Zeven zomerkruiden

Volgende week is het midzomer en dat betekent dat ik een nieuwe kruidenwis moet plukken, met zeven kruiden die het komende jaar zullen zorgen voor de zegening van mijn huis met de kracht van de zon.

Deze ochtend is het al schandalig warm als ik de deur achter me dicht trek om een nieuw veldboeket aka kruidenwis te gaan plukken. Ik woon dan wel in de stad, maar met een park voor de deur en de verwilderde bermen van de autostrade op een boogscheut is dat minder moeilijk dan het lijkt.

En dus stap ik kortgerokt en goedgemutst het zonnetje in, praktische gouden schoenen aan mijn voeten – is dat niet toepasselijk? :-) – en gewapend met een schaartje. Zeven kruiden zouden er in moeten, een magisch getal. Het kunnen er ook negen zijn, drie keer drie, afhankelijk van de traditie. Ik besluit dat te laten afhangen van de kruiden die ik tegenkom en waarvan ik voel dat die in het boeket moeten zitten.

Ik ben helemaal gecharmeerd van de kleine witte bloemetjes van de vogelmuur die ik aan de rand van het park tegenkom, maar het plantje staat er helemaal alleen en zo parmantig dat ik het niet over mijn hart kan krijgen om het te plukken. Ook een plantje met tere gele bolletjes van bloemen en minuscule blaadjes laat ik gerust.

Geel is de overheersende kleur, de kleur van de zon die alles in een warme gloed zet. Het is nog maar tien uur en het zweet rolt al van mijn rug :-). De gele bloemen van de theunisbloemen, het raapzaad, het jacobskruiskruid, het sint-janskruid, het boerenwormkruid en nog wat andere planten die ik niet meteen herken, spatten als het ware uit de bermen met hun overvloed aan bloemen. Het is fantastisch wat voor een bloemenpracht hier zomaar achter de hoek groeit. Iedereen raast hier voorbij, onderweg naar nergens, en niemand heeft gezien hoe mooi het hier eigenlijk wel is …

Uiteindelijk kies ik voor een combinatie van paarsroze knoopkruid en de machtig mooie paarsroze bloemetjes van het klein kaasjeskruid met de gele overdaad van jacobskruiskruid en sint-Janskruid, en dat alles afgewerkt met lange sprieten smalle weegbree. Thuis doe ik er nog bijvoet en rozemarijn bij. Het zijn allemaal planten die staan voor bescherming, kracht en heling.

Het wordt een prachtig veldboeket dat ik nog even op mijn altaar laat staan omdat het zo mooi is, maar morgen hang ik hem bij de deur. De duivel is gewaarschuwd!

 


Bron:
http://webmaidensgrimoire.blogspot.be/2014/06/een-magische-kruidenwis.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam