De duizendjarige eik van Lummen

Het is zomer en dat betekent garnalentijd op TV. Meestal loopt "Duizend zonnen en garnalen" zo ongeveer rond etenstijd, en dat betekent dat ik er slechts met een half oor naar luister. Deze keer werd mijn aandacht echter getrokken door een stukje over een gigantische boom in Limburg.

In het programma zit een rubriekje "1000" en deze keer ging dat over een duizendjarige eik die in Lummen staat. Het was een prachtige en imposante boom, die waarschijnlijk al vele jaren duizend jaar oud is :-), al schatten kenners hem eerder tussen de zeshonderd en de achthonderd jaar oud.

Op Midzomer hadden ze nog een groot feest gevierd aan de voet van de boom, in navolging van het eerste grote "boomenfeest" dat in 1915 werd georganiseerd. De schitterende boom blijkt al sinds mensenheugnis een favoriete plek van de plaatselijke bevolking, om af te spreken met je liefste bijvoorbeeld. Vroeger werd hij nochthans gebruikt om recht onder te spreken: in de zeventiende eeuw zouden er twee heksen onder zijn berecht en verbrand (al kregen ze een verlichting van hun straf: ze werden eerst verstikt alvorens ze op de brandstapel werden gezet).

Mij viel het op dat er - voor de verandering - ook weer een kapelletje van Onze Lieve Vrouw in hing. :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam