Coven Cuisine : Ik kook van woede rodekoolsoep
Ik kook van woede. De campagne van 11.11.11. staat dit jaar
in het teken van “Recht op Voedsel”. Terwijl we anderhalve keer meer voedsel
produceren dan nodig is om heel de wereld eten te geve, lijden toch 870 miljoen
mensen honger. Dat is een schande.
De “ik kook van woede”-campagne van 11.11.11. wil de mensen
hiervan bewust maken, want iedereen van ons kan zijn steentje bijdragen aan die
verschrikkelijke voedselverspilling. Dat hoeft zelfs helemaal niet complex te
zijn. 11.11.11. geeft een aantal tips die we allemaal gemakkelijk kunnen
toepassen:
- Je kan minder vlees eten. Vleesproductie verbruikt veel water en legt beslag op land voor de productie van veevoeder. Voor 1 calorie rundvlees heb ja al snel 18 calorieën uit planten nodig.
- Eet zoveel mogelijk lokaal geteelde groenten en fruit. Voedselkilometers vreten fossiele brandstoffen en zijn slecht voor het klimaat.
- Koop seizoensgroenten en –fruit. Hoe minder energie nodig is om serres te verwarmen en voedsel te transporteren, hoe beter.
- Kies voor duurzaam geteelde, biologische landbouwproducten. Die belasten het milieu veel minder.
- Koop fairtrade. Daarmee ondersteun je kleine boeren en coöperatieven in het zuiden.
- Verspil geen eten: koop niet meer dan nodig. Per jaar gaat per Vlaming 370kg voedsel verloren. Dat is een enorme verspilling aan energie, water en grond.
- Vermijd verpakkingen die overbodig en nniet duurzaam zijn. Ook die dragen bij tot energieverspilling.
Laat dat nu net allemaal dingen zijn waar ook het
Voedselteam achter staat. Toen de vraag van Vila Cabral – de Antwerpse
11.11.11.-campagne – kwam om met ons Voedselteam een Soep-van-Woede te koken en
uit te delen op een bijeenkomst van Opsinjoren, wilde ik graag meedoen. En dus
kookte ik met plezier vijf liter lekkere herfstsoep.
Voor 4 personen
- 400g rode kool
- 2 appels
- 2 ajuinen
- 2 teentjes knoflook
- 2 soeplepels olijfolie
- 50g margarine voor bakken en braden
- 1 koffielepel komijnzaadjes (of komijnpoeder)
- 1 ssoeplepel witte wijnazijn
- 2 l water
- 2 kippebouillonblokjes (of groentebouillon)
- Peper
- Zout
Snij de rode kool in reepjes.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in
stukjes.
Pel de ajuin en snipper hem fijn.
Laat de margarine samen met de olijfolie in een soeppot smelten en
laat de ajuinsnippers smoren tot ze zacht zijn.
Doe het komijnzaad in een vijzel en vermaal tot poeder (je
kan ook kant-en-klaar komijnpoeder gebruiken). Strooi de komijn over de ajuin
en laat even meesudderen.
Voeg dan de rode kool en de stukjes appel toe. Laat eventjes
stoven.
Doe dan 1 soeplepel witte wijnazijn bij de rode kool, samen
met 2 liter water en 4 bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat koken tot de
rode kool gaar is.
Mix de soep met de soepmixer tot een gladde soep als de rode
kool gaar is. Kruid af met een beetje peper en zout naar smaak. Klaar!
Lekker met een lepeltje zure room!
Reacties