De trance prophecy kruidentuin (Pagan Partake)

Als je een ritueel organiseert of specifiek magisch werk doet, gooi je als heks alles in de strijd om extra kracht te geven aan waar je mee bezig bent: kleuren, planeten, goden en godinnen, enz. … Er bestaan tig correspondentietabellen die je hierbij kunnen helpen. Eén van die dingen die soms wel eens worden vergeten zijn kruiden.

Kruiden horen bij volksmagie zoals erwtjes bij worteltjes. Volksmagie maakt gebruik van – letterlijk – huis-, tuin- en keukeningrediënten die iedereen gemakkelijk kan vinden. Kijk maar eens in je keukenkastjes: zout, azijn, kruiden, stukjes gekleurde wol, enz. … Het is echter niet omdat die ingrediënten zo gewoon zijn dat ze daarom minder krachtig zouden zijn.

Met kruiden kan je veel kanten op. Ze worden op verschillende  manieren gebruikt en voor verschillende doeleinden. Voor specifieke doelen worden specifieke ingrediënten gebruikt en dat geldt ook voor kruiden. Veel van wat een heks doet is spiritwerk: we roepen de hulp in van spirits van allerlei slag – natuurspirits, goden en godinnen, krachtdieren, voorouders, enz. … - om ons te helpen bij de verwezenlijking van ons doel of we willen juist van bepaalde spirits af. Daar kunnen kruiden bij helpen.

Wie zich wel eens waagt aan trance prophecy of trance possession kan gebruik maken van specifieke kruiden. Sommige kruiden vergemakkelijken de doorgang naar de anderwereld, zowel voor jezelf als voor de spirit die je laat doorkomen, en geven extra kracht. Anderen zorgen voor controle en bescherming tegen wezens van de anderwereld, want niet alles spirits die je tegenkomst zijn welwillend.

Alle kruiden die ik oplijst zijn gemakkelijk te vinden – zelfs als je een echte stadsheks bent, zoals ik :-) – of gedroogd te krijgen in de handel. Het gaat om kruiden die algemeen helpen. Je kan uiteraard ook specifieke kruiden gebruiken voor een specifieke spiritdoelgroep (zoals bijvoorbeeld de voorouders) of voor een zeer specifiek doel (bijvoorbeeld bescherming) en daarin veel verder gaan.



(ECHTE) HEEMST
Althaea officinalis

Volksnamen:
Witte maluw, tandwortel, pijlstaartwortel, marshmallowplant

De Engelse naam van de heemst is Mallow. Het traditionele recept van marshmallows gebruikt een extract van het slijm uit de wortel van de heemst, vandaar de naam van de lekkernij. In de oudheid kregen kinderen een stukje van de wortel om op te kauwen bij tandontstekingen; in de volksmond wordt het kruid nog steeds tandwortel genoemd.

Heemst is één van de kaasjeskruiden, maar zijn werking zou dubbel zo straf zijn. Kaasjeskruid zelf werkt dus ook. De kaasjeskruiden lijken erg op mekaar en komen redelijk veel voor. Ze groeien met hun typische paarsroze bloemen in bermen en zijn volgens mij één van de mooiste wilde planten langs de kant van de weg.

Kaasjeskuid en heemst is hét kruid om welwillende spirits aan te trekken en hen hier te “binden” door bijvoorbeeld een bokaaltje met heemstwortel op je altaar te zetten. Het kruid is het perfecte vulsel voor spirit vessels en spirit houses, schedels, medicijnzakjes, enz. …

Foto: Agnes Monkelbaan - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Althaea_officinalis_Heemst.jpg

In de volksmagie wordt hij gebruikt als een krachtig kruid voor exorcisme, tegen spirit possession en als bescherming tegen vervloekingen. In de Middeleeuwen zorgde een zalf op basis van heemst ervoor dat je beschermd was tegen allerlei ziekten en tegen de duivel.

Maak een infusie van verse wortels die je een nacht laat trekken of maak een zalf met de gedroogde blaadjes. Zalf jezelf voor bescherming en om spirits op te roepen vlak voor je trancework gaat doen, in de andere wereld gaat stappen, of gelijk welke ander ritueel of magisch werk waarbij je met spirits gaat werken.

Los daarvan kan je heemst ook gebruiken om brandwondjes te verlichten, tegen blauwe plekken, kleine wondjes, en algemene gevoeligheden van de huid.

Wat zou je kunnen doen?

  • Maak een kroon van heemstbloemen als je rituelen buiten doet waarin je de geesten van het land oproept.
  • Gebruik heemstbladeren als je dingen kookt voor cake&wine ceremonies of jaarfeesten.
  • Rook de gedroogde blaadjes of gebruik ze in wierookmengelingen.
  • Maak een siroop of drankje met de wortels.
  • Gebruik een hele wortel in je kruidenzakjes.
  • Gebruik de bloemen om offers voor de spirits te decoreren.

Heemstzalf
Wat heb je nodig: heemstblaadjes, plantaardige olie, bijenwas, rozemarijnolie.
Pluk een handvol heemstblaadjes en hang ze een week lang te drogen tot ze helemaal droog zijn. Doe de gedroogde blaadjes in een bokaal en giet er plantaardige olie over tot alle blaadjes volledig onder staan. Het maakt niet uit welke olie – olijfolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, amandelolie, jojobaolie, … Laat één tot drie maanden staan in een donker keukenkastje. Zeef de olie en meet hoeveel olie je precies hebt. Doe de olie in een kookpot, samen met 30g bijenwas per 250ml olie, en laat au bain marie opwarmen en mengen. Giet het mengsel in een pot maar doe er vlak voor je dat doet nog 15 druppels rozemarijnolie bij (rozemarijn is een natuurlijk bewaarmiddel en werkt beschermend).


PAARDENBLOEM
Taraxacum officinale

Volksnamen:
Molsla, Leeuwentand, Melkbloem, Beddepisser, Zoggendistel, Varkensbloem, Hondsbloem, Papekruid, Papebloem, Pissebloem, Kettebloem, Hondentong, Hondspol, Klierwortel, Uitblazertjes, Kaarsjes, Konijnengroen, Brievenbesteller, Paerdsbloom, Kèttebloom, Pisbloom en Kèttekroed.

Pissebloemen zijn de beste vriend van de heks! Ze worden in de volksmagie gebruikt om spirits op te roepen. Traditioneel gaat het om de geesten van de doden, maar het werkt voor alle soorten spirits. Je kan de wortels gebruiken om chtonische spirits op te roepen (de spirits van de aarde zelf), de blaadjes voor natuurspirits en de spirits die bij onze realm horen, en de bloemen en pluizen voor goden en godinnen, spirits van de hemel en de lucht.

Volksmagie is meestal heel simpel. Het hoeft dus niet complexer te zij n dan dit: zeg een wens en blaas een paardenbloem leeg. Misschien horen de spirits je en laten ze je wens uitkomen. Elk zaadje dat groeit zorgt voor meer kansen dat je wens uitkomt.

De plant smaakt bitter maar is een geweldige bron van vitaminen en voedingsstoffen en heeft een medicinale werking. Hij is afdrijvend, bloedzuiverend, ontgiftend voor de lever en gewoonweg een oppepper voor je hele systeem. Los daarvan brengt hij je ook dichter bij de goden en godinnen en bij de spirits waarmee we dagdagelijks werken. . Je kan bijvoorbeeld een brouwsel van paardenbloem drinken voordat je met je gebruikelijke spirits gaat praten – planten, dieren, voorouders, …

Paardenbloem helpt ook bij het contact maken met de natuur en de aarde. Hij wordt ook gebruikt om je psychische krachten te versterken, met speciale nadruk op divinatie Gebruik paardenbloem voordat je de kaarten legt, runen gebruikt, aan seidr of trance prophecy doet of gelijk welke andere vorm van divinatie.

Foto: Dominicus Johannes Bergsma - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paardenbloem_(Taraxacum_officinale)_06.JPG

Wat zou je kunnen doen?

  • Droog de wortels van de paardenbloem of de boemen en maal die tot een fijn poeder dat je kan gebruiken in wierook of thee.
  • Maak paardenbloemenhoning: een infuus van paardenbloemblaadjes in honing.
  • Maak paardenbloemenbeignets met de bloemen.
  • Maak een tinctuur van de hele plant als hij nog niet in bloei staat.
  • Gebruik de geroosterde wortel als een alternatief voor koffie.
  • Gebruik paardenbloemen als vulsel voor magische poppetjes.
  • Gebruik een paardenbloemwortel in kruidenbuideltjes.
  • Maak een toby met paardenbloemwortel in plaats van St. John the Conquerorwortel.

Paardenbloemkoffie
Wat heb je nodig: paardenbloemwortels, water.
Oogst de paardenbloemwortels en snij ze doormidden. Rooster de wortels op 160° in de oven tot ze droog zijn. Laat afkoelen en maal fijn (met een keukenmachine of in de koffiemolen). Kook 3 tot 5 gram van het poeder 15 minuten in 200 ml water. Zeven en klaar.

Paardenbloemenelixir
Wat heb je nodig: 125ml paardenbloemwortelpoeder, 750ml cognac, 250ml paardenbloemenhoning.
Doe alle ingrediënten in een weck-bokaal, sluit af en schud alles door elkaar. Doe dat twee weken lang elke dag. Giet het mengsel dan doorheen een kaasdoek in een propere bokaal. Laat drie dagen staan zodat alles wat nog in het mengsel zweeft naar de bodem zakt. Giet het elixir in een propere fles zonder dat je de smurrie op de bodem meekrijgt. Smaakt een beetje chocoladig en wordt beter met de tijd! :-) Je kan er naar smaak nog andere kruiden aan toevoegen, zoals kardemompeulen, een kaneelstok, vanille , … Lekker in koffie – je zet er een goeie Irish coffee mee :-).

Paardenbloemenbeignets
Wat heb je nodig: paardenbloemen, 150g bloem, 1 ei, 2 soeplepels honing of suiker, een snuifje zout, kaneel, spuitwater.
Pluk paardenbloemen. Doe de stengel eraf maar laat het groene bloemhoofdje zitten. Maak een deegje en haal de paardenbloemen erdoor. Frituur ze in hete olie. Lekker met poedersuiker!



POPULIERKNOPPEN
Populus

De kleverige knoppen van de  populier, met hun typische weeïge geur, worden veel gebruikt in de volksmagie. Meestal gaat het dan om liefdesmagie, maar hij wordt ook gebruikt bij alles wat met trancereizen te maken heeft.

Foto: Rasbak - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Euramerikaanse_populier_bloeiwijze_Populus_canadensis_Inflorescence.jpg

Populier, en meer specifiek de zwarte populier, is één van de planten die volgens de mythen gekoppeld zijn aan Hekate, de godin van de kruispunten en de overgangen. De blaadjes van de zwarte populier zijn aan één kant donker en aan één kant licht, symbool voor de overgang en de grens tussen de werelden. De link is dus duidelijk :-).

De oude Grieken beschouwden de populier als een boom van de doden. Ze brandden populierenhout als offer voor de doden en om de doden te verbranden. De takken van de boom dienden dan weer in rituelen om de doden te eren.

Als je de kleverige knoppen droogt, fijnmaalt en brandt, zijn ze een prima alternatief voor myrrhe. Je kan de knoppen gebruiken voor smudgen, zuivering, zegeningen en toewijding.

Wat zou je kunnen doen?

  • Gebruik populiertakken om je altaar mee te versieren.
  • Maak een kroon van een dunne populiertak en draag die tijdens rituelen.
  • Maak een infuus van vers geoogste populierknoppen in plantaardige olie voor een zalvingsolie (als je benzoëtinctuur toevoegt, kan je de olie lang bewaren zonder dat hij ranzig wordt).
  • Draag de knoppen in je kruidenamulet.
  • Gebruik de knoppen in een stoominhalator om je longen vrij te maken en de magische krachten van de populier op te nemen voordat je een ritueel leidt.
  • Gebruik populier in kruidenzalven die je maakt om te “vliegen”.
  • Gebruik populier in wierookmengelingen om spirits op te roepen.

Wierook
Wat heb je nodig: gedroogde populierknoppen, dennenhars, gedroogde rozemarijn.
Meet gelijke delen af van de ingrediënten en doe ze in een vijzel. Maal alles fijn. Laat één tot drie weken met rust zodat de geuren kunnen  mengen.
Je kan deze wierook gebruiken als je spirits oproept voor gelijk welke reden: trancewerk, offers, divinatie, … Hij is ook een prima beschermende wierook die kwaadaardige spirits weghoudt.


BIJVOET
Artemisia vulgaris

Bijvoet is in de magie een beetje de Europese tegenhanger van witte salie. Je vindt de plant overal langs paden en en de volksmond zegt dat de plant je bijstaat en beschermt op je levenspad. Bijvoet wordt dus gebruikt in beschermingsamuletten voor reizigers, of je nu gaat reizen in onze wereld of een andere.

De Kelten en de Germanen beschouwden hem als een wonderplant. Hij wordt in verband gebracht met de maan en de maangodin Artemis, vandaar de naam van de plant. Hij wordt ook geassocieerd met Hekate, de beschermgodin van de herbalisten en de vroedvrouwen, maar ook de godin van de kruispunten. De link met reizen is dus niet ver te zoeken.


Foto: Christian Fischer - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ArtemisiaVulgaris.jpg

Bijvoet wordt meestal gebrand als wierook om mensen en ruimtes ritueel te reinigen, maar ook om divinatie en dus ook trance prophecy te vergemakkelijken. Je kan het echter ook veilig roken (voor zover roken veilig is natuurlijk), zonder dat je tabak moet toevoegen. Het bevordert astrale projectie en astraal reizen, bewust dromen en het bereiken van een ander bewustzijnsniveau. Je kan bijvoorbeeld een droomkussentje maken met bijvoet om nachtmerries weg te houden en voorspellende dromen aan te trekken.

Wat zou je kunnen doen?

  • Maak smudgesticks van bijvoet en gebruik die in trance prophecy rituelen of bij divinatie.
  • Leg bijvoet onder je kussen om astrale aanvallen te voorkomen of psychische aanvallen van mensen die je niet goed gezind zijn af te weren.
  • Plant bijvoet in je tuin om natuurspirits en faeries aan te trekken.
  • Brand bijvoet als onderdeel van een wierookmengeling voor Litha.
  • Maak een beschermende olie met bijvoet voor je huis en zalf daarmee alle vensters en deuren om kwaadwillende spirits tegen te houden.
  • Maak een magische bezem met bijvoet en gebruik die om negatieve energie uit je cirkel of huis te vegen.
  • Gebruik een aftreksel van bijvoet om je magische tools mee te reinigen, vooral de tools die je gebruikt voor divinatie.
  • Hang bijvoet boven de deur om ongewenste energie en spirits tegen te houden.
  • Steek bijvoet in je jaarlijkse kruidenwis.
  • Gebruik bijvoet in kruidenzakjes.
  • Maak een krans van bijvoet die je draagt tijdens de midzomerviering om rond het vuur te dansen en gooi hem op het einde van de avond in het midzomervuur om bescherming te krijgen voor de rest van het jaar. 

Bijvoetsmudgesticks
Wat heb je nodig: knoppen van bijvoet, katoendraad.
Pluk de knoppen van de bijvoet vlak voor ze in bloei komen. Maak stukken van ongeveer 15cm en laat ze ongeveer 2 dagen drogen. Maak een bundeltje van 2,5cm dik en bind dat samen met koord. Gebruik hiervoor liefst katoendraad, zeker geen synthetische vezels. Om je smudgesticks te gebruiken steek je gewoon één kan aan, blaas je de vlam uit en laat je de smudgestick smeulen.


LIJSTERBES
Sorbus aucuparia

De boom wordt lijsterbes genoemd omdat lijsters en andere vogels dol op de bessen zijn. Die feloranje bessen zijn dan ook heel herkenbaar. Ze zitten bomvol vitamine C. In Engeland maken ze er een gelei van die traditioneel bij wild wordt gegeten. Ze worden ook verwerkt in alcoholische dranken en wijn.

De Europese lijsterbes heeft een lange traditie in de mythologie en folklore. Hij wordt al duizenden jaren beschouwd als magisch en gebruikt voor magische doeleinden. Er wordt gezegd dat je hem niet mag omhakken, dat brengt ongeluk! Voor de Club Dorothée en Bioman adepten onder ons: lijsterbes is de “force orange!” van het magisch werk. Hij zorgt voor een upgrade van het energielevel bij rituelen en bij magie. De staf van druïdes werd niet voor niets van lijsterbessenhout gemaakt. Ook wichelroedes werden van lijsterbes gemaakt en het blad en de bessen werden dikwijls toegevoegd aan wierook om te helpen bij divinatie. De typische Ijslandse runenstaven werden in lijsterbessenhout gekerfd.

Foto: Chmod007 - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ripening_rowan_cropped.jpg
Volgens de volksverhalen geeft lijsterbes bescherming tegen geesten en meer zelfs, controle over wat de spirits doen. Zit je met onwelkome spoken, lastige pixies of andere plaaggeesten, dan heb je dus best lijsterbes meegebracht. Lijsterbes meedragen op je lijf is de beste bescherming tegen plagerige elfjes en geesten. Een traditionele amulet is een simpel kruisje van lijsterbessenhout met niet geknoopte rode wol, dat in huis werd gehangen of in iemands kleren werd genaaid.. Een andere populaire talisman is een halsketting van lijsterbessen.

Dat geldt ook als je business hebt met gevaarlijke of sneaky spirits waar je voor op je hoede bent. Better safe than sorry!

Lijsterbes is superhandig als je aan trance prophecy en trance possession gaat doen. Hij zorgt immers voor bescherming tegen possession en tegen al te plakkerige spirits. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar hij zorgt er vooral voor dat je zelf controle hebt over hoe ver de possession kan gaan als je je lijf tijdelijk afgeeft.

Wat zou je kunnen doen?

  • Maak een staf van lijsterbessenhout.
  • Maak amuletten van lijsterbessenhout: kruisjes of kettingen van de bessen.
  • Maak een kroon van lijsterbessenbloesem in de lente of van de bessen in de herfst.
  • Bak de lijsterbessen mee in een appeltaart.
  • Maak mede of cider met lijsterbessen erin (wel opletten want de bessen moeten gekookt of gefermenteerd zijn alvorens je ze veilig kan eten).

Lijsterbessengelei
Wat heb je nodig: volledig rijpe maar nog niet melige bessen, suiker, water.
Verzamel genoeg bessen. Verwijder de steeltjes. Doe de bessen in een kookpot en zet ze onder water. Laat ze langzaam plat koken. Als de bessen zacht zijn, giet ze dan door een zeef en vang het water op. Weeg het water af en doe terug in de kookpot: 500g sap en 500g suiker. Laat het geheel inkoken tot het dik wordt. Als de confituurtest slaagt – een druppel op een koud bord stijft meteen op – dan kan je de gelei in potjes gieten.

Laat de gelei zeker een maand staan nadat je hem vers hebt gemaakt, zodat de bitterheid nog wat kan wegtrekken. Lijsterbessen zijn erg bitter en wij zijn die smaak niet meer gewoon. De gelei is dan ook niet echt zoet, zelfs niet met de hoeveelheid suiker die erin zit. Hij wordt vooral gebruikt om andere fruitconfituren extra op smaak te brengen. Hij is nochtans lekker bij wild en kaas. Als je de bessen oogst nadat ze vorst hebben gekend, dan zijn ze van zichzelf zoeter, net als druiven. Je kan ze ook combineren met appels: appel-lijsterbessengelei.


ROZEMARIJN
Rosmarinus officinalis

Rozemarijn wordt al duizenden jaren gebruikt en is één van de belangrijkste magische kruiden. De plant is terug te vinden in talloze mythes en magische recepten. De Romeinen gebruikten het als wierook bij ceremonies en rituelen en tooiden de hoofden van hun huisgoden met laurierkransen.

Rozemarijn is een oude wierookplant, één van de oudste zelfs. Het kan gelijk welke andere plant vervangen in een kruidenmengeling voor magisch gebruik of in een ritueel. In wierook vervangt hij dikwijls Frankincense. Daar verwijst zijn oude Franse naam naar: in plaats van romarin heette hij in Frankrijk vroeger incensier.

Rozemarijn wordt in de volksmagie veel gebruikt voor alles wat met liefde te maken heeft, maar ook met de eeuwigheid. Daarom zien we hem dikwijls staan op zuiderse kerkhoven. Voor ons is hij echter ook én van de krachtigste kruiden om ongewilde gasten van de anderwereld buiten te houden.

Rozemarijn wordt gebruikt ter bescherming tegen alles wat on gewenst is. Het is zelfs de numero uno onder de kruiden als het gaat om afweer en bescherming (en niet salie, zoals je misschien dacht).“Always throw salt over your left shoulder; keep rosemary by your garden gate; plant lavender for luck; and fall in love whenever you can.” Er is een reden waarom hoofdpersonage (en heks) Sally Owens met grote stelligheid zegt dat je rozemarijn moet planten aan het poortje dat toegang geeft tot je tuin (en dus jouw land)!

Foto: fir0002 | flagstaffotos.com.au - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/Rosmarinus_officinalis?uselang=nl#/media/File:Rosemary_bush.jpg

Van rozemarijn worden kransen gemaakt en opgehangen boven de voordeur. In de middeleeuwen dacht men dat het kruid zelfs de pest kon afweren (al was dat iets te optimistisch, ook al blijkt het kruid antiseptisch te zijn). Maak gebruik van die zuiverende werking in de grote lenteschoonmaak: gooi alle vensters open en ga rond met brandende rozemarijnwierook om alles wat niet OK is uit je huis te verdrijven.

Wat zou je kunnen doen?

  • Maak een afwerende heksenfles waarin je rozemarijn verwerkt.
  • Steek rozemarijn in je jaarlijkse kruidenwis.
  • Verwerk rozemarijn in smudgesticks en gebruik die om jezelf en de cirkel te zuiveren vooraleer je een ritueel gaat doen.
  • Brand rozemarijnwierook om de cirkel te zuiveren.
  • Maak Hongaars water en gebruik dat in plaats van Floridawater om jezelf te zuiveren.
  • Hang een takje rozemarijn in je auto, als bescherming voor onderweg.
  • Maak een krans van rozemarijn en lavendel voor je zomerse rituelen.
  • Versier de graven van je voorouders met rozemarijn of plant het kruid op hun graf.

Hongaars water
Wat heb je nodig: 1 deel alcohol (minstens 40° zodat de etherische oliën kunnen oplossen), 2 delen rozenwater, 2 soeplepels verse rozemarijnnaaldjes, ½ citroen, ¼ sinaasappel.
Doe alles samen in een glazen pot die goed afgesloten kan worden. Zet de pot in de zon en schud hem elke paar dagen goed door elkaar. Laat de pot minstens één maand staan. Giet na één maand de inhoud van de pot door een zeefdoek en gooi de inhoud van de doek weg. Doe het Hongaars water in een mooie fles en bewaar op een donkere plek.


SINT-JANSKRUID
Hypericum perforatum

Sint-Janskruid is één van die planten die je graag in je tuin wil hebben. Iedereen denkt meteen aan zijn genezende eigenschappen als het gaat om vrouwenkwaaltjes en depressie, maar hij is ook zeer efficiënt als hij ritueel wordt gebruikt.

Je ziet zijn fiere, felle bloemkopjes overal opduiken in mei en juni, rond midzomer. Sint-Jan dus, want de geboorte van Johannes de Doper wordt gevierd op 24 juni. Zijn felle gele kleur en zijn bloeiperiode verraden de link met de kracht van de zon en van de aartsengel Michael, de beschermer bij uitstek uit de volksmagie. Sint-janskruid staat er inderdaad om bekend dat het heksen op afstand houdt :-). Met andere woorden: het is een sterke beschermer tegen alles wat kwaadaardig is. Als je dus moet afrekenen met onwelkome spirits, dan is Sint-Janskruid één van de dingen waar je naar grijpt. Dat geldt voor plekken zoals je huis of je tempel in deze wereld, maar evengoed voor je eigen lichaam als je gaat reizen naar een andere.

Weeral heel simpel: hang kruidenamuletten boven je voordeur of steek ze onder je matras. Een zakje van rode stof gevuld met sint-janskruid en je bent gesteld. Zo ben je beschermd tegen duisterelfen, geesten, kwaadaardige spirits en vloeken. En heksen :-dus.

Foto: Rasbak - Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sint-janskruid_bloeiwijze_(Hypericum_perforatum).jpg
Sint-Janskruid is dus perfect om je huis mee te zuiveren van onwelkome spirits en energie. Maak je eigen wijwater met sint-janskruid en sprenkel het in alle hoeken van alle kamers in je huis, elke deur, elke venster, elke spiegel en elke watertoevoer (de klassieke doorgangen vanuit de anderwereld) terwijl je ondertussen incanteert dat het goede erin mag, het slechte eruit moet en dat de doorgangen worden afgesloten.

Eigenlijk sjot je alles wat slecht is eruit, doe je met je wijwater de deuren op slot en doen de kruidenzakjes boven de deur dienst als extra slot. Als je die rode zakjes combineert met een lijsterbeskruisje gemaakt met een rode draad waar geen knopen in zitten, dan heb je meteen de Yale versie :-). Vergeet niet om elke nieuwe maan wijwater over je amuletten te sprenkelen om ze zelf gezuiverd en werkend te houden.

Wat zou je kunnen doen?

  • Maak kruidenamuletten en kruidenzakjes met Sint-janskruid.
  • Gebruik sint-janskruid in kruidenwijwaters, gelijk wat de samenstelling verder ook is. De simpelste versie is gewoon lentewater, sint-janskruid en zout.
  • Brand sint-janskruid in wierookmengelingen voor bescherming.
  • Maak sint-janskruidolie om te zalven voor bescherming als je gaat trancen.

Sint-janskruidolie
Wat heb je nodig: sint-janskruidbloemetjes, plantaardige olie.
Ga vroeg in de ochtend de sint-janskruidbloemetjes plukken, leg ze op een handdoek en laat ze drogen. Was de bloemetjes niet, anders kneus je ze te veel en ontsnapt al te veel van de etherische olie. Als ze droog zijn, doe je ze in een bokaal. Overgiet met plantaardige olie – gelijk welke – tot alle bloemetjes onder staan. Doe het deksel op de bokaal en laat drie weken staan op de vensterbank, in het zonlicht, tot de olie rood wordt. Zeef de olie en doe ze in een fles. Je kan de olie gebruiken om te zalven voor ritueel werk maar ze helpt ook bij kleine snijwondjes, brandwondjes, spierpijn, enz. … (net als lavendel) en is dus een prima hulpmiddeltje in je keukenapotheek.


Bron:





Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam