Coven Cuisine : Appels met honing (Shana tova oemetoeka!)

De Joden vieren vadaag het Joodse nieuwjaar, of Rosh Hashanah. Eigenlijk begon het feest gisteren al, want net als bij de kelten beginnen de dagen voor de Joden al op de vooravond, bij de zonsondergang. In principe is het een feet van één dag, zoals het in de Torah staat, maar toch wordt het sinds het jaar 70 na Christus over twee dagen gevierd omdat het moeilijk was te bepalen wanneer de nieuwe maan precies viel. De Joodse kalender is immers gebaseerd op de maan en niet op de zon.

Rosh Hashana is de start van een periode van tien dagen die eindigt met het grote verzoeningsfeest Yom Kipoer, de dag dat de verzoening met God rond is. Die tien dagen zijn dagen van bezinning, want op Rosh Hashana opent God zijn drie grote boeken, waarin al zijn schepsels staan opgelijst. In die boeken houdt God bij of we het goed of slecht hebben gedaan. Hij heeft een Boek van de Dood voor de slechterikken, een Boek van het Leven voor de mensen die een goed leven hebben geleid en een derde boek met diegenen die twijfelgevallen zijn, mensen die zonden hebben begaan maar niet uit slechtheid of kwaadwilligheid. Op Yom Kipoer wordt ons lot bezegeld... Gelukkig krijgen we nog wat tijd om door gebeden, boetedoening en het vragen om vergiffenis ons lot te verbeteren en alsnog in het Boek van het Leven terecht te komen.

Bij een feest als dit horen natuurlijk traditionele gebruiken. Zo gaan Joden op Rosh Hashana op zoek naar stromend water, liefst met vissen, waarin ze broodkruimels gooien terwijl ze gebeden opzeggen. Dit ritueel heet Tasjliech, wat “weggooien” betekent, en symboliseert het van zich afzetten van slechte gedachten en slechte dingen.

Rosh Hashana zou ook de verjaardag zijn van Adam en Eva. Op die dag creëerde God volgens de Joodse mythologie de eerste mensen – Adam en Eva – en met Rosh Hashana wordt niet enkel dat heugelijke feit gevoerd maar ook hun eerste acties die invulling gaven aan de realisatie van de rol van de mens in Gods wereld. Het klopt uiteraard niet met de Joodse ideeën, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de hele heisa rond de appel die werd geplukt en gegeten in de tuin van Eden stiekem in Gods roadbook stond. Het is natuurlijk toevallig, maar op de ene of de andere manier  precies zoals het hoort: op Rosh Hashana worden traditioneel appels met honing gegeten, precies wat Adam en Eva ook deden, waardoor ze naar onze wereld werden verbannen. En was dat uitendelijk niet Gods plan van in het begin, niet waar? Elk jaar opnieuw wensen de Joden elkaar een goed en zoet jaar toe, “Shana tova oemetoeka”, als een appel met honing :-)

Op Rosh Hashana wordt in de synagoge honderd keer op de ramshoorn geblazen, om de periode van inkeer in te bazuinen. Aan de gewone gebedsdiensten worden ook een aantal extra gebeden toegevoed, zoals het typische Avinoe Malkenoe, een soort van Joods Onze Vader dat prachtig op muziek is gezet.


Onze Vader, onze Koning, wij schoten tekort voor uw aangezicht.
Onze Vader, onze Koning, wij hebben geen die ons regeert dan u.
Onze Vader, onze Koning, wees met ons terwille van Uw naam, die wij dragen.
Onze Vader, onze Koning, laat het nieuwe jaar voor ons een goed jaar worden.
Onze Vader, onze Koning, elk besluit dat hard en zwaar voor ons zou zijn om het te ondergaan, vernietig dat, neen, laat het niet over ons uitgesproken worden.
Onze Vader, onze Koning, laat ophouden elke beschikking over ziekt, over oorlog, over hongersnood, die tegen ons zou uitgesproken zijn.
Onze Vader, onze Koning, vergeef ons en scheld ons kwijt wat wij verkeerd deden.
Onze Vader, onze Koning, voer ons terug, in een volledige en algehele terugkeer tot U.
Onze Vader, onze Koning, geef een algehele genezing aan de zieken van Uw volk.
Onze Vader, onze Koning, vermeld onze naam ten goede.
Onze Vader, onze Koning, schrijf ons in in het boek van een goed leven.
Onze Vader, onze Koning, schrijf ons in in het boek van verlossing en hulp.
Onze Vader, onze Koning, schrijf ons in in het boek, waarin een goede beschikking valt over de mogelijkheid ons in leven te houden.
Onze Vader, onze Koning, laat wat wij goed deden voor ons opgetekend blijven.
Onze Vader, onze Koning, schrijf ons in in het boek van vergeving en kwijtschelding.
Onze Vader, onze Koning, laat er spoedig hulp voor ons ontstaan.
Onze Vader, onze Koning, geef Israel Uw volk zijn glorie.
Onze Vader, onze Koning, vul onze handen met Uw rijke gaven.
Onze Vader, onze Koning, hoor naar onze stem, wees ons een bescherming, schenk ons uw liefde.
Onze Vader, onze Koning, aanvaard ons gebed in liefde en laten de woorden van ons gebed Uw wil zijn.
Onze Vader, onze Koning, open de poorten van de hemel, opdat ons gebed er moge doordringen.
Onze Vader, onze Koning, denk er toch aan dat wij alleen maar stof zijn.
Onze Vader, onze Koning, laat ons niet onverhoord van U gaan.
Onze Vader, onze Koning, moge dit uur een uur zijn waarin Uw liefde en Uw welwillendheid waken over ons.
Onze Vader, onze Koning, ontferm u over ons en over onze kleine kinderen.
Onze Vader, onze Koning, doe het terwille van die vermoord werden, omdat ze de eenheid van Uw naam verkondigden en als martelaren stoerven.
Onze Vader, onze Koning, doe het om Uwentwil en niet om de onze.
Onze Vader, onze Koning, doe het om Uw liefde, die zo groot is.
Onze Vader, onze Koning, wees ons genadig, verhoor ons, wij hebben geen daden waarop wij ons beroepen kunnen, maar toch, laat uw recht, dat Gij spreekt over ons, de mildheid kennen van uw trouw, ja, wil ons helpen.

Voor 4 personen:
  • 4 grote appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)
  • 100g amandelschilfers
  • 100g gedroogde vijgen
  • 100g boter (of margarine)
  • 6 soeplepels vloeibare honing
  • 2 soeplepels water
Verwarm de oven voor op 200°C.

Was de appels eerst. Verwijder het klokhuis met een appelboor. De schil laten we zitten. Zet de appels rechtop in een ovenschaal.

Hak de vijgen samen met de helft van het amandelenschaafsel fijn. Je kan dat met een foodprocessor doen om een soort van pasta te bekomen, of met de hand als je het lieve wat korriliger hebt. Doe het mengsel in de uitgeholde appels. Zet de schaal met appels 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de boter smelten. Voeg de honing en het water toe en meng goed tot je een soort van honingkaramel hebt.

Haal de schaal met appels uit de oven. Giet de honingkaramel over de appels. Bestrooi ze met de rest van het amandelschaafsel.

Zet de schaal opnieuw een 10-tal minuten in de oven, tot de appels gaar zijn en het amandelschaafsel een mooi bruin kleurtje heeft.

Meteen serveren! Heerlijk met vanilleijs...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam