geen fantasy. In Cambodja en Thailand wordt graag en veel gebokst - kickboxing en thai boxing - en de meeste boksers hebben een heleboel tattoos op hun lijf staan. Die staan er niet voor niets, het zijn magische tattoos die hen sterker maken en ervoor zorgen dat ze hun tegenstanders kunnen verslaan. Het gaat zelfs zo ver dat veel Cambodjanen geloven dat sommige tattoos zelfs kogels of messen kunnen afweren! Het gaat dan om Yantras en Tantras, geometrische figuren die echter alleen maar werken als de persoon die ze draagt er vast in gelooft én bereid is om zich te houden aan een aantal regels zoals bijvoorbeeld geen hond eten, elke dag een religieus ritueel uitvoeren en je onthouden van doden, stelen, vals spelen, overspel, alcohol drinken en achter de vrouwen aan zitten. Zo'n magische tattoo zetten is een ritueel op zich. Eerst moeten de Yantras en Tantras via een ritueel magisch gemaakt worden. Dan pas kunnen ze worden gezet. En om ze hun volle effect te geven, wordt nog een extra ritueel uitgevoerd op de eerste volle maan nadat ze werden gezet.

Het geloof in deze vorm van bescherming neemt ook in Azië af, maar toch zijn er nog veel soldaten en sportmensen die het zekere voor het onzeker nemen, onder het motto "baat het niet dan schaadt het niet". En jonge Aziaten vinden de geomatrische patronen ook gewoon mooi. Bryd vindt de tattoo in haar gezicht ook mooi en ze draagt hem met trots. Haar voorouders zouden fier op haar zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam