Herfstevening (Amma Devi)

Na de natte dagen van de afgelopen weken, werden we verwend met een paar warme droge dagen. En dus profiteerden we ervan om de Herfstevening buiten te vieren, in de tuin van Verelna. We babbelden eerst wat bij terwijl we wachtten op Juniper en Hamamelis en ik genoot van de Maredsous Triple die Verelna's liefste voor me inschonk. Blijkbaar zijn er weinig vrouwen die van de volle smaak van dat abdijbier houden. Nochthans is het een zoet en fluwelig bier, waarin je de bitter smaak van de 10° alcohol nauwelijks proeft. Gevaarlijk! :-) Uiteindelijk bleek Hamamelis het jaarfeest helemaal vergeten te zijn en omdat ook Elenor had afgebeld wegens een barstende hoofdpijn, waren we met ons viertjes over, helemaal Amma Devi, en dat was eigenlijk nog eens echt plezant. Het is inderdaad waar dat de sfeer dan lichtjes shift. Niet dat het slechter aanvoelt met de meisjes van Hagazussa erbij, want dat klikt wonderwel, maar toch is er iets waar ik zo niet meteen de vinger op kan leggen, dat er echter wel voor zorgt dat het intiemer aanvoelt.

Omdat we maar met vieren waren, stonden we allevier in de cirkel bij één van de elementen. Ik moest denken aan de lessen van Martine, hoe de cirkel met het kruis het symbool is van de kracht van de Grote Moeder. Hier stonden wij dan, het levende bewijs van die kracht, die door ons allevier stroomt. Het voelde goed.

Ik legde aan de anderen uit waarom ik dit jaarfeest bewust niet Mabon noem, maar ook dat ik de link met de Gallische God Maponos eigenlijk wwel cool vind. Die Gallische link verbindt me op de ene of de andere manier met Brigandhu, ook al heb ik haar niet meer gezien sinds ze vond dat ik er klaar voor was en me forceerde om mijn athame in de grond te steken. Op de ene of de andere manier zijn de rituelen die ik schrijf ook altijd vuurrituelen of op zijn minst rituelen waar vuur een grote rol in speelt. Ook al zie en hoor ik haar niet meer, ze is er nog wel, daar diep binnenin mij. En dat is goed.

Omdat de herfstevening een oogstfeest is – het tweede in de rij – dat draait om dankbaarheid, wilde ik extra aandacht besteden aan wat we met Arcadia hebben geoogst dit jaar. Het was een moeilijke tijd, maar door grondig te snoeien en te wieden, hebben we dit jaar extra vruchten kunnen dragen. Onze oogst was overvloedig: AmmaDevi, Magna Dea, Hagazussa ... de drie nieuwe covens doen het goed en daar mogen we best even bij stil staan en dankbaar voor zijn.

We spraken ook uit wat we volgende herfst zouden willen oogsten, zowel voor de wereld in het algemeen als voor onszelf. Want de wereld rondom ons, dat zijn uiteindelijk wijzelf. Als wij allemaal een beetje beter ons best doen, dan kunnen we er alleen maar samen op vooruit gaan. Transformatie komt niet van buitenaf maar begint in jezelf. Dat is iets dat we wel eens durven vergeten. Ieder van ons sprak haar overtuiging uit dat de wereld rondom ons wel wat extra liefde, respect, verdraagzaamheid, enz. ... kon gebruiken. Als we daar nu zelf naar proberen te leven en ons ervan bewust zijn als we op bepaalde momenten zelf ook niet genoeg liefde, respect, verdraagzaamheid, enz. ... uitdragen naar de wereld rondom ons, dan zetten we al een hele stap. Ik vond dat de wereld wel wat meer tolerantie en humor kon gebruiken. We schreven die waarden waar we rond wilden werken op een papiertje en gooiden het samen met een offer dat we zelf uit de natuur hadden gehaald (of uit onze tuin :-), ik had zelf een paar takken van de laatste heerlijk geurende lavendelbloemetjes afgesneden) in het vuur terwijl we onze wens uitspraken. So mote it be.


Daarna deden we hetzelfde voor elkaar. De wensen waren heel persoonlijk. Ik wenste dat Juniper zou zien hoe mooi ze eigenlijk wel is en dat ook zou uitstralen. En voor Yza hoopte ik dat ze haar plek in de wereld zou vinden en ook zou beseffen dat je die pek soms ook helemaal nniet ver hoeft te zoeken. Die plek zit in jezelf, je moet dat alleen beseffen. Verelna wenste ik het enthousiasme van de ontdekking. Ze is zo overnieuwsgierig en slorpt alles wat ze kan leren op als een spons. Dat werkt echt aanstekelijk en ik hoop dat ze dat enthousiasme blijft houden. De meisjes vonden het moeilijk om voor mij iets te wensen  Ik moet toegeven dat ik al veel heb en da zei ik ook. Misschien moeten we je bescheidenheid wensen, grapte Yza. Ze had absoluut ene punt :-) maar ik bedoelde het niet zo. Wat ik wilde zeggen is niet dat ik rijk ben of veel spullen heb, maar dat ik eigenlijk op dit moment goed in mijn vel zit, mij prettig omring voel door familie en vrienden (en de prachtige vrouwen van Amma Devi) en mijn plaats heb gevonden. Ik heb het gevoel dat alles OK zit. Het was maar een grapje, zei Yza, want blijkbaar moet ik dat gevoel van op mijn plaats zitten ook uitstralen. Ik moest ineens denken aan de rustige vastheid van Yves Leterme :-D en moest daar toch mee lachen. Bij elke wens dronk de ontvanger een nieuwe hoorn appelcider ad fundum. Gelukkig had ik maar een blik van 50cl meegebracht! :-)

Na het ritueel verhuisden we naar binnen. Het nieuwe huis van Verelna is nog steeds niet in gebruik genomen omdat de vloeren nog moeten drogen, dus profiteerden we ervan om rustig op ons gemak te zitten in die enorme ruimte. Yza had superlekkere citroencakejes gemaakt, op basis van het heksenprottenrecept van Danielle Houbrechts. Misschien moet ik haar dat recept toch eens vragen ... Ik had mijn schatje beloofd dat ik het niet te laat zou maken, en mijzelf ook want maandag werd een drukke werkdag, maar voor we het wisten was het al middernacht. Aaargh!

--
HERFSTEVENING

Nodig voor het ritueel:

  • Vuurschaal
  • Papiertjes of kaartjes
  • Appelcider en kelk 
  • Fakkels voor de windrichtingen 
  • Saliesmudge (Elenor) of palo santo
  • Symbolen voor de elementen : wierook, steen, schaaltje water, kaarsje
  • Mee te brengen door elke priesteres: iets dat je zelf hebt geoogst in de natuur 


In het midden van de tuin staat een vuurschaal. In de vier hoeken van de tuin, overeenkomstig de windrichtingen, staat een fakkel. 

Uitleg over de herfst equinox 

1/ To Mabon or not to Mabon 
Wij heksen vieren allemaal de jaarfeesten in het jaarwiel en meestal noemen we die feesten ook bij hun oeroude Keltische naam. Tenminste, dat denken we. Want in tegenstelling tot wat velen onder ons denken, gaan een aantal van die namen helemaal niet terug tot oeroude tijden. Integendeel zelfs. Mabon is er daar eentje van. In de jaren zeventig noemde een Amerikaanse auteur het feest Mabon en om de ene of de andere reden is dat door iedereen zomaar klakkeloos lemmingsgewijs overgenomen. Nochthans heeft Mabon niets met de herfstequinox te maken.

Mabon is een personage uit de Welshe mythologie en de Arthurlegende. Zijn naam is voluit Mabon ap Modron en dat betekent letterlijk “De Zoon van de Moeder”. Mabon heet dus gewoon Zoon en zijn moeder Moeder. Mabon is trouwens een afgeleide van de Gallische god Maponos, die de zoon van de grote moedergodin Dea Matrona was (alle verwijzingen naar Gallische goden komen bijna altijd van de Romeinen en zijn dan ook,in het Laijns). In het Gallisch betekent “mapos” gewoon een jongen of – iets minder voorkomend – een zoon. Idem dus als de Welshe Mabon die van hem werd afgeleid :-) Maponos verpersoonlijkte de jeugd, en dat is ook waarom hij werd gelijkgesteld met de Grieks-Romeinse god Apollo, de zonnegod.

Het is zelfs niet zeker of hij gewoon een held is of een god. Het verhaal van Mabon ap Modron, de Zoon van de Moeder, is een steeds terugkerend thema in de Keltische mythologie en in sagen en legenden. Het gaat om de geboorte van een wonderbaarlijke (goddelijke) jongen, bij een even opmerkelijke (goddelijke) moeder, die op de ene of de andere manier van haar wordt weggenomen. Hij verricht geweldige daden om volwassenheid te bereiken en wint de hand van een bloedmooie (goddelijke) maagd. Door met de mooie prinses te huwen, wordt hij koning van het land. Tiens, waar hebben we dat nog gehoord ...

In de Mabinogion zit hij gevangen en wordt hij door Culwch en zijn vrienden bevrijd. Culwch is vervloekt: hij zal alleen maar kunnen trouwen met Olwen, de dochter van van Heer Ysbaddaden, de leider van de reuzen. Die draagt hem op om de hulp in te roepen van Mabon ap Modron om het verschrikkelijke everzwijn Tyrch Trwth te doden in ruil voor de hand van zijn dochter. Alleen heeft al eeuwenlang niemand weet waar Mabon is. Op aanwijzen van de Zalm, het oudste dier van de wereld (en in de Keltische mythologie dikwijls het symbool voor wijsheid) leren Culwch en zijn vrienden waar Mabon gevangen zit. Ze gaan hem bevrijden en uit dankbaarheid hiervoor helpt Mabon Culwch de hand van Olwen te winnen.

Mabon wordt omschreven als de beste jager van de wereld, een tovenaar en een van de oudste wezens op aarde. In plaats van de Hersft Equinox te vieren onder zijn naam, maar zonder bij hem stil te staan, zouden we hem beter écht vieren en eren, als het machtige wezen dat hij is. Mabon is de Keltische zonnegod, zijn moeder de drievoudige godin in haar moederaspect en de prinses wiens hand moet worden verdiend diezelfde godin in haar maagdaspect. Mabon heeft dus niks te maken met de Hersft Equinox. Als we hem zouden vieren, zouden we dat beter doen op Beltain. In de Mabinogion wordt expliciet naar zijn geboorte op Beltain verwezen, en laat dat nu net het jaarfeest zijn waarop we traditioneel de zonnegod vieren :-)

2/ De herfstevening of -equinox 
Een equinox – Latijn voor “gelijke nacht” - is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Tijdens de equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde gelijk. Na de herfstevening worden de dage korter en de nachten langer. We gaan nu de donkere periode van het jaar in, een tijd waarin de natuur in een soort van stasis gaat en in vroeger dagen de mensen binnen bleven. Het is een tijd van bezinning. Dit is de periode waarin Persephone in de onderwereld zat ...

De Herfstevening is het tweede oogstfeest (na Lugunassatis), dat samenvalt met de wijnoogst. Tijdens de Herfst Equinox wordt dank uitgsproken voor de behaalde oogst. Dat is uiteraard een letterlijke oogst maar wij stadsheksen bekijken het ook als een figuurlijke oogst. We stellen onszelf de vraag wat we de afgelopen periode goed hebben gedaan, wat we hebben geoogst, en we zijn hier dankbaar voor. 

Zuivering en wijding 

Alle priesteressen zetten zich rond het vuur. Verelna zuivert de cirkel en de aanwezigen met de saliesmudge of de palo santo. Iedereen concentreert zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra. 

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden volgen, nu en altijd
Schenk onze handen de gave van het magisch werk
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Bryd:
Zusters van Arcadia,
Luister naar de stem van uw hart en van uw ziel
Laat liefde u openen voor wat ge zoekt en hoopt te vinden.
Geef u over aan de kracht die binnenin u leeft,
Want deze kracht leeft in u sinds uw eerste dag op deze aarde,
Uw unieke kracht als vrouw onder vrouwen.
Stel u open,
Voel de kracht
Laat de energie door uw hart stromen en voel hoe die ons nu verbindt

Trekken van de cirkel en verwelkoming 

De priesteressen geven elkaar één voor één de hand, duimen naar links: 
Van hand tot hand trek ik deze cirkel ...

Bryd: 
Van vrouw tot vrouw,
Van hand tot hand trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Blessed be

Bryd:
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.
Iedereen draait zich naar de juiste windrichting en steekt de armen in de lucht om het element in de cirkel te verwelkomen. 

Verelna: WESTEN/WATER: 
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.
We vragen voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Westen, voor het element Water, om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.
(Steek de fakkel aan) 

Juniper: NOORDEN/AARDE: 
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.
We vragen voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Noorden, voor het element Aarde, om de Cirkel te verlichten en sterk te maken
(Steek de fakkel aan) 

Yza: OOSTEN/LUCHT: 
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.
We vragen van hen voor iedereen in onze cirkel een heldere geest.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Oosten, voor het element Lucht, om de Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.
(Steek de fakkel aan) 

Bryd: ZUIDEN/VUUR: 
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.
We vragen voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.
Daarom steken we nu het vuur aan in het Zuiden, voor het element vuur, om de Cirkel te verlichten en te verwarmen
(Steek de fakkel aan) 

Bryd: 
(Athame wordt in de lucht gestoken, of vingers naar omhoog gestoken) 
Wij groeten en verwelkomen u, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft.
(Athame wordt in de grond gestoken, of met de vingers de grond aangeraak) 
Wij groeten en verwelkomen u aan, krachten van onze Grote Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan.
(Athame wordt met de punt op het hart gelegd, of de hand op het hart gelegd) 
Wij groeten en werwelkomen u, kracht van onze Geest, die door ons stroomt.

Allen:
Blessed be

Op het altaar staan symbolen voor de elementen. Elke priesteres die een element heeft aanroepen,gaat dat symbool halen: een steen voor het element aarde, een kaars voor het element vuur, een schaaltje water voor het element water en een bos veren voor het element lucht. De priesteres keert terug naar haar plek in de cirkel, draait zich naar de winrichting, steekt het symbool in de lucht, als het ware om het aan te bieden/te tonen uit respect voor het element. Vervolgens maakt de priesteres contact met het element en geeft het deosil door in de cirkel, zodat iedereen contact kan maken met de elementen. Als het symbool terug bij de heks in kwestie komt, dan buigt ze respectvol naar de winrichting alvorens het symbool terug op het altaar e zetten. 

Ondertussen zingen we een elementenchant. 



Lucht ben ik,
Vuur ben ik,
Water, aarde en geest ben ik.

Magisch werk voor de Herfstequinox : dankbaarheid 

De Herfstequinox is een dag van bezinning. We denken na over wat we hebben bereikt en hoe we verder kunnen gaan. We moeten beseffen dat we allemaal onsterfelijk zijn: we zijn onderdeel van een steeds terugkerende cyclus van dood en wedergeboorte. Oogsten is geen eindpunt maar de start van weer iets nieuws. Elke oogst draagt in zich de kiemen van de oogst van volgend jaar. De donkere periode die voor ons ligt is een periode van nadenken, van verwerken, van loslaten, van alles een plaatsje geven. De dingen die we dit jaar hebben geoogst moeten we gebruiken als basis om weer verder te groeien, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze omgeving.

Het afgelopen jaar hebben we met Arcadia flink gezaaid. We hebben met onze covens hard gewerkt. Dat dat niet altijd even makkelijk gaat is iets wat we allemaal ervaren hebben en nog steeds ervaren. Vanaf nu zal het donker het halen van het licht. Dat is noodzakelijk om een nieuwe balans te vinden zodat we een nieuwe cyclus kunnen ingaan en dankbaarheid, vreugde en wijsheid kunnen zaaien. Zo gaat de spiraal van leven, dooden wedergeboorte weer verder. Vanavond willen we daar bewust bij stilstaan want het ene kan niet zonder het ander.

Zaaien en oogsten is hard werken! Het vergt tijd, energie, vertrouwen en overgave. Vanavond willen we danken voor het feit dat we de kans hebben gekregen om de afgelopen maanden zo hard aan onszelf te mogen werken. We zijn ons ervan bewust dat dat zonder de kracht, de liefde en de steun van alles en iedereen om ons heen waarschijnlijk niet was gelukt. Wij zijn daar dan ook dankbaar voor. We danken voor de wijsheid die ons van boven is aangereikt en voor de wijsheid die we zelf vergaard hebben door hard te werken aan onszelf. Ook al weten we dat we de komende tijd nodig zullen hebben om deze oogst volledig tot zijn recht te laten komen.We danken voor alle dingen uit de natuur die ervoor zorgen dat we genoeg te eten en te drinken hebben. Ondanks de donkere tijd die eraan komt, zal het licht door onze oogst toch overheersen. Daardoor kunnen we zelf ook een beetje licht brengen naar anderen. Dat gaan we vanavond doen.

1/ Een beetje licht voor de mensen om ons heen 
Elke priesteres werd gevraagd om zelf – letterlijk – iets te gaan oogsten in de natuur (of in een berm of stadspark voor de stadsheksen onder ons :-)): een tuiltje veldbloemen, een denneappel, ... Die oogst van dit jaar gaan we offeren aan het vuur om zo de kiemen te leggen voor de oogst van volgend jaar. 

Daarnaast werd ook gevraagd om na te denken over een wens die je hebt voor de wereld. Dat kan de wereld om je heen zijn maar ook de wijde wereld. Die wens moet passen in één woord. Bijvoorbeeld: VREDE. Elke priesteres heeft een kaartje gekregen, waarop ze dat ene woord kan noteren. Er mag overlegd worden zodat er niet 10 keer VREDE in zit :-) (al kan de wereld dat wel gebruiken). 

De priesteressen gaan als ze hun woord genoteerd hebben naar de vuurschaal, gooien het kaartje en hun offer in het vuur, met de volgende woorden: 

De wereld waarin wij leven heeft meer (WOORD) nodig volgens mij.
De wereld verbeteren is beginnen bij jezelf: ik start vandaag en begin met mezelf.
Met (WOORD) in mijn hart wil ik leven en draag ik bij aan een mooiere wereld voor iedereen.

2/ Een beetje licht voor onszelf 
Elke priesteres giet een beetje appelcider in een kelk, legt haar hand op de kelk en spreekt een wens – een zaadje :-) - uit voor de priesteres uit die links van haar staat. Ze overhandigt de kelk aan de priesteres voor wie de wens bedoeld is. Die drinkt de kelk leeg. Het drinken symboliseert het opnemen van de goede wens. Appels zijn een symbool voor kennis en wijsheid. We zouden dit ook gewoon met appels kunnen doen, maar de Herfstevening is typisch het oogstfeest voor wijn, vandaar dat we hebben gekozen voor appel”wijn”. 

Bryd: 
Grote Moeder van de Aarde,
Heer van de jacht en de wilde plaatsen,
Wij danken voor de vruchten van de bomen, de planten en de wortels van de aarde en voor de dieren in het veld.
Wij danken u voor het voedsel in onze buiken, voor het zuivere water en voor de lucht die wij mogen inademen.
Wij danken u voor een beschermend dak, vier sterke muren en een warme haard.
Wij danken u voor de familie die ons het leven schonk, de vrienden die ons omringen met liefde, de kinderen die ons hoop geven.
Wij danken u voor onze leraren, mensen die leven en vrijheid voor ons opofferen, en mensen die ons inspireren betere dingen te doen.
Voor alles waar ons leven uit bestaat, danken wij u.
En wat we hebben ontvangen van de Goden, willen wij doorgeven aan de mensen om ons heen.
Blessed be.

Grote Rite & zegening van het brood

Verelna, Juniper:
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat ten opzichte van het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
Want alles heeft zijn evenwicht
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik de twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen.

De kelk wordt daarna de cirkel rond gegeven.

Bryd:
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons vruchtbaarheid, overvloed, kracht, gezondheid, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat delen in de volmaakte liefde.

Het brood wordt daarna de cirkel rond gegeven.

Bedanken van de elementen

Bryd:
Wij danken u, kracht van onze Geest, die door ons stroomt
Wij danken u, krachten van onze Grote Moeder, drievoudige vrouwe van het land en zuster van de maan.
Wij danken u, krachten van de zon, vader en beschermer van al wat leeft.

We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren.
We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

De priesteres bedankt het element in kwestie en blaast de fakkel uit.

Bryd: ZUIDEN:
We danken de stuwende kracht van de Zon, de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Yza: OOSTEN:
We danken de stuwende kracht van de winden, de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Veerle: NOORDEN:
We danken de stuwende kracht van de aarde, de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Verelna: WESTEN:
We danken de stuwende kracht van de Zee, de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Allen:
Gegroet en vaarwel.

Openen van de Cirkel

Aan de deelnemers wordt gevraagd elkaar de handen te geven en de cirkel te vormen. Iedereen stuurt de energie van de cirkel terug door zijn wortelchakra naar de aarde.

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw,
Van hand tot hand openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen
Blessed be

Cake & wine

Buffet met appeltaart, noten, pastasalade ... allemaal producten gerelateerd aan de oogst!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam