Trance prophecy: het neerhalen van de maan

Full blown wicca rituelen van de oude stempel bevatten dikwijls een onderdeeltje dat “het neerhalen van de maan” wordt genoemd. De term “het neerhalen van de maan” – drawing down the moon in het Engels – in de moderne hekserij komt van Charles Leland. Hij heeft het in zijn ‘Aradia, the Gospel of the Witches’ uit 1899 over dergelijke rituelen die in de oudheid door priesteressen zouden zijn uitgevoerd, al hebben we geen idee hoe dat precies in zijn werk ging. Zoals wij het kennen is het een moment binnen een ritueel waarop de hogepriesteres de godin verpersoonlijkt. Ik moet zeggen dat ik het nog niet zo dikwijls heb gezien, de meeste rituelen tegenwoordig hebben veel minder pump & circumstance :-)

Het neerhalen van de maan is echter veel meer dan het “spelen” van de godin, al is dat precies wat de meeste priesteressen waarschijnlijk doen. In feite is het een vorm van mediumschap, waarbij een priesteres haar lichaam aan de godin aanbiedt om te gebruiken als vessel om te communiceren met onze wereld. Dat noemen wij bij Arcadia trance prosession of trance prophecy en het is een techniek waar we regelmatig mee werken sinds we ermee in contact kwamen dankzij Janet Farra en Gavin Bone. Het is een vorm van trance en bezetenheid, jawel, maar dan door goden en godinnen en niet door geesten van overledenen.

Een man in trance tijdens een Santeria ritueel
Dat gebeurt overigens niet alleen binnen de wicca. Wie deelneemt aan een Voudon of Santeria-ritueel weet dat hij kan ‘bereden’ worden door een Loa. En de Noordse traditie werkt met Seidr rituelen, waarbij een zieneres door midddel van trance opwekkende chants naar de poorten van de onderwereld reist om daar boodschappen te gaan halen voor de aanwezigen.

Elke heks of priesteres die met goden en godinnen werkt, heeft een directe connectie met die goden en godinnen. Dikwijls gaat het zelfs om een speciale en bijzondere band. In tegenstelling tot andere religies of godsdiensten, is er in de hekserij geen tussenpersoon die in jouw naam met het goddelijke spreekt. Dat doen we helemaal zelf. Bij trance prophecy en trance posession tillen we dat contact naar een hoger niveau. Bij trance prophecy praten we met het goddelijke en geven we boodschappen door, zoals een klassiek medium zou doen. Bij trance posession geven we die godheid letterlijk een lichaam – ons lichaam – om rechtstreeks te communiceren, zonder tussenkomst van het medium. Trance prophecy en trance posession zijn dus eigenlijk een vorm van divinatie of orakelen.


  1. De priesteres  ontmoet de god of godin terwijl ze in trance is, op een ander niveau van de werkelijkheid. Daar kunnen de goden belangrijke maar soms cryptische boodschappen meegeven. Dit is trance prophecy.
  2. De goden nemen het lichaam van de priesteres volledig over. Zij heeft geen enkele controle over wat er gebeurt en herinnert zich hier later ook niks van. Dit is trance posession. 
  3. De goden spreken door het lichaam van de priesteres. Zij voelt hoe de god of de godin in haar lichaam binnentreden, maar heeft de hele tijd wel de controle van haar lichaam, geest en geheugen.  Dit is trance posession light. :-)

Trance prophecy en trance posession zijn technieken die iedeen kan aanleren. Het lijkt indrukwekkend en het heeft best wel wat oefening nodig, maar het gaat vooral om het leren loslaten van je eigen persoonlijkheid. Die totale overgave aan het goddelijke is veel moeilijker dan het lijkt. Het is zoiets als springen terwijl je niet zeker weet of je wel kan zwemmen :-) Afhankelijk van de ervaring en de aanleg van de priesteres die haar lichaam ter beschikking stelt, zal het bij trance prophecy blijven of kan het een volledige trance posession worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam