En toen waren er ... (Toewijding)

Eindelijk was het zo ver: de toewijding van de laatste twee meisjes van Amma Devi. Een jaar en een dag hadden ze gekregen om te beslissen of ze wilden verder gaan of niet, en nu hadden hun toewijding gevraagd. Daar had ik zelf tien jaar voor nodig :-). Nadat de datum al eens was verzet omdat niet iedereen erbij kon zijn in de zomer, was het finaal vastgelegd op 14 september, weer of geen weer. Het weer werd inderdaad geen weer, dus beslisten we om toch een groot deel van de avond binnen te plannen. Je wist maar nooit ... Uiteindelijk werd het een mooi compromis tussen binnen en buiten, en het was goed zo. Het was jamer geweest als er helemaal niks in de buitenlucht had gekunnen. Ik herinner me mijn eigen toewijding, waarbij zo ongeveer alle spirits die je je kan inbeelden als je aan de elementen denkt hun opwachting kwamen maken. Ik ben er zo goed als zeker van dat gewoon al het feit van in het gras te zitten een hemelsbreed verschil had gemaakt in de onzichtbare gastenlijst :-). Gelukkig draaide het weer op tijd een beetje bij ...

Nadat de datum al eens was verzet omdat niet iedereen erbij kon zijn in de zomer, was het finaal vastgelegd op 14 september, weer of geen weer. Het weer werd inderdaad geen weer, dus beslisten we om toch een groot deel van de avond binnen te plannen. Je wist maar nooit ... Uiteindelijk werd het een mooi compromis tussen binnen en buiten, en het was goed zo. Het was jamer geweest als er helemaal niks in de buitenlucht had gekunnen. Ik herinner me mijn eigen toewijding, waarbij zo ongeveer alle spirits die je je kan inbeelden als je aan de elementen denkt hun opwachting kwamen maken. Ik ben er zo goed als zeker van dat gewoon al het feit van in het gras te zitten een hemelsbreed verschil had gemaakt in de onzichtbare gastenlijst :-). Gelukkig draaide het weer op tijd een beetje bij ...

Ik had aan Eirinn, die het ritueel zou leiden, gezegd dat ik met veel plezier de keukenheks van dienst zou zijn. Ik had nog wat tijd, en ik mag de beide Veerles wel, dus wilde ik voor een kein culinair feestje zorgen. Behalve de quiches van Eirinn en de appeltaart van Elenor, stond het buffet vol met slaatjes, kaas, brood, fruit en ander lekkers. En uiteraard mochten de bubbels niet ontbreken!

Eirinn had me ook gevraagd om voor de gelegenheid de priesteres van het element Lucht te zijn. Dat vond ik prima. Aangezien we bij Hagazussa en Amma Devi opnieuw met de elementen gaan werken de komende maanden en het element Lucht de spits afbijt deze maand, dacht ik dat het eigenlijk zelfs perfect was. Het was de bedoeling om voor elk element een apart altaartje op te richten. Dat vond ik eigenlijk een superidee. Met Lugunassatis had ik dat ook al graag gedaan en bovendien vond ik het bijzonder toepasselijk om de elementen wat meer in de verf te zetten bij deze gelegenheid. Uiteindelijk draait een toewijding toch om de elementen! Ik had wat hebbedingetjes meegebracht voor op de verschillende altaren en ik kan je zeggen dat ze er allemaal echt prachtig uitzagen. Nergens over the top of bombastisch. Ze waren stuk voor stuk perfect.

Omdat het slecht weer ging zijn, hadden we de verschillende elementenaltaren in huis gezet. Elk altaar stond in een andere kamer en zo werd een parcours gemaakt dat de twee nieuwe priesteressen konden volgen doorheen het huis om bij elk element als het ware ingewijd te worden in dat element. Het altaar van Lucht zou het eerste altaartje zijn waar ze langs zouden komen. Ik weet niet waarom, maar ik had deze keer echt de impuls om het oproepende pentagram van Lucht te trekken. Dat heb ik anders nooit :-) Het voelde bijna aan alsof het iets was dat niet werd gedaan en ik betrapte mezelf erop dat ik steelse blikken op de andere meisjes wierp, die hun altaartjes aan het versieren waren, alvorens discreet met mijn vinger het pentagram in de lucht te trekken. :-) Ik voelde me behoorlijk belachelijk maar de wachter van Lucht was er meteen. De cirkel was nochthans nog niet eens getrokken!


In tegenstelling tot de wachter die ik meestal zie als ik de elementen aanroep – een wind blazend mannengezicht in de wolken, Verelna vertelde me achteraf dat zij hem wel degelijk had gezien – zat daar nu ineens een gigantische uil. En als ik zeg gigantisch, dan bedoel ik echt gi-gan-tisch: het beest was minstens anderhalve meter breed en kwam met zijn kop bijna tot aan het plafond. Hij wiebelde ongemakkelijk heen en weer op Eirinns naaimachine. Ze had er een doek over gegooid zodat je het niet kon zien, maar de bobbel onder de doek was duidelijk niet de meest comfortabele plek om op te gaan zitten, aan het geschuifel van de uil te zien. Hij wiebelde van de ene poot op de andere, ruffelde met zijn veren en keek nieuwsgierig rond.

Toen het ritueel in volle gang was en het tijd was om Verelna (en daarna Juniper) een – soms letterlijke :-) - onderdompeling in de elementen te geven was ik benieuwd of hij er nog steeds zou zijn. Ja hoor, de uil was er nog steeds. Hij had blijkbaar toch zijn draai gevonden, want hij was door zijn poten gezakt en wiebelde niet meer heen en weer. Het beest was werkelijk indrukwekkend. Als ik mijn ogen dicht deed, kon ik hem zien zitten alsof hij van vlees en bloed was, met mijn ogen open zag ik hem uiteraard niet. Het beest keek naar mij en leek zijn kop een beetje scheef te houden. Hij was duidelijk geamuseerd toen ik aan het knipperen was met mijn ogen: nu zie ik je, nu zie ik je niet, nu zie ik je, nu zie ik je niet ... En toen knipperde hij gewoon terug. Ik schoot in de lach. We deelden blijkbaar hetzelfde gevoel voor humor :-)

Het tweede altaar was dat van Vuur. Dat is een element waar ik een heel goede band mee heb en ik was benieuwd wie er zijn opwachting zou maken. Het was de vuurprins. Dit was dan ook een belangrijk ritueel. Ik liet energie uit mijn handen naar Verelna en Juniper stromen. Mijn zonnevlecht zat bomvol energie en ik had het gevoel dat ik die moest delen met beide meisjes. En ook nu weer deed ik dat discreet. Ik was immers niet de priesteres van Vuur en ik wilde niemand voor het hoofd stoten. Nochthans voelde ik de frustratie - en een beetje dédain ook – van de vuurprins die niet begreep waarom ik mijn armen niet gewoon uitstrekte naar de meisjes, zoals hij me voordeed. Ik voelde hem achter mij staan en zijn armen als het ware in die van mij steken, maar ik deed alsof ik zijn hint niet begreep en bleef gewoon discreet vuur sturen.

Daarna was het de beurt aan water. Bakken water kapte ik samen met de andere meisjes over onze twee slachtoffers :-) maar verder voelde ik hier absoluut niks. Water is dan ook niet echt mijn element, behalve als het warm is :-). Verelna en Juniper waren drijfnat en Eirinns keuken zag eruit alsof er een storm(pje) had gewoed. Gelukkig heeft ze zo’n superdeluxe speciale mop waarmee de schade in een wip weer hersteld werd.

Bij het altaar van aarde zag ik mijn vriendelijke rode aarden reus. Hij was duidelijk niet de man van het moment, maar kwam gewoon een kijkje nemen, als gast. :-) Ik vond het geruststellend dat hij er was.

Nadat we beide meisjes herboren lieten worden, onderwijl proberend om onze lach in te houden, en hen daarvoor behoorlijk lieten ploeteren en vechten tegen onze benen – wie zegt er dat een geboorte gemakkelijk is? – was het tijd voor knuffels. Voor één keer mocht dat. Ze waren welgemeend en vol van liefde en vreugde, helemaal anders dan mijn gebruikelijke knuffels die bijna altijd troostend en helend zijn. Dat voelde ik zelf. Het voelde goed aan maar ook een beetje raar :-).

Nadat we samen de altaartjes weer hadden opgeruimd en Verelna en Juniper een welverdiende douche namen (hopelijk hadden ze genoeg OxiVanish in huis om hun witte kleren ook weer proper te krijgen :-)), genoten we nog na bij het uitgebreide buffet. Man, wat had ik een honger! Omdat ik wist wat er ons te wachten stond op het buffet en omdat ik nog steeds calorieën aan het tellen ben, had ik bewust niet gegeten ’s avonds. En ik blijkbaar niet alleen :-) Uitgehongerd vielen we aan op het buffet. Het was heerlijk!

---

TOEWIJDING Verelna en Juniper 14 september 2013

Zuivering

Eerst zuiveren de priesteressen zichzelf met salie en betreden de plaats waar de cirkel wordt getrokken.

Eirinn (Hogepriesteres):
Ik zegen dit zout in naam van Grote Moeder
Met dit zout worden wij en onze cirkel gezuiverd.
Laat dit zout onze Cirkel zuiveren, onze Cirkel reinigen.
Laat dit zout ons lichaam zuiveren, ons lichaam reinigen.
Laat dit zout onze geest zuiveren, onze geest reinigen.
Laat dit zout onze ziel zuiveren, onze ziel reinigen.

Met dit gewijde zout onttrek ik alle onzuiverheden en onreinheden uit dit water, het bloed van onze Moeder Aarde.

Nadien zuiveren de anderen zich met met salie en betreden de plaats waar de cirkel wordt getrokken.

Wijding

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden, volgen nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.


Trekken van de Cirkel

Eirinn:
Zusters,
Luister naar de stem van je hart en van je ziel
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft,
Want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet
Je unieke kracht als vrouw onder vrouwen, als priesteres onder priesteressen, als zusters onder je zusters.
Stel je open,
Voel de kracht!
Laat deze energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt

Allen:
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel ...

Eirinn:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
Van zuster tot zuster trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen
Blessed be


Zuiveren van de cirkel

Eirinn neemt het schaaltje met gewijde zout en giet dit in het water. Hiermee worden cirkel en de aanwezigen besprenkeld.


Verlichten van de cirkel

Eirinn:
Priesteres van het Noorden, breng licht en Aarde naar het noorden van de cirkel om dit ritueel en ons bestaan te bevestigen.
(Eirinn steekt licht aan en Hamamelis brengt het licht van het middenaltaar naar het aardealtaar)

Priesteres van het Oosten, breng licht en Lucht naar het oosten van de cirkel om onze woorden helder en duidelijk te maken.
(Eirinn steekt licht aan en Bryd brengt het licht van het middenaltaar naar het Luchtaltaar)

Priesteres van het Zuiden, breng licht en Vuur naar het zuiden van cirkel om de passie en liefde in onze harten aan te wakkeren.
(Eirinn steekt licht aan en Elenor brengt het licht van het middenaltaar naar het vuuraltaar)

Priesteres van het Westen, breng licht en Water naar het westen om onze intenties te kunnen voelen en dit ritueel te beleven vanuit de buik.
(Eirinn steekt licht aan en Yza brengt het licht van het middenaltaar naar het wateraltaar)

Allen:
Blessed be


Verwelkomen van de Elementen

Eirinn:
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
(iedereen houdt de handen naar boven)

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.
(iedereen maakt vuisten)

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.
(iedereen houdt als een kommetje voor zich)

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.
(iedereen houdt de handen naar de aarde gericht)

Allen:
Blessed be


Verwelkomen van de krachten en de voorouders

Eirinn:
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
(iedereen doet handen naar boven (zon) en naar beneden (aarde))

We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
(iedereen houdt de handen op het hart)

Allen:
Blessed be


Verwelkomen van de geesten van het land

Eirinn:
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.
Ik vraag de geesten van dit land, van deze streek, van planten en dieren en van de aarde waarop wij leven, om zich bij ons te voegen en een nieuw toegewijde te verwelkomen in ons midden.

Ieder apart:
Geesten van dit land, wees getuige van dit ritueel.
Blessed be!
(doe één voor één een beetje melk en een stukje brood in een offerschaal en zeg ondertussen de bovenstaande zin)


Verwelkomen van de God, de Godin en de Geest

Iedereen neemt haar athame van het altaar (datgene waar je het dichtst bij staat) en gaat tegenover elkaar in het midden van de cirkel staan, gezicht naar elkaar.

Eirinn:

Ik roep u aan, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft.
(Aanwezigen steken hun athame in de lucht)

Ik roep u aan, krachten van onze moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan.
(Aanwezigen leggen hun athame op hun aarde)

Ik roep u aan, kracht van onze Geest, sterk en eerlijk. De kracht stroomt door ons.
(richten de athame op het hart)

Allen:
Blessed Be


Ophalen van toegewijde

Toewijdingsmentoren maken een poort en verlaten de Cirkel om Verelna/Juniper te halen. Verelna/Juniper komt geblinddoekt en in lompen naar de cirkel toe en gaat buiten de cirkel zitten samen met één van de mentoren. De andere legt het gewaad en de geschenken op het altaar in het Oosten.

Eirinn:
Vergeet niet Veerle, dat al wat gij vandaag zult horen, van je moeder, de Godin komt.

Tracy Chapman – I'll come for you op. Muziek mag uit na dit nummer.


Charge of Nature

Eirinn:
Alles wat de kracht van de natuur doet, wordt gedaan in een cirkel.
De aarde is rond en de sterren ook.

Als de wind op zijn krachtigst is, dan wervelt hij.
Vogels maken ronde nesten want daarin voelen ze zich veilig en beschermd.

De zon komt op en gaat onderin een cirkel.
De maan doet hetzelfde en beide zijn rond.

Zelfs de seizoenen vormen een grote cirkel in hun wisseling en komen altijd terug bij waar ze begonnen.
Het leven van eenmens is een cirkel, van kindertijd naar kindertijd.

En zo is de cirkel overal waar kracht beweegt.


Wedergeboorte

Allen:
Veerle, dochter van (NAAM MOEDER) (3x)

Eirinn:
Veerle dochter van (NAAM MOEDER), wees welkom

Veerle, dochter van (NAAM MOEDER), vraag jij nog steeds als toegewijde toegang tot onze rituelen en de geheimen van de Moeder?

Veerle:
Ja/Nee

Eirinn:
Dan moet je opnieuw geboren worden. Ben je daartoe bereid?

Veerle:
Ja/Nee

Eirinn:
Dan zal het zo gebeuren.


Kennismaking met de elementen

Toewijdingsmentor helpt Veerle recht te staan, brengt haar naar het altaar van het Oosten/Lucht waar een stoel klaarstaat en laat Veerle voorzichtig neerzitten.
Luchtmuziek (luid). Bryd blaast en wappert over het ganse lichaam van Veerle.


Eirinn:
Lucht uit Lucht,
De adem van de rede
Zo ben jij Veerle,
Een kind van onze Hemelvader.

Toewijdingsmentor helpt Veerle recht te staan, brengt haar naar het altaar van het Zuiden/Vuur waar een stoel klaarstaat en laat Veerle voorzichtig neerzitten.
Vuurmuziek (luid). Elenor gaat met een kaars over het lichaam van Veerle. Armen, benen, handen raken de vlam en brengt de kaars zeer dicht tot bij de blinddoek.

Eirinn:

Vuur uit Vuur,
Kloppend vol hartstocht en passie
De wil om te leven
Veerle, vergeet nooit dat de Heer van het Leven ook de God van de Dood is.

Toewijdingsmentor helpt Veerle recht te staan, brengt haar naar het altaar van het Westen/Water waar een stoel klaarstaat en laat Veerle voorzichtig neerzitten.
Watermuziek (luid). Yza plaatst de rechtervoet van Veerle in een bak met water en besprenkelt het ganse lichaam met water.

Eirinn:

Water uit water,
Bloed van de Eeuwige Zee
steeds vloeibaar en veranderlijk,
Bewegend op de getijden van de Maan.
Veerle, vergeet nooit je verwantschap met de kinderen van de Zee.

Toewijdingsmentor helpt Veerle recht te staan, brengt haar naar het altaar van het Noorden/Aarde waar een stoel klaarstaat en laat Veerle voorzichtig neerzitten.
Aardemuziek (luid). Hamamelis plaatst een bak met keien onder de linkervoet van Veerle & legt een kei in de linkerhand. Zij wrijft benen, armen en gelaat in met vochtige aarde & assen en vraagt Veerle om zich open te stellen voor het element Aarde.

Eirinn:

Aarde uit aarde,
Stof uit stof, materie uit materie.
Uit de dood het leven, uit het leven de dood.
Veerle, vergeet nooit dat de Aarde je moeder is.

Toewijdingsmentor helpt Veerle recht te staan, brengt haar naar buiten.
Veerle wordt op handen en voeten geduwd, en dient onder de benen van de aanwezigen door te kruipen. Aanwezigen veranderen steeds van plaats om de tunnel zo langer te maken.

Eirinn:

Zo ben jij opnieuw geboren, daar en toch hier.


Bevestiging

Veerle wordt meegenomen naar het midden van de Cirkel.

Allen:

Veerle, dochter van Gaia
Veerle, dochter van Luna (3x)

Eirinn:
Zo zijt gij opnieuw geboren, een kind van twee moeders; Gaia onze moeder, en Luna, de eeuwige Maan.
Wees welkom zuster!

Toewijdingsmentor gaat achter Veerle staan en doet langzaam de blinddoek af. Het lompengewaad wordt uitgedaan en verwisseld voor het gewaad.
The Corrs – Lough Erin Shore.


Zegening van de wijn door de nieuwe priesteressen

Verelna en Juniper houden de kelk en een athame vast. De athame wordt boven de kelk gehouden.

Eirinn:
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat ten opzichte van het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
Want alles heeft zijn evenwicht
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik de twee polen

Verelna en Juniper:
Ze zijn altijd samen en nooit alleen.
(athame wordt in de kelk gestoken)


Zegening van het brood

Eirinn:
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons gezondheid, overvloed, kracht, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat delen in de volmaakte liefde.

Brood en wijn worden rondgegeven. Iedereen drinkt en eet.


Danken van de God en de Godin

Eirinn:
Vader Zon, levenskracht en beschermer van al wat leeft,
Heer van het paradijs van Arcadia,
Wij danken u voor uw aanwezigheid,
voor uw bescherming, uw kracht en uw liefde.
Laat uw geest ons eeuwig een bron van inspiratie zijn en laat ons een instrument worden ter bescherming van onze Grote Moeder.
Gegroet en vaarwel

Moeder Aarde, drievoudige vrouwe van het land en van de maan,
Moeder van ons allen
Brenger van alle vruchtbaarheid
Niemand kent haar kinderen beter dan onze eigen Moeder
Wij danken u voor uw aanwezigheid,
Voor uw gaven, voor uw lessen, voor uw liefde.
Wij, uw kinderen dragen u eeuwig in ons hart.
Gegroet en vaarwel


Danken van de geesten van het land

Eirinn:
We danken de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast waren.
Ik vraag de krachten van het land om over ons te waken en ons offer te aanvaarden op deze heilige avond.

Allen:
Geesten van dit land, zegen ons!
Blessed be!


Danken van de krachten en de voorouders

Eirinn:
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
(iedereen doet handen naar boven (zon) en naar beneden (aarde))

We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
(iedereen houdt de handen op het hart)

Allen:
Blessed be


Danken van de elementen

Eirinn:
We danken de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
(iedereen houdt de handen naar boven)

We danken de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.
(iedereen maakt vuisten)

We danken de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.
(iedereen houdt als een kommetje voor zich)

We danken de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.
(iedereen houdt de handen naar de aarde gericht)

Allen:
Blessed be


Openen van de cirkel

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel ...

Eirinn:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen.
Blessed be.

Allen:
Blessed be.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam