Mama Moira (moederschapsritueel)

Het was al donker toen ik het plein opreed, dat voor zo'n boerengat gigantisch groot was. Ik zag Moira al zwaaien boven op haar terras en spoedde me bepakt en geladen als een muilezel naar de overkant van het plein. Ik keek er al naar uit: vanavond zouden we Moira eens gaan verwennen.

Niet alleen de vriendinnen van de coven waren er, ook Moira's mama en zus waren van de partij. Je zag dat ze niet goed wisten wat ze zouden moeten verwachten vanavond, maar ze waren nieuwsgierig en het ijs was al heel snel gebroken. Vrouwen blijven vrouwen, het maakt niet uit welke achtergrond ze hebben.

De keuken en eettafel waren al overladen met voedsel. Iedereen had echt wel zijn best gedaan :-) Quiches, pastaschotels, taarten, soep, snoepjes, "negerinnentetten", flessen wijn en vruchtensap ... er stond een echt feestmaal voor ons klaar! Maar dat was pas voor achteraf, eerst was het Moira-tijd.

Nadat ze zich helemaal had ontspannen in een lekker geurig bad, gaven we haar nig een tweede bad van energie. We chantten haar naam, luider en luider. Mama en zus deden enthousiast mee.

Daarna liet Anthea haar kennis maken met het ongeboren leven door middel van een meditatie die de zwangerschap evoceerde. Het was allemaal heel zacht en bubbelig en ik vroeg me hoeveel een nieuwe mama eigenlijk kon hebben, met al die hormonen aan de zwier in haar lijf en de emoties gierend door haar keel :-)

Het leukste vond ik nog steeds de symbolische nevelstreng. Ik herinner me die van mijn eigen moederschapsritueel. Iedereen had één of meerdere wensen gedaan en die in het touw verankerd met een knoop. Ik had het rode touw achteraf begraven in een grote pot met een eikje erin, een cadeautje voor babietje Kaat. Naarmate de boom zou groeien, zouden de wensen met hem mee groeien. Ik vond het vreselijk toen dieven er met de pot vandoor gingen, enkel een hoopje aarde en geknakte takken achterlatend ...

Moira kreeg nog een bevallingssteen en een herinneringsboekje, waarin we allemaal onze impressies van Moira voor en na de bevalling hadden meegegeven. Sommigen hadden getekend, anderen geknutseld, ... geweldig! We waren het er alleszins allemaal over eens: Moira zou een fantastische moeder worden.

Hallo kleine schavuit,

Het is de bedoeling dat wij, de vriendinnen van je mama, hier aan jou vertellen wat wij denken over haar. Dat is helemaal niet moeilijk: jouw mama is één van de liefste mama’s die ik ken. En ik ken wel een flink pak mama’s, hoor.

Jouw mama is niet alleen lief en zacht en rond en warm, maar ze is ook trots en sterk en vastberaden. Ze zal je troosten als je troost nodig hebt en voor je vechten als zij dat nodig vindt.

En weet je wat ik ook zo geweldig vind aan je mama? Ze is avontuurlijk en nieuwsgierig en niet bang voor de wereld. Dat kan nog handig van pas komen als je zestien bent, geloof mij maar :-). En dan moet het leukste nog komen: ze kan heel hard lachen, zelfs met zichzelf.

Jouw mama klinkt behoorlijk indrukwekkend, he? Dat is ze ook. Zeg maar dat die zotte Bryd het gezegd heeft :-)

---
MOIRA'S MOEDERSCHAPSRITUEEL

Pre-ritueel

Aanwezigen: Moira, Bryd, Elenor, Hamamelis, Eirinn, Fjierra, Anthea, Mireille, Louktas, Marleen, Betty, Ines, Gerda

Moira wordt eerst in een heerlijk verwenbad gestopt met geurige etherische olie en bloemblaadjes. Hier kan zij heel bewust contact maken met de baby in haar buik en met haar gevoelens rond de aanstaande bevalling en moederschap. Intussen wordt de ruimte versierd door de rest van de aanwezigen. Aandacht voor bloemen, zachte verlichting, veel kaarsjes, heerlijke geuren d.m.v. wierook of etherische olie.

Middenin de ruimte wordt een knusse plaats gemaakt met allemaal dekentjes en kussens samengelegd. Een buffet met hapjes staat opgesteld in dezelfde ruimte.

Opening en energiebad

Anthea gaat Moira ophalen en doet haar, net voor ze de kamer binnenkomt, een blinddoek aan. Terwijl ze de kamer binnenkomt, speelt het lied ‘Slaap maar’. Moira wordt naar haar plek geholpen en eens ze neerzit wordt even gewacht tot het lied gedaan is.

Lied: Slaap Maar – Marco Borsato

Ik zie hoe je moeders ogen stralen
De liefde heeft haar aangeraakt
Ik zoek een zin die kan vertalen
Wat jij in mij hebt losgemaakt

Slaap maar
En weet dat je welkom bent
We leven naar het moment
Dat jij hier bij ons zal zijn
Zorg maar dat je groter groeit
Voor ons heb je al een naam
Je wieg staat al bij het raam
Dus neem de tijd

Ik heb een signaal van jou gekregen
En luister hoe je hartje klopt
Ik voel je zo nu en dan bewegen
Wanneer je naar het leven schopt

Slaap maar
En weet dat je welkom bent
We leven naar het moment
Dat jij hier bij ons zal zijn
Zorg maar dat je groter groeit
Voor ons heb je al een naam
Je wieg staat al bij het raam
Dus neem de tijd

Slaap nu maar
En wacht op een goed moment
Je weet dat je welkom bent
Dus neem de tijd

Daarna gaan alle aanwezigen rond haar staan en krijgt Moira een energie-bad om haar te sterken voor de komende bevalling. Moira’s naam wordt op diverse manieren gechant. Ieder doet dit zoals ze zelf wilt, stiller, luider, trager, sneller, enz... We chanten totdat Anthea teken geeft en er gestopt wordt, terwijl we Moira allemaal aanraken om de energie te geleiden.

Daarna helpt Anthea om Moira’s blinddoek af te doen.

Oprichten van de heilige ruimte

Elenor: 
Het wonder van baren en geboorte is één van de grootste vrouwenmysteries die wij kunnen meemaken in ons leven. Van oudsher werd dit mysterie dan ook beleefd en gedeeld met en door vrouwen ondereen en was dit een moment van intense verbondenheid met de Godin. Vandaag zijn wij hier samen, in het teken van geboorte en moederschap en verwelkomen wij Lindsey in deze speciale cirkel om het nieuwe leven in haar schoot te vieren en eer te betuigen aan haar naderend moederschap.

Allen: 
Van maagd (moeder) tot moeder (maagd) trek ik deze cirkel

Elenor: 
Van maagd tot moeder, van moeder tot maagd
Van vrouw tot vrouw trekken wij vandaag deze cirkel
Verbonden door het mysterie
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Blessed be

Uitnodigen van de elementen

Hamamelis:
We verwelkomen de oostelijke krachten van wind, de zucht om te leven
(nabootsen van wind)

Louktas: 
We verwelkomen de zuidelijke krachten van het vuur, de passie en kracht om nieuw leven te creëren
(hartslag nabootsen op borstkas)

Mireille: 
We verwelkomen de westelijke krachten van het water, de oorsprong van alle leven
(rainstick)

Eirinn: 
We verwelkomen de noordelijke krachten van Gaia, de moeder van alle moeders
(drum, op maat van hartslag)

Bryd: 
We verwelkomen de krachten van de maan en de sterren boven ons en van de Aarde onder ons

Betty: 
We verwelkomen de krachten van alle moeders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen

Marleen: 
We verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast zijn.

Allen: 
Blessed be

Invocatie van Morrigane en Brigid

Fjierra:
Brigid,
Heilig vuur,
Vurige kracht,
Jij die heelt en transformeert,
Jij die licht brengt en verbindt
Brigid,
Zegen ons met je aanwezigheid

Marleen: 
Morrigane,
Machtige koningin,
Dappere beschermster,
Jij die heerst over leven en dood,
Jij die initieert in de diepste mysterieën
Morrigane,
Zegen ons met je aanwezigheid

Meditatie

Moira wordt gevraagd om comfortabel te gaan zitten of liggen. Alle anderen gaan in een kleine cirkel rond haar staan (of zitten). De bedoeling van de meditatie is om nog eens extra aandacht te hebben voor Moira’s zwangerschap, het kindje dat beweegt in haar buik, de band die dit creëert tussen moeder en ongeboren baby.

Anthea:
Ga lekker comfortabel liggen, sluit je ogen en adem rustig in en uit. Laat je meevoeren op het ritme van je ademhaling. Adem rustig in, terwijl de lucht je longen vult, en terug uit, terwijl de lucht je longen terug verlaat. Voel hoe je lichaam meer en meer ontspant en je geest meer en meer tot rust komt, terwijl je nog steeds rustig ademhaalt. In… en je lichaam voelt nu heel ontspannen aan… en uit… en je geest komt volledig tot rust.

Ik neem je vandaag mee op een heel bijzondere reis. Je reis begint al zwevend in de kosmos. Omgeven door een helder wit licht, zweef je doorheen het donkere heelal. Rondom je kan je miljoenen fonkelende sterren zien, de zon, planeten en onder je zie je onze aarde. Je zweeft, omgeven door een serene, doch krachtig pulserende energie. Je voelt je vrij, maar tegelijkertijd verbonden en opgaand in iets heel groots… je bent een zieltje en je voelt dat er rondom jou nog miljoenen andere zieltjes zweven. Allemaal verbonden met elkaar, en toch apart… een deel van de oerenergie. De stroom van krachtig pulserende oerenergie waarin je zweeft, neemt je mee, steeds dichter en dichter naar de aarde toe. En opeens wordt je geroepen… je weet niet naar waar, maar opeens ben je op een warme donkere plaats. Hoewel je niets ziet, voel je je hier instinctief veilig. Heel veilig. Je nestelt je tegen een warme zachte wand. Hier wil je gerust een tijdje blijven. Je valt in slaap.
Wanneer je terug wakker wordt, voel je dat je reeds bent losgekomen van de wand waarin je eerst zat ingenesteld en heeft jouw navelstreng zich gevormd via welke je voedingsstoffen krijgt. Je voelt iets bizar, want je bent voor het eerst sinds lange tijd alleen. Je hoort de andere zieltjes in de stroom van oerenergie niet meer. Helemaal alleen… of toch niet?

(Hartslag nadoen door te kloppen op borst).

Wat is dit? Als je goed luistert, hoor je een hart kloppen. Dat van jou? Nee, want dat klopt nog wat onregelmatig. Maar er is nog iemand… Mama!
Haar aanwezigheid stelt je gerust. En je valt terug in een vredige diepe slaap.
De slaap heb je heel hard nodig om te groeien. Je lichaam krijgt steeds meer en meer vorm nu. Rare uitstulpseltjes vormen zich langs je romp. Wat zou dat zijn? Je maakt je er niet teveel zorgen over, want je bent moe. En mama is bij je…

Naarmate de tijd vordert merk je dat die rare uitstulpsels langs je romp zich transformeren in heuse armpjes en beentjes, met vingertjes en teentjes die je allemaal kan bewegen. Je hoofd krijgt meer vorm, je neusje en je mond. Je slaapt veel want al dat groeien vraagt veel energie, maar af en toe word je eventjes wakker. Wat fijn, in deze gezellige knusse warme plaats. Je tuimelt rond door het warme vocht dat je omgeeft, heel zachtjes op en neer en rond en rond en je valt terug in slaap.

Je bent intussen al goed gegroeid en doorheen je oogleden zie je een zacht rood licht. Je bent wakker en ligt te luisteren naar wat je in die warme buik van mama allemaal kan horen. Je hoort mama’s hartslag, die jou gerust stelt, maar je hoort ook stemmen. Andere stemmen dan mama’s stem. Papa? Je wil laten weten dat je er bent en dat je mama en papa kan horen en je stampt met je voetje tegen mama’s buik. Zou ze je hebben gevoeld? Mama roept verrukt “voel eens” en legt papa’s hand op haar buik. Wat fijn! Ze heeft je gevoeld! Je stampt nog eens, zo hard als je kunt. Ja, papa heeft jou ook gevoeld. Tevreden val je terug in slaap onder mama’s rustige vertrouwde hartslag.

Hoe lang zou je hier nog moeten blijven, vraag je je af? Het begint al aardig nauw te worden. Je kan je bijna niet meer bewegen. Je sabbelt op je duimpje. Wat fijn zo een duimpje. Mama zingt voor je, als je goed luistert. Een slaapliedje…

Plots wordt je abrupt wakker. Wat gebeurt er? Rondom jou beweegt er vanalles. Je voelt je in het nauw zitten. De spieren van mama’s geboortekanaal spannen zich strak rondom je kleine lichaam en duwen je naar buiten. Steeds verder en verder duwen ze je weg van je warme vertrouwde omgeving. Waar ga ik nu naar toe? Zal mama daar zijn? Je voelt je wat angstig, maar tegelijkertijd weet je instinctief dat alles goed komt. Nog een laatste hevige schok en je voelt de koude buitenlucht tegen je lichaampje. Je schrikt hier zo hevig van dat je je longen vol lucht zuigt en begint te wenen! Maar dan leggen ze jou op mama’s warme borst. Daar is dat vertrouwde geluid van haar hartslag weer en op slag wordt je terug rustig. Haar stem fluistert je lieve woordjes toe… ze klinkt een beetje anders hier buiten, maar toch hoor je heel duidelijk dat dit mama is. Je voelt je veilig en geborgen in haar armen terwijl haar warme handen over je kleine hoofdje strelen.

Je reis komt hier tot een einde en we gaan de meditatie hier afsluiten. Ik ga je terug meenemen naar het hier en nu. Zachtjes wordt je je terug bewust van je eigen lichaam, van je ademhaling. Adem maar eens goed in een uit, beweeg je tenen en als je er klaar voor bent, open dan zachtjes je ogen.


De symbolische navelstreng

Marleen hangt voorzichtig een rood touw om de buik van Moira.

Marleen:
Moira, dit touw stelt symbolisch de navelstreng voor. Elk van ons zal je een wens en zegen meegeven voor babytje in je buik en de knopen die wij in het touw leggen dienen om deze wensen en zegen vast te houden. Je kan het touw achteraf begraven onder de geboorteboom van babytje of het aan hem/haar geven wanneer hij/zij oud genoeg is.

Elke wens en zegen wordt beantwoord met “zo zal het zijn”, waarna het touw deosiel de cirkel wordt rondgegeven. Als laatste wordt ook de zegen van Morrigane en Brigid gevraagd om moeder en kind te behoeden en onze wensen kracht bij te zetten.

Marleen: 
We vragen om de kracht van de machtige Morrigane
We vragen om de wijsheid van de drievoudige Brigid
Zegen moeder en kind
Overlaad hen met het beste van jullie zegeningen
En met jullie liefde en bescherming

Na deze zegening mag Marleen de symbolische navelstreng weer ophalen en van Moira afwikkelen. De symbolische navelstreng wordt aan Moira overhandigd.

Lied: You’ll be in my heart (Tarzan)

Come stop your crying, it will be allright
Just take my hand, hold on tight
I will protect you from all around you
I will be here don’t you cry

For one so small, you seem so strong
My arms will hold you, keep you safe and warm
This bond between us, can’t be broken
I will be here, don’t you cry

Cause you’ll be in my heart,
Yes you’ll be in my heart,
From this day on, now and forever more
You’ll be in my heart
No matter what they’ll say
You’ll be here in my heart, always
Always

Buffetje wordt geopend :-)

Geschenken

Er worden 2 geschenkjes voorzien. Van elk geschenkje wordt eerst een woordje uitleg gegeven (waarom we juist dit geschenk geven...)

Bevallingssteen
(de steen wordt eerst de cirkel rondgegeven waarbij iedereen de kans krijgt wat energie in de steen te projecteren voor hulp bij de bevalling, bescherming van mama en baby, enz… - uitleg door Eirinn)

Je weet het misschien nog van vorige moederschapsrituelen die je hebt bijgewoond, waar de Botswana-agaat voor dient:
  • Voor de bevalling zorgt het mineraal ervoor dat de band tussen moeder en kind wordt versterkt.
  • Tijdens de bevalling zorgt het mineraal voor het stimuleren van de weeën en het verminderen van de pijn.
  • Na de bevalling zorgt de steen ervoor dat je baarmoeder sneller recupereert door zijn celvernieuwende eigenschappen.
  • Bovendien zal de steen, als je hem als beschermamulet aan babytje geeft, hem/haar veilig houden, zowel voor gevaren van buitenaf als voor dingen die hij/zij zichzelf zou kunnen aandoen (en als puber, kan dat wat zijn!). De steen versterkt de persoonlijkheid en het zelfrespect, verlicht en vergroot geestelijke vermogens en inzicht, beschermt het spirituele leven en geeft positieve krachten. Hij zorgt voor geestelijke stabiliteit bij diegene die hem draagt.

Mamaboekje met herinneringen
(uitleg door Ines)

Moira, dit boekje met herinneringen hebben we voor jou samengesteld. Elk van ons heeft er iets persoonlijks in geschreven, voor jezelf en/of voor babytje. We hopen dat je er veel momenten van plezier en ontroering aan beleeft. Dat het een herinnering mag zijn aan dit speciale moment in je leven.

Lied: Two drumbeats

Through the softening night she's waiting
Listening close to distant whispers
As two hidden drums are measuring
A steady tread towards the dawn light
And the secrets of her dark womb
Are spilling out into the morning
And the Cedar flute is singing
As the little one emerges

Will you dance with me sweet daughters
Within the many circles of our lives
Held together by two drumbeats
Heart drum of the mother
Heart drum of the child

Two women now are gathering
The harvest of their planting
As a bridge across the planet
Two belly bowls are beating
And the heart songs of the new ones
Are rising through the cloud drift
In the sky two stars are brightening
As they witness this beginning

Will you dance with me sweet daughters...

In the fire glow of the circle
Two drums are holding rhythm
And the ring of woman stamping
New life in the dry land
Swaying in the shadows
Calling out into the black sky
Arm to shoulder slowly turning
In the swell born of their spinning

Will you dance with me sweet daughters...

To the high land they have journeyed
Words of truth and eyes of vision
A hundred thousand woman
And a hundred thousand heartbeats
Round the deep drum of the Mother
Pulsing belly, surging power
Bearing down into the warm earth
At the birthing of this new time

Will you dance with me sweet daughters...

Geschenkjes, tips & tricks voor de nieuwe mama

De aanwezigen geven Moira een klein (al dan niet zelf gemaakt) cadeautje dat te maken heeft met zwangerschap, bevalling en/of moederschap. De cadeautjes kunnen praktisch van aard zijn of een emotionele betekenis hebben. Zolang het maar speciaal voor Moira en haar baby is. Verder is dit moment een babbelmoment waarbij de aanwezige mama’s Lindsey tips & tricks voor haar naderende moederschap kunnen geven. Moira kan worden aangemoedigd om haar angsten, hoop en verlangens te vertellen en aanwezige dames die nog geen kinderen hebben kunnen hier hun eigen wensen aanhalen. Nadruk op het feit dat een vrouw – ELKE vrouw – een onvoorstelbare kracht heeft, dat zij heel wat aankan, en dat Moira dus een fantastische mama gaat zijn, dat ze vooral niet bang hoeft te zijn van de bevalling, van het moederschap, ...

Bedanken van Morrigane en Brigid

Marleen: 
Morrigane,
Machtige koningin,
Dappere beschermster,
Jij die heerst over leven en dood,
Jij die initieert in de diepste mysterieën
Morrigane,
Bedankt en vaarwel!

Fjierra: 
Brigid,
Heilig vuur,
Vurige kracht,
Jij die heelt en transformeert,
Jij die licht brengt en verbindt
Brigid,
Bedankt en vaarwel!

Bedanken van de elementen

Hamamelis: 
We danken de oostelijke krachten van wind, de zucht om te leven
(nabootsen van wind)

Louktas: 
We danken de zuidelijke krachten van het vuur, de passie en kracht om nieuw leven te creëren
(hartslag nabootsen op borstkas)

Mireille: 
We danken de westelijke krachten van het water, de oorsprong van alle leven
(rainstick)

Eirinn: 
We danken de noordelijke krachten van Gaia, de moeder van alle moeders
(drum, op maat van hartslag)

Bryd: 
We danken de krachten van de maan en de sterren boven ons en van de Aarde onder ons

Betty: 
We danken de krachten van alle moeders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen

Marleen: 
We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast zijn.

Allen: 
Blessed be

Ontbinden van de heilige ruimte

Allen: 
Van maagd (moeder) tot moeder (maagd) open ik deze cirkel

Elenor: 
Van maagd tot moeder, van moeder tot maagd
Van vrouw tot vrouw openen wij deze cirkel
Voor altijd verbonden door het mysterie
Gaan we elk weer onze eigen weg
Blessed be

Libation

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam