Expecto patronum!

De nieuwste Hary Potter film verpulverde alle records qua recette tijdens zijn openingsweekend. Bart en ik besloten dan ook om alle geldproblemen ten spijt de visakaart aan te spreken en twee ticketjes te boeken bij Metropolis. We hebben allebei de boeken gelezen, hij in het Engels en ik in de zeer goede Nederlandse vertaling, en hadden ook alle vorige filmen gezien.

Gisteren zetten we de kinderen af bij de oma en trokken we vol verwachting naar de cinema. We doken eerst de vernieuwde shop in: die bevroren bananenstukjes in chocolade zijn heerlijk! Kinderfilms zijn die Harry Potter films eigenlijk al lang niet meer, daarvoor zijn ze te duister. Ik was nog altijd even weg van die donkere Sneep. Mannen met zwart haar hebben altijd een voetje voor gehad - ja, Bart valt wel degelijk in die categorie :-) - en de Britse ingetogenheid waarmee Alan Rickman de tragische Sneep neerzet weet ik meer dan te smaken.

Ik herinner me nog toen de boeken van J.K. Rownling pas uitkwamen. Wat een revelatie! De katholieke kerk had wel ernstige bezwaren bij de lancering. Hel en verdoemenis, dat kon het enige resultaat zijn, las ik toen ik de krant. Boeken als de Harry Potter reeks zouden jongeren zodanig corrumperen dat ze het verschil tussen goed en kwaad niet meer zouden kunnen herkennen en zo dus hun band met God in het gedrang zouden brengen. Er werd zelfs verwezen naar de verleiding waaraan de duivel Jezus bloot had gesteld ... Huh?

Het is ongetwijfeld waar dat populaire series als Charmed, Buffy the Vampire Slayer, Angel, enz. ... en films als Harry Potter hekserij op het voortoneel hebben gebracht. Maar magie is wel meer dan gewoon maar met een toverstokje zwaaien. Iedereen kan het maar heksen doen het doelbewust. Ze proberen de werkelijkheid te veranderen met hun wil. Dat vergt veel wilskracht, concentratie en focus.

Volgens Freud gebeurt alles in onze geest op verschillende niveau's van bewustzijn: we worden gestuurd door ons onbewuste en ons bewuste. Om magie te kunnen beoefenen moet je je onbewuste kunnen aanspreken terwijl je toch alert en bewust blijft. Dat vergt veel oefening. Een van de manieren om dit te doen is door visualisatie of alfatraining. De Oostenrijker Hans Berger vond in 1928 de voorloper van de elektroencefalograaf (EEG) uit, waarmee je de frequenties van de hersengolven kan meten. De twee frequenties die hij kon meten, noemde hij het bèta of bewuste en het alfa of onbewuste. Je hoort het dus al in de naam: alfatraining verwijst naar de frequentie van de hersengolven die je uitzendt als je op dat bewustzijnsniveau verkeert.

Bij alfatraining - via visualisatie - leer je met een shortcut op alfaniveau te geraken. Je leert hoe je kan switchen tussen je normale bewustzijn en het alfaniveau of onbewuste. Als je dat schakelen naar alfaniveau goed onder de knie hebt, dan kan je het als het ware met een vingerknip doen, in momenten van stress of op een rustig ogenblik. Je bent dan meteen volledig ontspannen en klaar voor je magisch werk. Dankzij deze techniek kan je een groter deel van je onbewustzijn aanspreken en bewust gebruiken.

Bij magisch werk wordt dikwijls ook gebruik gemaakt van symbolen. Dat kunnen "klassieke" tekens zijn, maar ook kleuren, geluiden, planten, dieren, bomen, runen, magische alfabetten, stenen, ... Ons onbewustzijn communiceert via dergelijke symbolen. Het stuurt ons via onze dromen bijvoorbeeld boodschappen vol symbolen die we moeten ontcijferen willen we de boodschap begrijpen. Er zijn hele tabellen opgesteld van symbolen die we kunnen gebruiken voor bepaalde doelstellingen. An sich stellen ze niets voor en hebben ze geen enkele kracht, ze worden pas krachtig als ze worden gebruikt om onze geest te beïnvloeden (want dat doen ze).

Een spreuk is eigenlijk gewoon het gebruiken van die symbolen om met magie een bepaald doel te bereiken. Er zijn wel een paar praktische regeltjes.
Omschrijf eerst en vooral het effect dat je wil verkrijgen met de spreuk en doe dit zo nauwkeurig en gedetailleerd mogelijk. Fjierra gebruikte in haar eerste lesgroep graag het voorbeeld van de man die een magisch ritueeltje deed omdat hij werk wou. Hij kreeg wat hij wilde: de dag nadien verloor een vrachtwagen met zand zijn lading op de oprit van de man in kwestie. Hij had plots werk met (letterlijk) hopen!

Eens je je doel zo gedetailleerd mogelijk hebt omschreven, hou je dat duidelijk in gedachten terwijl je de spreuk uitvoert. Gebruik aangepaste symbolen, of je ze nu mentaal of fysiek (of alletwee) bij je ritueel gebruikt (bijvoorbeeld de juiste kleur van kaarsen of linten, aangepast aan wat je wil doen). Ze zullen ervoor zorgen dat je in contact komt met de kracht van het onbewustzijn.
Je kan ook extra voorwerpen gebruiken die je kunnen helpen om je concentratie en focus vast te houden, zoals een foto van de persoon waarvoor je magisch werk gaat doen. Als je in een groep magie gaat beoefenen, zorg dan ook dat jullie het allemaal eens zijn over het doel van het ritueel en de magische symbolen die jullie er voor gaan gebruiken.

Let op je ademhaling, ontspan je lichaam en geest en zeg luidop wat het doel is van je spreuk. Je kan er eventueel nog achter zeggen dat het niemand schade mag toebrengen. De enige wet die wicca en andere hekserijtradities hebben is immers dat alles kan en alles mag voor zover je er niemand kwaad mee berokkent. Wat je zaait, oogst je ook en alle schade die je veroorzaakt komt in drievoud terug!

Wek de kracht op die je nodig hebt door te chanten, dansen, trommelen of gewoon door visualisatie. Focus op je doel en als de kracht op zijn hoogst is, laat je hem los en stuur je hem naar je doel. Mission accomplished :-)

Magie wordt dus beoefend via rituelen. Dat hoeven helemaal geen grote theatrale bijeenkomsten te zijn, het kan ook juist heel klein en simpel. Een kaarsje branden bij het beeld van Onze Lieve Vrouw om haar hulp af te smeken bijvoorbeeld is een prachtig klein ritueeltje. Om maar te zeggen dat magie van iedereen is en niets te maken heeft met duistere krachten. Eat your heart out, Harry Potter!

Reacties

Anthea zei…
En wat vond je nu van de film? :D
Bryd zei…
Ik kon hem wel smaken, ben benieuwd naar de verfilming van het laatste deel.

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam