Cerridwens Toverdrank van Inspiratie

Cerridwen is gekend omwille van haar ketel. Dat gietijzeren keteltje dat de meeste heksen op hun altaar hebben staan is een afgeleide van de ketel van Cerridwen. De ketel wordt beschouwd als één van de tools of the trade. Net zoals er mannelijke tools zijn die symbool staan voor de god (de atame bijvoorbeeld) zijn er vrouwelijke tools zoals de kelk die de godin symboliseren. De ketel is er daar een van en staat voor de baarmoeder van de godin, het ultieme vrouwelijke waar alles uit wordt geboren en waar alles uiteindelijk weer naartoe gaat. Hij staat dus voor creatie, transformatie en regeneratie.

Ketels komen zowat in alle mythologieën terug. Er worden toverdrankjes in bereid, bezweringen mee uitgevoerd, rijkdom en overvloed mee aangetrokken en offers in gebracht aan de Grote Godin en de Grote Moeder (die niet persé dezelfde godin zijn). Maar de rode draad doorheen alle  verhalen en legenden is transformatie, zowel spiritueel als fysiek. Als symbool van de godin kan hij wijsheid, kennis en inspiratie brengen.

Omdat we het vanavond over Cerridwen hebben, gaan we het natuurlijk ook hebben over haar ketel. Het verhaal van de ketel van Cerridwen en hoe Merlijn van een eenvoudige jongen de grootste magiër aller tijden werd, is één van de bekendste verhalen uit de Keltische mythologie, zij het niet uit de Ierse maar uit de Welshe. Het is één van de verhalen uit de Mabinogion.


Het verhaal gaat dat Cerridwen twee kinderen had, waarvan een lelijk als de nacht en dom als het achtereind van een varken was. Om haar zoon te helpen brouwde Cerridwen een toverdrank die een jaar en een dag moest pruttelen. In de hekserij moet je zelf een jaar en een dag "pruttelen" vooraleer je ingewijd kan worden.  De hekserij kent drie graden en voor elke graad moet je in principe minstens een jaar en een dag werken.

Omdat een jaar en een dag wel heel lang is om in een kookpot te roeren, haalde Cerridwen hulp in huis, onder de vorm van Gwion. De jongen moest er voor zorgen dat de ketel heel de tijd netjes bleef borrelen en dat er niks met het brouwsel gebeurde. Nu is er niks spannends aan een jaar en een dag in een ketel roeren en een goed verhaal zou geen goed verhaal zijn als er niks onverwachts gebeurde :-). Op de laatste dag van het jaar, spatten tijdens het roeren drie druppels van het hete goedje op Gwions duim. Zonder nadenken stak de jongen zijn duim in zijn mond en meteen begreep hij alles wat er te begrijpen valt.  Gwion wist wat er was gebeurd en was bang voor de reactie van Cerridwen. Het mocht dan een ongeluk zijn geweest, het brouwsel dat de tovenares voor haar zoon wilde gebruiken, was nu niet meer bruikbaar. Hij ging er van door en Cerridwen ging achter hem aan. Gwion veranderde zichzelf in een hele reeks dieren om Cerridwen te misleiden, maar zij veranderde zichzelf ook en kon hem altijd opnieuw snappen. Uiteindelijk veranderde hij zich in een graankorrel, waarop zij een kip werd en het graantje opslokte. Of dat een overwinning was, is nog maar de vraag want ze werd zwanger van dat graantje en kreeg een baby. Zo werd Gwion herboren als Taliesin, beter bekend als de grote tovenaar Merlijn. Cerridwen was nog altijd boos maar wilde het babietje geen kwaad doen, en dus legdeze  hem te vondeling in een mandje op de rivier. Einde verhaal.

Het brouwsel in haar ketel was gemaakt met zeewater en een heleboel planten waarvan we weten dat ze giftig zijn en  nog geen klein beetje. Hetzelfde soort brouwsel komt ook terug bij de Grieken, waar het werd gebrouwen in de ketel van Ceres. Dat potentieel dodelijke toverdrankje werd door vrijwilligers gedronken om naar de onderwereld reizen en te tappen in het collectief geheugen van de voorouders, wat blijkbaar dikwijls vanzelf gebeurt bij een bijna-dood-ervaring.  Er zijn nog meer verbanden met Ceres. In het verhaal van Cerridwen staat de ketel in de onderwereld en wordt het vuur onder de ketel warm gehouden door de adem van negen jonge meisjes. De inhoud van de ketel is een elixir dat inspiratie en wijsheid brengt en dat gebruikt wordt als een orakel. Dat is wel een heel directe link naar de negen muzen, die gelinkt zijn aan het orakel van Delphi. Historici denken ondertussen dat een aantal keltische mythen, waaronder het verhaal van Cerridwen, waarschijnlijk hun oorsprong kennen in de mediterraanse mysterietradities.


Een toverdrank van inspiratie

Iedereen kent het verhaal van Obelix, die over bovennatuurlijke kracht beschikt doordat hij als kleine jongen in de ketel met toverdrank is gevallen die de Galliërs onoverwinnelijk maakt. Hij heeft toen zoveel toverdrank binnen gekregen dat het brouwsel nooit meer uitgewerkt is geraakt. Wij gaan vanavond ook toverdrank brouwen, op zijn Gallisch – of Keltisch – in de ketel van Cerridwen, om inspiratie te vragen voor onszelf en onze Amma Devi coven. En hopelijk geraakt die ook niet uitgewerkt. :-)

Klaar zetten van het altaar en aansteken van de kwartierkaarsen
We gaan vanavond koken, zoals Cerridwen deed, en dus werken we in de keuken. We gebruiken het aanrecht en de keramische kookplaat als altaar. Cerridwen gebruikte een grote ketel zoals toen de gewoonte was. Wij gebruiken er dus een gewone casserole voor.

Op het altaar staat:

  • een kaars (in plaats van een vuurschaal, we gebruiken de stoof als vuur :-)) en iets om het vuur mee aan te steken als het zo ver is. 
  • Een godinnenbeeld en als dat er niet is een groene kaars voor Cerridwen.
  • Wierook (ter plaatse bereid volgens de inspiratie van het moment)
  • Sigils voor inspiratie (worden ter plaatse gemaakt op wit papier)
  • Een kookpot
  • Ingrediënten: 1l water, 250g vloeibare honing, losse thee (bloemenmengeling met minstens 6 kruiden, zoals in het verhaal van Cerridwen), een snuifje zeezout (om het zeewater uit Cerridwens brouwsel te symboliseren)


Eén van de priesteressen zet het altaar klaar. Alle items op het altaar zijn gezuiverd met zeezout en gewijd met lavendelolie.

Eén van de priesteressen zorgt voor een gepaste wierookmengeling.

Eén van de priesteressen bereidt de toverdrank voor, ongeveer een uurtje voor het echte ritueel begint. Laat 1l water koken en voeg de honing toe als het begint te koken. Zorg dat de honing oplost in het water. Laat ongeveer een half uur tot drie kwartier zachtjes pruttelen. Voeg een snuifje zout toe. Terwijl het water pruttelt, start het ritueel.

Alle priesteressen brengen een offer mee voor Cerridwen. Dat kan voedsel zijn of drank, maar ook een zelfgemaakt gedicht, een artistiek item, enz. ... Bij het betreden van de cirkel, legt elke priesteres haar offer op het altaar.

Alle priesteressen maken een rune of sigil waarin zij de intentie steken van inspiratie. De sigils worden opgeladen tijdens het ritueel. De inkt waarmee de sigils worden getekend mag niet toxisch zijn want ze gaan mee in de ketel.

Zuivering en wijding
Alle priesteressen zetten zich rond het vuur. Bryd zuivert de cirkel en de aanwezigen met de smudge. Iedereen concentreert zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra.

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo word ik nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen me en zuiver me.
Hemelvader, laat uw stralen me wijden en maak me klaar voor dit ritueel.
Open mijn geest voor uw dimensies.
Laat mijn lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat mijn hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk mijn handen de gave van het magisch werk.
Laat mijn voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel
Visualiseer een doorschijnende cocon van bescherming terwijl je deze tekst uitspreekt.

Allen:
Ik luister naar de stem van mijn hart en van mijn ziel.
Laat liefde mij openen voor wat ik zoek en hoop te vinden.
Ik geef mij over aan de kracht die binnenin mij leeft en laat deze energie doorheen mijn hart stromen.
Ik voe hoe mijn unieke kracht als mens onder de mensen, vrouw onder vrouwen, priesteres onder priesteressen,
als zuster onder mijn zusters, mij en iedereen in deze cirkel nu verbindt.

Bryd (neemt de hand van de priesteres links van haar, duimen naar links):
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de priesteres links verder enz. ...)

Bryd:
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres trekken wij vandaag astraal onze cirkel, over de grenzen van ruimte en tijd en verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen.
Blessed Be.

Verwelkoming van de spirits
Nu ontsteken we de theelichtjes die de 4 kwartieren symboliseren en verwelkomen de wachters en de spirits van de elementen. We nodigen ook de spirits van het land en van onze voorouders uit.

Luna:
Welkom, wachters en spirits van het element Lucht, de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel een heldere geest.
Daarom laat ik het nu licht worden in het Oosten, om de Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.
(Steek het theelichtje aan)

Bryd:
Welkom, wachters en spirits van het element Vuur, de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.
Daarom laat ik het nu licht worden in het Zuiden om de Cirkel te verlichten en te verwarmen.
(Steek het theelichtje aan)

Verelna:
Welkom, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.
Daarom laat ik het nu licht worden in het Westen om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.
(Steek het theelichtje aan)

Juniper:
Welkom, wachters en spirits van het element Aarde,  de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.
Daarom laat ik het nu licht worden in het Noorden om de Cirkel te verlichten en sterk te maken.
(Steek het theelichtje aan )

Bryd:
Welkom krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
Welkom krachten van de spirits van het land waarop de vanavond mogen vieren.
Welkom krachten van onze voorouders, van zij die ons voor zijn gegaan en van zij die nog na ons zullen komen.

Verwelkoming van de godin – Rite van Cerridwens toverdrank
Alle priesteressen staan rond het centrale altaar.

Maak het jezelf comfortabel, adem diep en vind een balanspunt, een balans tussen lichaam, geest en ziel, zodat je jezelf met trots en schoonheid aan de wereld toont. Adem diep en vind je stem, de stem waarmee je woorden van ware en pure intentie zult spreken. Adem diep en roep de vrijheid in je hart op, zodat je jezelf kunt uiten met de zuiverheid van intentie en met de kracht van verlangen.

Houd beide handen op je hart (drie hartslagen), je wijsvinger en middelvinger van je dominante hand op je lippen (drie hartslagen), en dan op je voorhoofd (drie hartslagen). Houd nu je duimen in beide handen (als vuisten) en hef beide armen naar de hemel.
Open beide handen; je linkerhand met de handpalm naar boven, laat je rechterhand met de handpalm naar beneden zakken, en roep de Godin aan.

Luna:
Ik roep U aan, Cerridwen, Vrouwe van Inspiratie, Verhalenvertelster,
Bij de donkerste maan, in de donkerste nacht,
Schenk ons Uw inspiratie  want wij dwalen in dit land van rekenmachines en statistieken die onze geest verdoven, zonder fantasie of profetie .

Verelna:
Ik roep U aan, Cerridwen, Vrouwe van Inzicht, Zoeker van de Waarheid,
Bij het licht van het vuur, in het mistige bos, op de top van de berg, in de diepste grot,
Laat ons uw kennis vinden en gebruiken.

Juniper:
Ik roep U aan, Cerridwen, Vrouwe van Wijsheid, oude wijze vrouw,
In de baarmoeder en in het graf, in liefde en in verdriet, in vreugde en moeilijkheid,
Geef ons de kracht van manifestatie en transformatie.

Bryd:
Ik roep U aan, Cerridwen, Vrouwe van Kennis, bewaarster van geheimen,
Bij het water van de zee en de kruiden van dit kand,
Laat ons proeven van de toverdrank in Uw ketel.

Hef beide handen met de handpalmen naar boven richting de hemel (drie hartslagen) en raak dan de grond aan met de handpalmen naar beneden.

Kijk naar de godinnenkaars en bereid je voor om die aan te steken. Haal drie keer diep adem en laat je zintuigen ontwaken.

Luna:
Cerridwen, Vrouwe van Inspiratie, Vrouwe van Creatie,
Wij ontsteken dit Vuur om U te eren
(Steek het vuur van de kaars aan en zet het vuur onder de kookpot weer hoger)
Met dit vuur uiten wij  ons verlangen om meer inzicht in de Mysteriën van Uw ketel te krijgen.

Magisch werk – brouwen van de toverdrank
We starten met het laden van de runen die we hebben gemaakt. Alle priesteressen houden de sigil die ze hebben gemaakt in de hand. Ze lopen langzaam deosil rond het vuur (de kaars) die in het midden van de cirkel op de grond is gezet. Dat doen ze negen keer, terwijl ze ondertussen runen chanten: Ansuz, Perthro, Inguz.

Ansuz staat voor het gesproken woord, communicatie, leren, het aannemen van advies en het krijgen van wijsheid en kennis.
Perthro is de rune die staat voor het mysterie. Ze gaat over verborgen dingen, geheimen en occulte vaardigheden. 
Inguz is de rune van afsluiten, van het bijeenkrijgen van losse eindjes en voortgaan naar een volgend stadium. Het is de rune van transformatie.

Nadat negen rondjes zijn gemaakt, blijft iedereen stil staan, maar het chanten gaat verder tot ieder voelt dat het klaar is. Op dat moment lek je met je tong aan je sigil, of doe je wat speeksel met je vinger op de sigil. Hou de sigil vast in je hand.

We zetten ons allemaal rond de kookpot met het kokende honingwater. Op het aanrecht staat een kommetje klaar met de kruidenmengeling (thee).

Luna:
Heil Cerridwen, Vrouwe van oeroude wijsheid,
Wij brouwen deze toverdrank omdat wij op zoek zijn naar Uw inspiratie,
Laat Uw kennis in deze toverdrank trekken.
(neem een snuif thee en gooi ze in het water)

Verelna:
Heil Cerridwen, Vrouwe van oeroude wijsheid,
Wij brouwen deze toverdrank omdat wij op zoek zijn naar Uw inspiratie,
Betover deze toverdrank met uw kracht.
(neem een snuif thee en gooi ze in het water)

Juniper:
Heil Cerridwen, Vrouwe van oeroude wijsheid,
Wij brouwen deze toverdrank omdat wij op zoek zijn naar Uw inspiratie,
Vul deze toverdrank met uw wijsheid.
(neem een snuif thee en gooi ze in het water)

Bryd:
Heil Cerridwen, Vrouwe van oeroude wijsheid,
Wij brouwen deze toverdrank omdat wij op zoek zijn naar Uw inspiratie,
Doordrenk deze toverdrank met uw inspiratie.
(neem een snuif thee en gooi ze in het water)

Elk van de priesteressenzegt vervolgens:
Cerridwen, wij eren u en uw vele mysterën.

En gooit dan haar sigil in de toverdrank met de woorden.
Zo zal het zijn.

Bryd:
Blessed be!

Bedanken van de godin

Allen:
Grote godin, Cerridwen,
Wij verbannen de sporen van twijfel uit onze geest, vervuld als we zijn van de stilte en de warmte van ons verbond.
Wij voelen Uw gouden glans in ons hart en de glorie van uw wijsheid op ons voorhoofd.
Wij leren van de Mysteriën van Uw ketel.

Doof de vlam, en plaats dan beide handen op je hart (drie hartslagen), je wijsvinger en middelvinger van je dominante hand op je lippen (drie hartslagen), en dan op je voorhoofd (drie hartslagen).
Open je handpalmen en strek je armen richting de hemel, en dan naar beneden en raak de Aarde aan.

Bedanken van de elementen

Bryd:
Dank u, krachten en spirits van het land waarop wij vandaag samen mochten komen om te vieren.
Dank u, krachten van onze voorouders, van hen die voor mij zijn gekomen en van hen die na mij zullen komen.
Dank u, krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
Dank u en tot ziens.

Juniper:
Dank u, wachters en spirits van het element Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Dank u en tot ziens.

Verelna:
Dank u, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Dank u en tot ziens.

Bryd:
Dank u, wachters en spirits van het element Vuur, stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Dank u en tot ziens

Luna:
Dank u, wachters en spirits van het element Lucht, stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.
Dank u en tot ziens.

Openen van de Cirkel

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
Van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand
En ons in liefde omhullen
Blessed be

Cake & wine
Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht.

De offers voor de godin worden door één van de priesteressen aan de spirits in de tuin gegeven :-)

Als de toverdrank is afgekoeld, brengt elk van de priesteressen een heildronk aan Cerridwen alvorens van het brouwsel te drinken.

Heil Cerridwen!



Reacties

Unknown zei…
schitterend :)

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam