De gelukssteen van Kaat

Gisteravond zijn Kaat en Dries en ik nog een eindje gaan wandelen in het park. Ook al bevindt het Kielpark zich voor onze voordeur, toch doen we dat niet zo dikwijls. Meestal beperkt ons bezoek zich tot de speeltuin, maar nu had ik behoefte aan wat buitenlucht en dus gingen we met z'n drietjes een wandelingetje maken. Het Kielpark is niet zo groot, negen hektaren als ik me niet vergis, maar groot genoeg voor kinderbeentjes. We gingen op zoek naar een gelukssteen.

De kinderen gaan meestal tussen zeven en acht naar bed. Een echt bedritueel hebben we niet maar wat wel een absolute must is, is het voorleesverhaal. Aangezien zelfs de kinderboekenkast respect oproept :-) is er aan keuze meestal geen gebrek en als er daarna nog wat tijd overschiet en mama niet te gestresseerd is, gaan we ook nog een eindje wandelen in ons hoofd.

Daar ben ik mee begonnen toen we nog inwoonden bij mijn schoonouders: het bleek de perfecte methode om de kinderen op een leuke manier kalm te krijgen. Dries was daar eigenlijk nog veel te jong voor - hij wordt deze zomer drie - maar Kaat vond het geweldig. Ze moesten hun ogen sluiten, zich ontspannen en gewoon in hun hoofd zien wat ik hen vertelde. Visualisatie voor beginners dus :-) Meestal liepen we gewoon een paadje af in een zomers bos, waar het licht doorheen de bomen schijnt en overal bloemetjes staan. Als je het paadje afloopt, kom je aan een huisje. In dat huisje staan een tafel en stoelen en twee bedjes, eentje voor Kaat en eentje voor Dries. Als we veel geluk hadden, dan was er ook iemand thuis: een hele mooie en hele lieve mevrouw, een goede fee.

Onlangs kwam ik nog eens in de Standaard Boekhandel en daar viel mijn oog op Ontsnappen aan de druk. Help je kinderen en jezelf ontspannen met rustgevende verhalen van Kristien De Winter, met allemaal korte geleide visualisaties voor kinderen. Geweldig vond ik dat! De eerste visualisatie in het boek heet "De Gelukssteen". In deze meditatie spelen de kinderen in een klein riviertje en vinden daar een hele mooie steen. Dat is hun gelukssteen. Aan hem vertellen ze alle leuke dingen die ze hebben meegemaakt. Elke keer als ze zich verdrietig voelen, kunnen ze in hun hoofd opnieuw de gelukssteen vastnemen en tegen hun hart houden, zodat ze opnieuw aan al die leuke dingen kunnen denken. Alle verdrietige of boze gedachten neemt de steen mee en wassen we weg als we de steen schoonspoelen in het riviertje.

Kristien De Winter stelt voor om ook een échte steen te gebruiken en daar gingen we dus naar op zoek: een mooie, gladde steen. Het werden er zeven ... 't Zijn echt wel de kinderen van hun moeder :-)

---

De gelukssteen

Ga lekker ontspannen zitten of liggen, sluit zachtjes je ogen.

Stel je nu voor dat je in een prachtig landschap bent.
De zon schijnt zacht in een helderblauwe hemel, je hoort vogeltjes fluiten, een heerlijk windje streelt je lichaam.
Als je goed luistert, hoor je het geklater van een riviertje.
Je gaat op zoek, waar kan het zijn?

En ja hoor, niet ver van jou vandaan, zie je een stroompje dat al kronkelend zijn weg vindt door het landschap. Het water is absoluut niet diep en je ziet mooie stenen liggen op de bodem, zo helder is het water.

Je gaat even aan de oever van het riviertje zitten en geniet van de zon en de zachte geluiden, die jou alsmaar rustiger maken. Je hebt een zalig gevoel.

Maar omdat het zo lekker warm is, heb je ook wel eens zin om met je voeten in het water te gaan. Je trekt je schoenen en kousen uit en stapt heel voorzichtig in het water.
Eerst is het water wel even fris. Je ademt wat dieper en je wordt het al snel gewoon.
Zalig.

Je voelt de vormen van de verschillende stenen onder je voeten, het is als een massage. Het lijkt wel of je je voeten beter voelt, het kan zelfs zijn dat je voeten beginnen te tintelen, beweeg rustig je tenen als je er zin in hebt.
Af en toe schuifel je wel eens van een steen, maar je doet je nooit pijn, want in dit stroompje liggen alleen van die mooie, gladde, ronde stenen.
Telkens als je zo plots even weg schuift, moet je lachen. Wat is het fijn om hier in het water rond te pletsen!

Je krijgt ook zin om met de stenen te spelen en je neemt wat kleinere steentjes en gooit ze verder in het water. Het is prachtig om te zien wat voor mooie kringen er in het water komen, wanneer je de stenen erin gooit. Je hoort telkens een plons in het water en soms klettert er wel een steentje tegen een grotere steen.

Plots zie je niet ver van je voeten een heel bijzondere steen liggen.
Zo'n mooie steen heb je nog nooit gezien, de kleuren, de vorm, wow!
Je bukt je en neemt de steen in je handen, hij voelt koud maar heel zacht aan.
Je beslist om deze steen niet in het water te gooien. Je houdt hem bij je.
Je gaat voorzichtig terug naar de kant en stapt uit het water. Je houdt je steen goed vast in je hand.

Je ziet een beetje verder een prachtige boom, waar je tegenaan kunt zitten.
Je zet je lekker tegen de stam van de boom. De zon schijnt nog steeds en je bedenkt plots dat het misschien wel fijn zou zijn voor de steen om het wat warmer te krijgen, na al die tijd in het koude water gelegen te hebben.
Je legt de steen op een mooi plaatsje in de zon en jij gaat weer tegen de boom zitten.
Je kunt je ogen niet van de steen afhouden, hij glinstert hoe langer hoe meer in de stralen van de zon.

Je hebt zo lang in het water gespeeld en de zon is zo warm dat je je lichaam steeds zwaarder voelt worden. Je hoort hoe langer hoe minder de vogeltjes fluiten, je ogen vallen stilaan dicht en je valt zalig in slaap.

In jouw slaap begint de boom waar je tegenaan zit plots met jou te praten.
Hij heeft een heel diepe stem, alsof hij al heel erg oud is.

Hij zegt tegen jou: "Weet jij dat de steen die jij in het riviertje gevonden hebt een heel bijzondere steen is? Hij is jouw gelukssteen. Telkens als je hem vastneemt, is het belangrijk dat je aan heel fijne dingen denkt, zoals bijvoorbeeld aan het moment dat je hem gevonden hebt, terwijl je aan het spelen was in het water."

"Je kunt je ook voorstellen dat wanneer je deze steen in je handen voelt, je je heel sterk voelt, misschien voel je dan wel opnieuw je voeten tintelen, zoals voorheen."

"Maar dat is niet alles. Als je je soms wel eens een beetje verdrietig voelt, mag je ook de steen in je hand nemen en hem in je vuist houden en deze vuist op je borst houden of tegen je buik. En dan vraag je aan de steen om jouw verdriet over te nemen en jou in de plaats daarvan fijne gedachten en mooie beelden te geven. En dat doet hij! Reken maar."

"Maar vergeet dan niet om daarna de steen een tijdje, al is het maar een paar minuten, onder stromend koud water te leggen, zodat hij jouw verdriet weer kan loslaten. Leg hem daarna terug in de zon. Je kunt hem ook 's nachts buiten leggen wanneer het volle maan is. Dan wordt hij weer zo krachtig als voorheen ..."

Plots voel je gekriebel op je neus van een vlieg die voorbijkomt en je bent weer wakker. Je ziet de steen glinsteren in de zon en je denkt aan de wijze woorden van de oude boom.
Je neemt de steen in je hand en drukt hem zachtjes tegen je borst. Wat ben jij gelukkig met jouw prachtige gelukssteen! Je voelt de warmte en de kracht van de zon in jouw steen en het plezier van het spelen in het water. Je denkt aan alle fijne dingen die je al beleefd hebt.

Zo, nu is het tijd om dit magische landschap te verlaten en opnieuw de stoel waarop je zit, of het bed waarop je ligt te voelen.

Beweeg zachtjes je handen en voeten. Strek je eens goed uit, je kunt misschien eens geeuwen en dan kun je je ogen openen.

En als je een volgende keer eens in een bos bent of op een andere mooie plek, kijk toch eens goed rond, maar ga nooit zonder je mama of papa in een riviertje, zelfs als het water ondiep is.

Maar waar je ook bent, kijk goed rond, want voor iedereen bestaat er een gelukssteen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam